Insulele Eolie: Impresii, poze si detalii importante pentru vacanta perfecta in Sicilia

Sicilia are un grup de insule impresionant ce pot fi vizitate in excursii de o zi:  Ustica, Pantelleria şi arhipelagurile Egadi şi Pelagie. Cu toate acestea, niciuna nu este la fel de populară şi de specta­culoasă precum Insulele Eolie, legendarul sălaş al lui Eol, zeul vânturilor. Cele şapte insuliţe sunt, de fapt, rămăşiţele unor vulcani – atât activi, cât şi extinşi -, iar turiştii vin aici pentru ocazia unică de a fi martorii activi­tăţii vulcanice, dar şi pentru lumina eterică, clima plăcută, frumuseţea desăvârşită şi apele străvezii.

Poţi ajunge cu feribotul aici de la Napoli, Palermo şi Messina, dar calea cea mai directă de acces este din Milazzo, un port aflat la 26 km depăr­tare de coasta de nord a Siciliei. De asemenea, apele din jurul insuliţelor sunt împânzite şi de bărci. Principalele activităţi recreative sunt plimbările şi scufundările, dar te poţi lăsa atras şi de plajele acoperite cu nisip negru de provenienţă vulcanică. Tot aici te poţi bucura de un excelent vin de desert. Dar să ştii că nu vei fi singur pe aceste insule: principalele trei insule – Stromboli, Vulcano şi Lipari – sunt extrem de populare printre turişti, aşa că va trebui să-ţi faci rezervarea la hotel din timp. Celelalte insule, în special Salina, sunt mult mai liniştite.

                                                                 Insula Lipari

Stromboli este favorita turiştilor, în special datorită năbădăiosului vul­can cu acelaşi nume – câteodată se întâmplă să aibă loc şi câte patru spectaculoase erupţii pe oră. Din acest motiv, pe timpul nopţii, devine cea mai aglomerată dintre Insulele Eolie, dar o poţi vizita la fel de bine şi ziua, venind de la Salina, Lipari sau de altundeva. Ambarcaţiunile anco­rează în apropiere de San Vincenzo, un cătun care împreună cu vecinii săi (Pisata şi San Bartolo) formează aşe­zarea cunoscută sub denumirea de Stromboli Paese. Aici se află majori­tatea hotelurilor şi pensiunilor, dar şi cea mai căutată plajă cu nisip negru (la nord de Piscita).

La craterul care atrage atât de mulţi vizitatori se poate ajunge pe jos (însoţit de un ghid), dar trebuie să ştii că e mult de mers până în vârf (924 m). Toată distracţia, până la crater şi înapoi, durează cam şapte ore, aşa că nu uita să iei şi apă din abundenţă. Mai poţi admira fasci­nantele erupţii şi râuri de lavă şi de la depărtare, stând comod în barcă. Spectacolul este şi mai captivant în timpul nopţii, motiv pentru care foarte mulţi turişti campează în apropiere sau pornesc în miez de noapte cu barca de la San Vincenzo. Vulcano este insula cea mai apro­piată de Milazzo şi de ţărmul Siciliei.

Cu toate astea, are un mare neajuns – din 1980, aici nu a mai avut loc nicio erupţie vulcanică de proporţii. Numele i se trage de la credinţa că aici îşi avea Vulcan, zeul focului, fierăria lui divină. Tot ce se poate spune este că, pe moment, zeul a luat o pauză, dar nu şi-a închis de tot fierăria, pentru că vul­canul dă semene clare că este doar în stare de letargie – fumul ce se strecoa­ră afară din crater, împreună cu gheize­rele de noroi şi alte materiale vulcani­ce, arată clar că focul arde înăbuşit.

                                                                Insula Vucano

 

Bărcile ancorează la Porto Levante, ascuns sub aşa-numitul Marele Crater („vulcan” este denu­mirea folosită pentru formaţiunile mai mici), din al cărui vârf se deschi­de o panoramă superbă asupra insu­lei. (Vizita va dura trei ore, dus- întors) în imediata vecinătate vei da peste un peisaj sumbru, dar de o frumuseţe izbitoare – încearcă să urci către Vulcanello, un alt crater. Peisajul acesta poate fi admirat şi făcând o plimbare cu barca (mai ales în timpul verii). Mai poţi vizita şi Porto Ponente (15 minute de mers de Porto Levante), o destinaţie turistică la fel de căutată pentru plaja sa cu nisipuri negre şi pentru băile de nămol şi sulf.

                                                               Porto di Levante

 

Lipari este cea mai mare dintre Insulele Eolie, dar şi cea mai variată din punct de vedere al peisajului, com­pensând astfel pentru lipsa activităţii vulcanice de aici. Bărcile ancorează în dreptul oraşului Lipari, ascuns între două golfuleţe: Marina Lunga, care are o plajă atrăgătoare, şi Marina Corta, de unde poţi închiria bărci în cazul în care vrei să fad o plimbare de-a lungul coastei. Oraşul are un centru vechi, împrejmuit cu ziduri, şi un micuţ muzeu arheologic în Castello. Tot în Lipari poţi închiria maşini, biciclete şi scutere dacă vrei să explorezi interiorul insulei, ale cărui principale atracţii sunt satul CannetoSpiaggia Bianco (cea mai bună plajă de pe insulă), promontoriul de la Puntazze şi inegalabilul punct de observaţie de la Quattrochi

                                                      Plaja Alba- Insula Lipari

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.