Lumea in 2017 – Anul aniversar al marilor revolutii

“Revolutie” va fi cuvantul cheie al anului 2017- anul aniversar al marilor revolte istorice ce au schimbat lumea. Asta nu numai din cauza faptului ca se implineste centenarul Revoltiei Bolsevice din Rusia, se fac de asemenea 150 de ani de cand Karl Marx a publicat celebra carte “Capitalul” sau 50 de ani de la moartea lui Che Guevara, figura centrala a revolutiei Americii de Sud. Daca tot ne aflam in logica jocurilor de cifre, nu poate fi trecuta neobservata si celebrarea in acest an a 500 de ani de la Reforma Protestanta a lui Martin Luther. Acum 5 secole el isi lansa cele 95 de teze la Augsburg, batandu-le in cuie pe usa bisericii Castelului Wittenberg-  Biserica Romano-Catolica s-a miscat din temelii, multe tari adoptand  modelul reformat al religiei Protestante de astazi.

Daniel Franklin, editor al revistei The Economist, afirma ca nu este foarte sa gasesti in acest caz si alt tip de similitudini intre contextul revolutiilor de atunci si cel al anului care abia incepe. El crede ca americanii au votat de exemplu, nu numai schimbarea partidului de guvernamant in SUA, ci si un tip de politica imprezibila care va trimite unde de soc si nesiguranta in intreaga lume. El continua prin a spune, ca alegerea dramatica a lui Trump poate fi considerata punctul de pornire al insurectiei chiar din sanul Casei Albe. Acasa, Donald Trump a promis sa fie un mega-constructor, nu numai pentru zidul despre care vorbea in campanie, cel de la granita cu Mexicul, ci si unul care va face drumuri, tuneluri, poduri sau alte infrastructuri colosale. El si-a asumat de asemenea prin programul de guvernare ca va schimba multe lucruri incepute de Obama, de exemplu, reforma asigurarilor de sanatate- cunoscuta ca Obamacare. Trecand acum de granitele americane, putem spune ca discursul lui Trump a creat o descurajare in randul aliatilor tradtionali ai SUA, din Europa pana in Asia. Aceste state depindeau de cuvantul si ajutorul superputerii militare a SUA.

Europa

Profetiile negative in legatura cu destinul Europeisunt primele la care voi face referire. Ea va resimiti socurile inca din acest an, considera Franklin. Protestul se va simti in primul rand prin vot, asta daca ne gandim ca in Europa de-a lungul anului in curs, mai multe state importante au alegeri programate, parlamentare sau prezidentiale, cum ar fi cazul Frantei, Germaniei sau Olandei. Frustrarile capitalizate in randul cetatenilor sunt rezultatul unor rate anemice de crestere economica sau al unui talmes-balmes al evolutiilor dobanzilor negative ce pornesc din Japonia si pana in Europa. Un alt punct critic, il reprezinta politicile viitoare ale Marii Britanii datorate votului  BREXIT, unele mai restrictive si cu un coeficient mai ridicat de impredictibilitate, lucru datorat procedurilor deja demarate de divort fata de Uniunea Europeana.

Asia

Orice rebeliune va fi zdrobita rapid în zilele acestui an în Rusia, unde Vladimir Putin seamana din ce in ce mai mult cu un nou țar. In China, presedintele  XI Jingping va vorbi la Congresul cincianl al Comitetului Central al Partidului Comunist despre urmarirea si realizarea propriilor  ambiții imperiale. Ambele tari sunt o provocare la status qvo-ul american ce va conduce la  neliniste suplimentara, pornind din zona geografica a tarilor de la periferia fostului Imperiu sovietic, pana în Orientul Mijlociu și chiar Marea Chinei de Sud. Tot in acesta teorie, poate fi introdusa si Coreea de Nord, personaj cu care fragilitatea securitatii internationale este serios pusa la indoiala.

 

Fragilitatea economica

Fragilitatea economica se va baza in 2017 pe 4 piloni: Evolutia ratelor de dobanda in politica monetara, impredictibilatea economica a pietelor -ca urmare a impredictibilitatii mediului politic, pretul oscilant al resurselor ( la care se adauga impactul resurselor regenrabile)   si transormarile profunde din piata fortei de munca. Piata fortei de munca insa, va suferi cel mai mult. Pe de o parte, cauza o reprezinta avansul tehnologic, urmat intotdeauna de somaj si revolte sociale. Pe de alta parte, ea va fi  amplificata si de relocarile companiilor multinationale pe fondul impredictibilitatii sau din ideea ( tot mai vizibila) de a-si gasi resurse umane mai ieftine pe fondul unei competitivitati ajunse la un nivel inimaginabil. Noile tipuri de transporturi cu drone (care functioneaza contextual in SUA),  magazinele virtuale  sau inteligenta artificiala, vor  ocupa un loc din ce in ce mai important in viata oamenilor. Acest lucru face insa ca oamenii sa fie mai putin implicati direct in procesul economic. Tinerii par a fi tot mai putin ingrijorati de acesti vectori ai schimbarii profunde, decat de utilizarea lor efectiva din incercarea de a modela viitorul.

Asadar, anul 2017 nu se prefigureaza a fi unul linistit. Cu toate acestea, trebuie sa luam act si de lucrurile pozitive din economia globala: India va ramane in 2017 un colos in randul economiilor emergente si Australia va experimenta cel de-al 26 an de crestere economica sustinuta. Cu siguranta, ” pamantul promis” va fi in Canada. Aici, Justin Trudeau, spre deosebire de Donald Trump, a spus ca tara sa va imbratisa lumea, ramanand  super-deschisa comertului international, ideilor noi, culturilor diferite si emigrantilor.

 

 

 

 

 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.