Kavala: Cronica reintoarcerii in Monte Carlo-ul grecesc

Kavala, capitala și portul principal al prefecturii Kavala, este construită amfiteatric pe versanții Mt. Symvolo, formând unul dintre cele mai pitorești orașe din Grecia. Briza orașului străbate clădirile sale istorice, care reflectă perfect caracterul modern al orașului.

Neapoli, Chrysoupoli, Kavala: în conformitate cu descoperirile arheologice, istoria orașului datează din epoca preistorică. Inițial, miezul orașului era limitat la districtul Panayia, care a fost locuit neîntrerupt în secolul al VII-lea î.Hr. După 2500 de ani, la începutul secolului al XVI-lea, Kavala a extins menținerea acestor noi frontiere până în 1870; numai după 1928 a început să-și modeleze astăzi structura. Importanța sa strategică și economică de-a lungul secolelor se datorează poziției sale strategice pe Via Egnația, care traversa orașul care leagă Estul și Vestul de portul său și de fortificația naturală a peninsulei pe care a fost construit vechiul oraș.

 


Un tur al orasului vechi (Panayia)

Cele mai importante atracții din districtul Panayia sunt Castelul, Acropola, Imaret și vechea fară de la capătul străzii Theodorou Pavlidou, sub care se află stâncile din Panayia. Punctul de reper al orașului vechi este piața Mohamed Ali, dominată de statuia sa, situată între “konaki” (casa construită la sfârșitul secolului al XVIII-lea) și biserica Panayia, construită în 1965 pe ruinele unui vechi post-bizantină bazilică cu trei aripi. Un tur al străzii Mohamed Ali vă va duce în cel mai vechi cartier al orașului, unde veți avea ocazia să vizitați Moscheea Hussein Bey (sau Moscheea Muzicală).

 

Acropola a fost construită de turci între anii 1425 și 1530 pe ruinele unui castel bizantin. Acesta a constat din pereții interiori și exteriori, care au legat acropola de zidurile peninsulei, fortificând partea inferioară a dealului de pe marginea portului.

Castelul a fost construit într-un moment în care războiul a fost condus cu arme timpurii, cum ar fi arcuri, săgeți și săbii. Acesta este motivul pentru care nu a putut apăra în mod suficient regiunea și a încetat să funcționeze ca o cetate defensivă în următorii ani. În jurul anului 1700 a devenit un loc de închisoare și exil. Zidurile din jurul peninsulei Panayia au fost reconstruite de la otomani la începutul secolului al XVI-lea pentru a proteja orașul de 130 de hectare.

 

Kamares- Arcadele Kavalei

Kamares, adică arcade, sunt deja o marcă comercială a Kavalei și un monument enumerat. Este de fapt un apeduct construit în 1550 de către Sultanul Suleiman al II-lea, Magnificul și reparat în secolul al XIX-lea de către Mehmet Ali pentru a satisface nevoile de alimentare cu apă ale orașului. Este o construcție monumentală, de 52 de metri înălțime, formată din 60 de arcade. Pe Kamares sunt cuibărit câteva case de refugiați frumos reparate, precum și magazine din secolul al XX-lea.

 

Orasul Modern

Kavala se mândrește cu un caracter unic care reflectă trecutul său recent: casele neoclasice și depozitele mari de tutun evocă amintirea unui trecut îndepărtat, când o burghezie bogată domina orașul. În “Mecca tutunului”, așa cum a fost numit Kavala în trecut, mii de muncitori din tutun, bărbați și femei, și-au câștigat viața. Fețele lor vor rămâne vii pentru toată eternitatea grație fotografiilor alb-negru care adoră zidurile Muzeului Tutunului din oraș. Strazile pietruite, un port căptușit cu palmieri, unde puteti admira frumusetea Marii Egee la umbra cladirilor moderne sau poposind la uina dintre tavernele de pește, în timp ce bărcile pescarilor se reflectă in apele azurii.

 

Marea Egee vazuta din Kavala- In fata se poate observa Insula Thassos

Cel mai popular punct de întâlnire al orașului este Piața Eleftherias, în timp ce cel mai bizar punct este strada pietonală Megalou Alexandrou, care oferă magazine șic, cafenele, baruri și un depozit de tutun care a fost transformat într-un centru comercial. Aproape de Piața Eleftherias se află vechiul cartier pitoresc Agios Nikolaos, unde este situată și biserica omonimă – o fostă moschee. Pe relicvele unui stâlp vechi se poate vedea ce, potrivit tradiției, ar trebui să fie amprenta apostolului Pavel, lăsată acolo de când a vizitat prima dată Macedonia.

Imaret este o clădire impresionantă ridicată de Mehmet Ali (1769-1849) ca o donație în orașul său natal. Ali sa născut în Kavala și mai târziu a devenit conducător al Egiptului. Este situat pe partea vestică a orașului vechi, în Panayia, ocupând o suprafață de 3500 m2. A fost renovat frumos de misirienii, o familie de comercianți de tutun. Complexul de clădiri a fost o “kulliye” – o școală religioasă – poate ultima din Imperiul Otoman care oferă servicii sociale și educaționale. La sediul său au fost găzduite două fundații educaționale religioase, două mestzit (spații de rugăciune), un imaret (o bucătărie pentru supă), o mekteb (școală elementară), birouri și cămine.

Scopul educațional și caritabil inițial al fundației sa schimbat în cele din urmă, iar după 1858 a fost chiar considerat a fi dăunător pentru oraș. A continuat însă să funcționeze ca o școală religioasă până în 1902 și ca fundație de caritate până în 1923. După schimbul de populații dintre Grecia și Turcia la începutul anilor ’70, Imaret a fost locuit de refugiați. După 1967, Imaret a intrat într-o epocă de decadență. Renovarea a durat 22 de luni și astăzi funcționează ca un hotel de lux.

 

Șapte clădiri importante in Kavala

Tokos Hall (1879). Reședința agricultorului de tutun D. Tokos care găzduise consulatul Italiei timp de doi ani (1879-80) și prezintă elemente otomane, neoclasice și baroce. Astăzi este sediul celui de-al 12-lea Departament al Antichităților Bizantine.
Vechea școală a fetelor, o clădire neoclasică, care astăzi găzduiește Școala primară 10.
Megali Lesxi (Big Club), (1910). Un conac neoclasic care găzduiește acum Biblioteca Municipală.
Primăria (1890), fosta resedinta a comerciantului de tutun maghiar Pierre Herzog.
Sala Wix (1898-1900), care a fost reședință a baronului german Adolf Wix von Zsolna până în 1925. Din 1989, ea găzduiește autoritățile municipale.
Misiunea Catolică (1888-92), o clădire care găzduia consulatul francez, precum și o școală de limbă franceză.
Depozitul Municipal de Tutun (construit în jurul anului 1900), cu elemente otomane, neoclasice și baroce.

Cultivarea tutunului a început în Kavala la începutul secolului al XIX-lea, constituind o parte indispensabilă a istoriei orașului de peste 150 de ani, precum și motivul pentru care orașul este bogat și prosper. Începând cu 1918, în Kavala funcționau aproximativ 50 de companii de tutun, în timp ce cele 160 de depozite de tutun angajau jumătate din lucrătorii din tutun din țară (aproximativ 14 000).

Cu toate acestea, criza economică mondială care a izbucnit în 1929, faptul că profesia a devenit mai puțin “protejată”, iar retragerea multor bărbați din industria tutunului a condus la un mare declin al celui mai mare centru de tutun din Balcani.

Muzeul tutunului

Nu ratați ocazia de a vizita un muzeu deosebit de interesant care povestește istoria industriei de tutun din Kavala. Exponatele includ instrumente legate de procesiunea de tutun, fotografii și documente rare.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.