Les Gorges du Verdon, Franta

Despre Gorges du Verdon

Les Gorges du Verdon (defileul Verdon) se afla sus, in regiunea Haut-Var din Provence. Aceasta minune a naturii este un defileu imens, sapat de raul Verdon de-a lungul timpului. Pe ambele margini, adanci de 800 de metri, nu exista drumuri in anumite locuri. Intregul circuit are lungimea de 130 km, iar panglica subtire a raului serpuieste jos pe 21 km in interiorul prapastiei, apoi se varsa in lacul artificial Lac de Sainte-Croix.

grand-canyon-du-verdon-france

Este cel mai mare defileu din Europa si uneori i se spune Marele Canion al Europei. S-a format in urma eroziunii stancilor decalcar, intr-o perioada de circa 25 de milioane de ani. Apa a sapat incet in platoul calcaros, scobind grote si tunele in curgerea ei. Aceste grote s-au facut tot mai mari,pana cand, la un moment dat, tavanul platoului s-a prabusit si a fosrmat aceasta uimitoare prapastie in forma de V. In anumite locuri, intre cei doi pereti ai prapastiei distanta atinge chiar si 1500 de metri, dar jos, distanta dintre pereti poate sa fie numai de 6 metri. In 1997 a fost infiintat Parc Natural Regional du Verdon pentru a proteja acest peisaj unic si frumos.

In anul 1905, speologul Edouard Alfred Martel a condus o expeditie in zona in care, pana atunci , nu era cunoascuta decatde localnici. Defileul a devenit imediat un punct de atractie pentru turisti, iar astazi soferii se pot opri in punctul de observare Balcons de la Mescla, de unde ai o priveliste umitoare chiar spre fundul prapastiei. La vest de acest punct, drumul a fost construit astfel incat sa ofere cele mai bune privelisti, dar soferii trebuie sa fie cu ochii la drum!

  Cele mai importante puncte de atractie la Gorges du Verdon: Pont de L’Artuby, Lac de Sainte-Croix si Moustiers-Ste-Marie

Bibliografie: 501 locuri minunate, Editura litera, 2016

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.