Locuri unice in lume: Marea Bariera de Corali, Australia

Despre Marea Bariera de Corali

Marea Barieră de Corali este cel mai vast sistem de recife coraliere din lume. Marea Barieră de Corali, aflată pe platforma continentală nord-estică a Australiei, este un loc de o frumuseţe excepţională, întins pe 2 000 km şi acoperind o suprafaţă de circa 350 000 km2, mai mare decât Italia.

Nu numai că e cel mai mare sit înscris în Patrimoniul Mondial UNESCO, ci este şi locul unde se găseşte cel mai extins recif de corali.

Zona principală a recifului se întinde de la nord la sud şi traver­sează diverse climate, motiv pentru care aici trăiesc mii de specii de vietăţi marine. Bariera este compusă din cel puţin 3 400 de recife individuale: circa 800 de recife costale, insule coraliere, insule 4 continentale împădurite, bancuri de nisip şi un sistem de păduri.

Existenţei recifului este ameninţată de încălzirea globală, iagjitfalii sunt dejş afectaţi. Reciful are o importanţă vitală pentru ecosistemul planet« fiindcă aici se găsesc 30% din speciile de corali moi, 30 de specii de mamifere, printre care balene cu cocoaşă, venite să nască aici, şi; o mare populaţie de dugongi, dar şi bureţi, moluşte, 1 500 de specii de peşti de recif şi 200 de specii de păsări; reciful este şi cjglnai mare loc de reproducere pentru ţestoasa Caretta caretta. Aici se află şi fascinante situri arheologice aborigene. Probabil că această zonă este cel mai spectaculos.

Locurile speciale din Marea Bariera de Corali:

Vizitarea insulelor Lady Elliot si Lady Musgrave. Aici isi depun oualele testoasele Caretta Caretta in apropiere de orasul Bundaberg. Cel mai rapid acces catre Marea Bariera de Corali se realizeaza cu masina plecand din Brisbane.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.