La Coruna: Poze si detalii importante despre vacanta in Galicia

La Coruna

 

Pana sa il vad, orasul La Coruna imi era cunoscut doar datorita marii echipe de fotbal pe care orasul a avut-o, acum peste 1o ani, echipa cunoascuta in istoria fotbalului drept “Super Depor”. A fost in trecut capitala regiunii Galicia pana in anul 1982. Acum orasul este concentrat pe valorile economice traditionale, precum pescuitul la mare adancime si activitatile de cargo. Orasul in totalitate, evoca marea: este situat in peninsula si are un aer sarat, are plaje la Oceanul Atlantic si un far roman (care este totodata si emblema orasului). Localnicii ii spun A Coruna, in dialectul zonal gallegoInvincibila Armada a ridicat panzele in portul acestui oras in anul 1588, iar infrangerea ei de catre englezi a marcat sfarsitul dominatiei maritime spaniole.

 

Punctele turistice de atractie din La Coruna

Cea mai interesanta parte a orasului incepe cu varful bine definit al peninsulei, care i-a dat si denumirea de “orasul de cristal”. Pe fiecare strada sunt aliniate cladiri care au, pe mai multe etaje, balcoane inchise cu sticla, pentru a-i proteja pe oameni de vant in timp ce se pot bucura de soare, lucru pe care l-am mentionat anterior in post-ul despre Regiunea Galicia

 

Orasul aduce de la distanta cu arhitectura modernista a anilor 60′, insa, de aproape, se disting stiluri specifice secolului al XIX-lea. Aici exista Plaza de Maria Pita, principala piata cu arcade, al carei nume este inspirat dupa o eroina localnica care a salvat odata orasul de la o invazie englezeasca dand alarma in timpul nopti. Asta se intampla in anul 1589.

 

O latura a pietei este dominata de Palacio Municipal (care se poate vedea mai sus), o cladire ornamentala de la sfarsitul secolului al XIX-lea ce gazduieste si un mic muzeu al ceasurilor.

Doua strazi mai la sud se afla Portul La Coruna, iar imediat la est se afla cartierul vechi, care ne duce insa din nou spre mare, la Castillo de San Anton. Acest castel este un muzeu arheologic ce cuprinde expozitii ale culturii romane din Galicia si frumoase exponate iberice si cletice din metal.

 

In apropiere de acest loc se afla Biserica Santiago, care dispune de o arhitectura partial romanica, partial gotica. Doua strazi mai departe se afla Biserica Academica Santa Maria del Campo. A fost construita de asociatia navigatorilor din La Coruna.

 

 

Daca mergem spre Nord, la o distanta de circa 1,5 kilometri putem vedea Torre de Hercules, construit pe vremea  Imperiului Roman, insa remodelat considerabil in anul 1790. Aici poti urca pana in varf pentru a admira privelistea.

 

Cladirea ultra-moderna din apropiere se numeste Domus, care gazduieste un muzeu interactiv al omenirii proiectat in anii 90′ de arhitectul japonez Arata Isozaki.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bibliografie: National Geographic

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.