Ioannina: Moschei, manastiri si legende care se reflecta intr-o frumusete de lac

Miturile înconjoară orașul Ioannina. Ele apar si se pierd in ceata care se aseaza de multe ori peste lac si peste frumoasa insulita din mijlocul sau. Toate miturile de aici se invart in jurulzeilor si eroilor sau personalitatilor istorice care au sfintit acest pamant cu amintirea lor. Printre ei se numara si Ali Pasha, conducatorul auto-albanez al secolului al XIX-le si curtea sa. Impletite perfect cu cu istoria Ioanninei, in acest colt al Greciei Occidentale, alte mituri bantuie cartierul vechi de la Kastro sau cetatea Kale, si nu in ultimul rand manastirile bizantine de pe insula sau chiar muzeele bogate in informatii.

Acestea sunt o parte inseparabilă a vieții orașului și ve-ți simți prezența lor chiar și în parcurile verzi, în magazinele de pe Strada Independenței, în grupurile de studenți universitari și în hangout-urile lor, în restaurantele, sau barurile și cafenelele de pe malul lacului. Ve-ți observa aceste lucruri în lucrarea reușită a artizanilor celebri ai Ioanninei. Ele va pot urmări până la peștera de la Perama, teatrul de la Dodoni sau in satucele traditionale de munte din Zagorohoria. Lăsați-vă captivati de legendele care înconjoară frumosul oraș Epir.

 

Ce putem face in Ioannina

Lacul Pamvotis: o atracție de 20.000 de ani!

Viața orașului se învârte în jurul acestui lac romantic, gri-argintiu. Il puteti cunoaste prin plimbari romantice de-a lungul malurilor, luându-vă o excurise cu barca, puteti pescui, vâsli servi o băutură sau o manca din felurile traditionale la una dintre tavernele amplasate in zona. Potrivit geologilor de la Universitatea Cambridge, lacul are o vechime intre 20 000 și 26 000.de ani.

 

Insula Nisi, un taram bizantin

Este doar o scurtă plimbare cu barca spre Insula, dar pentru o singura dată macar, tot va trebui să mergeți. Asigurați-vă că vizitați mănăstirile bizantine, care au numai fresce minunate. Apoi, luati in calcul ca ceva timp sa va ramana pentru a afla informatii despre Ali Pasha, Leul din Epirus. Considerat de Napoleon ca fiindu-i egal, Ali Pasha este cu siguranta cea mai mare personalitate a acestor locuri,iar resedinta sa a gazduit de-a lungul anilor o sumedenie de personalitati si demnitari straini, printre care  si Lord Byron.

El a condus mai mult de 30 de ani Epirul in contradictie cu sultanatul aceslor vremuri. În Muzeul Ali Pasha, aranjat să semene cu o casă tradițională din Ioannina a perioadei respective, ve-ți afla întreaga sa poveste, care s-a încheiat cu asasinarea sa în mănăstirea Agios Panteleimon. Finalizați vizita pe o notă mai ușoară cu o sărbătoare de specialități locale, cum ar fi păstrăvul la grătar și anghila, la una din tavernele insulei.

 

O plimbare pe lac insotiti de ceata mistica

Dimineața devreme, o perdea de ceață va acoperi invariabil lacul din Ioannina. Când ceata se ridică, figurile bicicliștilor, pescarilor și cărucioarelor apar pe malul lacului, asemenea picturilor în mijlocul sculpturilor împrăștiate de artiștii Epirot – o galerie în aer liber. Plimbarea te va purta la un moment dat prin umbra ceelor două moschei ale zonei numite Kastro – Aslan și Fetihe – care strajuiesc insula în depărtare, unde dincolo de ele pot fi observate adesea vârfurile coperite de zăpadă ale Muntilor  Peristeri și Tzoumerka. Cea mai frumoasă plimbare pe malul lacului se termină în districtul Naftakia, si vechiul loc de pescuit de la Tambakika.

 

Kastro-Un mix al religiilor si culturilor

De secole, evreii, creștinii și musulmanii coexistau pe aleile de aici. Și copiii lor s-au jucat printre monumente și sinagogi musulmane. Astăzi multe dintre casele lor în stil macedonean sunt în continuare locuite sau au devenit hoteluri de tip boutique. Pe măsură ce ii străbateți aceste străzile aflate la umbra zidurilor sale rezistente, atracțiile fascinante vă vor prinde ochii; Sinagoga veche, Casa lui Pasha Kalou din secolul al XVIII-lea sau Soufari Serai, locul unde erau tinuti caii lui Ali Pasha, băile turce (hamamuri) și multe altele.

 

Kale, cetatea interioară a lui Kastro

Doar stand într-o cafenea, înconjurat de clădirile impresionante și de zidurile Kale, cu lacul dincolo de acestea, și vă ve-ți simți transferati într-o altă eră. Apoi explorați cetatea, căci aici se află Moscheea Fetihe (pe care Ali Pasha a construit-o), mormântul (unde a fost înmormântat cadavrul său fără cap), exceptionalul Muzeu Bizantin, stralucitoarea Trezorerie , Turnul Arcades și Bohemond-ul.

 

Anticul sit de la Dodoni- Oracolul si teatrul

Intr-o vale îngustă si spectaculoasă, la doar 22 km sud de Ioannina, se afla situl Dodoni, unul dintre cele mai importante situri arheologice din Grecia. Un centru de închinare pentru tatăl dumnezeilor și al bărbaților, a fost renumit in acele vremuri pentru oracolul său, considerat a fi printre cele mai vechi din lumea elenă. Preoții au interpretat voința lui Zeus prin strălucirea frunzelor din stejarul său sacru. Cea mai impresionantă atracție a site-ului este celebrul teatrul  din secolul III î.Hr. Cu o capacitate de aproximativ 18.000 de spectatori, este unul dintre cele mai mari din țară.

 

Pestera Perama, considerata mandria Balcanilor

La doar 4 km de Ioannina, această peșteră se situează printre cele mai extraordinare din întreaga peninsulă balcanică. Geologii o datează la vârsta de 1,5 milioane de ani. Vedeti dacă puteți descoperi toate cele 19 tipuri diferite de stalactite.

 

Inapoi la Ioannina moderna

Dacă simțiți nevoia de shopping, strada Michail Angelou este locul unde puteți merge pentru branduri scumpe și cafenele elegante, în timp ce buticurile cu preturi mai reduse sunt grupate pe strada Oktovriou. Anexartisias sau Independence Street este vechea High Street care a preluat forma sa actuală după un mare incendiu din 1869. Încă mai are zeci de magazine mici ciudate, grupate acolo, iar atelierele, feronerii și vechile arcade care se insiruiesc pe ea , sunt de asemenea valoroase.

 

Galerie foto din Ioannina

Bijuteriile lucrate manual sunt o traditie in Ioannina
Lacul Pamovits, simbolul Ioanninei
Lacul Pamovits 2
Pe malul Lacului Pamovits
Vechea Constructie din Kastro- Ioannina
Mormantul lui Ali Pasha, locul in care cadavrul sau a fost inmormantat fara cap
Muzeul Bizantin din Ioannina
Pestera Perama din apropierea Ioanninei
Situl arheologic de la Dodoni- Se pot observa Oracolul si Teatrul cu o capacitate de 18.000 de locuri, impresionant pentru acele vremuri
Vedere panoramica asupra Insulei Nisi

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.