India: Totul despre tinutul contrastelor

Contrastul- Cuvantul cheie ce caracterizeaza India

India a contrariat intotdeauna strainii. Oamenii lui Alexandru cel Mare au fost uluiti de elefantii de aici. William Shakespeare, car nu a vizitat niciodata India, a facut aluzie la negotul sau exotic in cartea piesa “Visul unei nopti de vara”. Mark Twain a considerat intotdeauna ca India nu merita rata, ca trebuie vazuta neaparat, datorita relifului fascinanat, datorita culturii sale dar si contrastului. India fascineaza si astazi, moment in care traditia si vechile sale religii, se impletesc cu inflorirea dezvoltarii globale.

                                                  Contrastul social in India

India este tara marilor contraste, aici istoria si traditia merg mana in mana cu prezentul economic destul de dinamic. Emergenta economica a Indiei se vede in primul rand in sectorul informational. Ocupa locul al doilea, dupa Statele Unite ale Americii, in tehnologia informatiei,  lucru ce nu impiedica convietuirea in contrast. Asta se datoreaza in primul rand, mentinerii in paralel a vietii domestice traditionale a familiei. Exemplele acetor contraste abunda pe intreg teritoriul ei. Un foarte priceput tesator de matase dintr-un sat de langa Chennai isi primeste astazi comenzile la telefonul mobil, in vreme ce studentii facultatilor di New Delhi accepta in continuare ca parintii sa le aranjeze casatoriile; intr-un sat din Rajasthan, un grup de femei infasurate in sariuri cilamen si galben-sofran stau pe pamant sa isi vanda legumele in fata unui internet-cafe.

Contrastul este cuvantul cheie al Indiei, el devine evident din primul moment in care pui piciorul aici. Pe portiunile aglomerate ale drumurilor din afara capitalei New Delhi, poti vedea camile, carute trase de boi, biciclete, turme de capre, motociclete Harley Davidson, camioane pictate minutios manual, limuzine de lux ..si nu in ultimul rand, elefanti.

Saracia cumplita, care a fost cu atata aplomb facuta cunoscuta de Maica Tereza si care se mentine in linii mari si astazi, coexista cu uriasele bogatii mai putin cunoscute ale Indiei ce constau in resurse naturale, fauna si cultura, mestesuguri si artizanat, sau de ce nu, bogatii personale. India are cea mai alerta crestere a numarului de milionari, iar valorile proprietatilor sunt printre cele mai mari din lume. Exista expuneri constante ale extravagantei, acestea fiind uneori scandaloase. La unele festivaluri hinduse, reprezentarile complicate ale zeilor, a caror reprezentare dureaza chiar si un an, sunt plimbate o data la parade si aruncate in mare, unde se dezintegreaza in cateva clipe. In timpul sezonului de oraganizare a nuntilor, mii de familii devin datoare vandute din pricina eforturilor depuse de a oferi un spectacol memorabil.

Cand vizitezi pentru prima data India, simturile iti sunt asaltate, iar impresiile sunt mai bogate decat ti-ai fi putut inchipui. Auzi muzica religioasa relaxanta, vezi femei imbracate in culori vii si incerci gusturi noi. Mirosul proaspat al laptelui nucilor de cocos sau al florilor de iasomie sunt printre aspectele care te vor surpinde cu siguranta. India te minuneaza, iti taie rasuflarea si totodata iti rastoarna toate conceptiile preconcepute, timp in care iti ofera noi prilejuri de meditatie.

Oamenii spun ca au “vazut adevarata Indie” atunci cand au luat un autobuz sau tren local, sau atunci cand au petrecut un timp important intr-unul dintre sate. E drept, asta-i conceptia generala despre India, dar ea inseamna cu mult mai mult decat atat. Ca sa ajungi cat de cat sa spui ca ai “cunoascut adevarata Indie”, trebuie sa profiti de orice prilej care ti se iveste pentru a cunoaste cat mai multe aspecte legate de aceasta tara de neinchpuit, atat de bogata, de variata ssi de stimulanta.

Guvernarea in India

India are in prezent o guvernare democratica, aflata la confluenta corentei si diversitatii. Guvernarea Indiei este, in mai multe privinte, un miracol zilnic prin modul in care administreaza o suprafata uriasa locuita de o populatie imensa. Acest vast teritoriu este patria a peste un miliard de oameni, fiind intrecuta usor la acest capitol doar de China. Se poate considera in contextul guvernarii democratice, ca este India este cea mai mare democratie din lume. Are in fruntea statului un presedinte, in fruntea guvernului un prim-ministru si dispune de un parlament bicameral ales prin vot universal. Prima dintre camere, Lok Sabha, este Adunarea Poporului cu u numar de 552 de membri. Cea de-a doua camera, numita Rajya Sabha, consta in Consiliul Statelor, ce dispune de un numar de 250 de membri. Este alcatuit dupa modelul parlamentar britanic, astfel ca structura politica a imprumutat, de asemenea, elemente din sistemul Statelor Unite si incorporeaza o Carta a drepturilor.

Tara este impartita in 28 de state si 7 uniuni teritoriale; orasul nordic Delhi, capitala inca din anul 1911, este Capitala Teritoriului National datorita populatiei sale numeroase. Pentru ca statele au fost create dupa castigarea independentei pe criterii in mare parte istorice si lingvistice, fiecare dintre acestea are un caracter distinct, propria cultura, realizari sau dezavantaje specifice, multe dintre acestea avand propria limba. Privind o harta politica a Indiei, poti observa ca statele au dimensiuni diferite, de la imensul Rajhastan pana la minisculul Goa. Si populatia lor variaza: Uttar Pradesh are peste 190 de milioane de locuitori, in timp ce izolatul Sikkim are in jur de 540.000.

Cum fiecare stat isi trimite membri in Parlamentul de la Delhi, la fel si Delhi trimite un guvernator in fiecare stat. Toate statele au o administratie proprie, numita Adunarea Legislativa, si isi aleg proprii reprezentanti, care sa poata fi la curent cu nevoile locale. Guvernarea la toate nivelurile acestui stat este greoaie. Desi India are doar doua limbi nationale, hindi si engleza, exista alte 22 de limbioficial recunoscute, multe cu propriul alfabet. De-a lungul unei calatorii, vei putea auzi vorbindu-se de bengali in Bengalul de Vest, malayalam in Kerala si marathi in Maharashtra.

Cu o populatie atat de numeroasa, nu este de mirare faptul ca orice guvernare este greoaie. Statistisile reflecta dimensiunea catorva dintre dificultatile tarii. Cu 1, 2 miliarde de locuitori, India detine 16 la suta din totalul populatiei globale pe o suprafata de doar 2,42 la suta din suprafata totala. Explozia demografica de dupa castigarea independentei, moment in care a stagnat la doar 350 de milioane, a fost cauzata de cresterea longevitatii multumita hranei mai bune, controlul foametei si tratarii unor molime ca malaria, factori ce decimau mai mereu India. Speranta medie de viata a crescut de la sub 40 de ani la peste 65. Cresterea populatiei este acum tinuta in frau de succesul programelor de planning familial: rata de crestere a populatiei Indiei a scazut de la 2,5 la suta in deceniul 1960 la sub 1,5 la suta in zilele noastre. Femeile joaca un rol dominant in acste eforturi, ca si in campania impresionanta de alfabetizare din India, in special in partea de sud.

Liberalizarea economiei, incepand cu anul 1991, a transformat India, dintr-o tara orientata catre interior si puternic centralizata, intr-una care participa activ la deciziile economiei globale. Sustine 22 de burse de actiuni , de la Mumbai la Bhubaneshwar si de la Delhi la Chennai (Madras). In timp ce India a facut pasi uriasi in multe dintre domeniile economiei, in ultimii ani “revolutia verde” a ajutat tara sa isi asigure hrana singura, avand si cateva produse pentru export.

Turist in India

                                Marine Drive- Back Bay- Marea Arabica

Este important ca vizitatorii sa stie si sa fie constienti ca India joaca un rol minor in turismul mondial, chiar daca, din punctul opus de vedere, turismul din India reprezinta a treia ramura majora de export, dupa pietrele pretioase, bijuterii si haine de serie. Activitatea de turism din India este concentrata in asa-numitul triunghi de aur, alcatuit de Delhi, Agra si Jaipur si Rajasthan, orasul cu popularitate in crestere. In celelalte parti, cu unele exceptii, cum ar fi pesterile din Ajanta si Varnasi, calatorul mai aventuros va gasi India in mare parte odihnitor de linistita.

                                                                     Jaipur

Calatoria in jurul tarii este relativ usor de inteprins. Soselele sunt bune, caile ferate si reteaua de transport aeriana la fel, iar localnicii sunt deosebit de prietenosi. Este destul de usor sa observi si sa iei parte la viata locuitorilor Indiei. Sumedenia de festivaluri majore este sporita de miile de serbari mici, dar la fel de fermecatoare. Te poti opri sa participi la sarbatorirea zeitatilor sau doar sa privesti la organizarile de nunti.

                                           Templul Taj Mahal

In satele Indiei poti gasi oameni care practica mestesuguri stravechi- bijuterii din aur, tesaturi din sariuri de matase sau turnatorii locale de bronz. Pe campurile rurale poti vedea metodele traditionale de irigatie, plantatiile de cereale si orez, bumbac sau ardei iute. Aproape 65 la suta din indieni depind de agricultura pentru asigurarea mijloacelor de trai. Vei fi bine primit in templele lor shik sau chiar in moschei, unde poti urmari localnicii in deplinatatea ritualurilor lor.

In orase poti vedea spectacole culturale de mare clasa, poti urmari unul dintre filmele indiene de Bollywood, sau chiar vizita uriasele piete si magazine elegante.

                                                                   Bollywood

 

Au apus zilele in care calatorii erau siliti sa se adapteze la conditiile existente si sa renunte la confortul cu care acestia erau obisnuiti. Cresterea spectaculoasa a bunastarii indienilor inseamna ca, in majoritatea metropolelor, masinile sunt confortabile, hotelurile eficiente, comunicatiile modernizate, iar magazinele- aprovizionate cu marfuri internationale.

Locuitorii Indiei

                                                         Zgarie nori in New Delhi

Locuitorii Indiei sunt atat de prietenosi si atat de dornici sa isi faca vizitatorii sa sa se simta bine incat e usor sa nu iti dai seama ca ii jignesti, mai ales in zonele mai traditionale ale tarii, preponderent in ele rurale. Noi dorim in acest sens sa iti oferim cateva sfaturi:

  • Cand vizitezi un loc religios-fie el templu sau moschee, trebuie sa ai capul, bratele si picioarele acoperite. Ai grija sa nu interferezi cu vreun ritual in desfasurare. De asemenea, respecta sfintenia cladirii respective, chiar daca aceasta este insotita de interdictia de a fotografia.
  • Cand te intalnesti cu o persoana, strangerea de mana nu este obligatorie, mai ales in locurile traditionaliste, unde aceasta chiar nu este asteptata.
  • Cand mergi la cumparaturi prin piete sau chiar in magazinele pentru turisti, ei asteapta sa te targuiesti. Negocierea, ca in multe alte locuri din Orient, face parte din distractie.
  • Cu siguranta vei intalni cersetori. Solutia nu este sa le dai ceva. In schimb, cere-le copiilor sa iti arate cartile lor de scoala, pentru a-i face sa vada un lucru important in asta.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.