Luna de miere pe Valea Loarei

 

Una dintre cele mai romantice zone de pe pamantul francez este Valea Loarei, asadar un loc potrivit pentru o luna de miere de neuitat. In Franţa se spune că Sena este mireasa Parisului, dar că Loara este amanta lui. Ca îndrăgostită – de putere, mai precis -, a fost martora intrigilor, rivalităţilor înverşunate, masacrelor, consolidării şi distrugerii domniilor. Aşa că oricine urmăreşte toate evenimentele care au avut loc pe malurile sale înţelege că marea istorie a poposit dintotdeauna pe malurile celui mai lung fluviu din Franţa. în plus, ca îndrăgostită de frumuseţe, are castele de neîntâlnit altundeva, construcţii care se armonizează perfect cu peisajul ce însoţeşte fluviul pe cursul lui de 1 000 km, despărţit într-o multitudine de braţe şi canale, printre păduri, podgorii, grădini şi, ici şi colo, sate şi oraşe de provincie, o ilustrare tangibilă a expresiei la douce France.

Valea Loarei este cunoscută sub numele de “Grădina Franței și leagănul limbii franceze”. Peisajul luxuriant este combinat cu moștenirea arhitecturală și culturală pentru a transforma această zonă într-o excelentă perla naturală și culturală. Atractia speciala in aceasta zona este data de numeroasele castele de-a lungul râului – în jur de o mie au rămas în Valea Loarei dintr-un total care a fost odată mult mai mare, cu aproximativ 300 de-a lungul râului. Motivul acestei supra-abundențe de case mari este simplu – aproape fiecare dintre cei mai importanți mutanți și agitatori ai țării – de la regi până jos – construit aici de-a lungul secolelor.

Valea dintre Chalonnes-sur-Loire și Sully-sur-Loire este clasificată ca un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO și este o secțiune ideală pentru un tur ciclu extins. Plecând de la Chalonnes și îndreptându-se spre est, traseul urmează fluviul spre Angers, Saumur, Tours, Amboise, Chaumont-sur-Loire, Blois, Beaugency, Orléans, Châteauneuf-sur-Loire și în cele din urmă Sully. Distanța este de aproximativ 300 km (185 mile). Echitatia este o activitate dezvoltata in aceasta zona, calaria fiind mijlocul perfect di totodata splendid  de a vedea și de a aprecia cele mai frumoase atractii pe care le oferă Valea Loire – un moment cu adevarat de neuitat.

Ce experiență minunata – sa lenevesti pe băncile de pe marginea acestui rau incantator si sa admiri arhitectura inaltatoare a castelelor, de la cetatile medievale precum Angers și Amboise la capodopere renascentiste precum Chambord și Chenonceaux, sau chiar gradini spectaculoase precum Villandry. Valea Loarei este de asemenea casa vinurilor albe mari, cu podgoriile marilor domenii peste tot, astfel încât vei avea o mulțime de ocazii sa degusti vinurile fine și sa va bucurati de bucătăria locală deosebită (peștele râului o specialitate!).

 

De-a lungul porţiunii dintre Orléans şi regiunea Touraine, Loara şi afluenţii ei devin ceea ce se numeşte „Valea Regilor”, care îi vrăjeşte pe toţi cei care călătoresc printre faimoasele ei castele. Unul dintre acestea este Château de Chambord, o folie de grandeur a lui Francise I, construit în secolul al XVI-lea pe râul Cloisson; îşi copleşeşte vizitatorii şi cu exteriorul – o fantezie ameţitoare de hornuri, turnuri şi logii -, şi cu interiorul, cu 400 de încăperi şi o monumentală scară dublă care ilustrează geniul celui care se pare că a conceput-o, Leonardo da Vinci. Nu trebuie ratat nici Château de Blois, care se mândreşte cu o colecţie de 3 000 de opere de artă şi care a fost reşedinţa lui Henric al IV-lea şi a Margaretei de Valois, căsătoriţi din pur interes politic. Aici a ordonat regele asasinarea ducelui de Guise, primul şi cel mai influent dintre numeroşii amanţi ai femeii care avea să rămână în istorie ca pasionala regină Margareta a Franţei. Mai departe în josul văii puteţi vizita feericul Château de Chaumont-sur-Loire, care a găzduit numeroşi astrologi, inclusiv pe Nostradamus, şi Château d’Amboise, care îi aparţine şi acum contelui de Paris, descendent direct al casei regale a Franţei. De aici, valea Loarei se deschide spre Tours, unde trebuie să faceţi un ocol pentru a admira excepţionalul Château de Chenonceau, legat de rivalitatea dintre Diana de Poitiers şi Caterina de Medici, amanta şi, respectiv, soţia lui Henric al ll-lea. în vreme ce atmosfera seducătoare a castelului şi a grădinii amintesc de pasiunea pentru Diana, decizia de a construi Marea Galerie pe podul de peste râul Cher îi aparţine Caterinei. Apropiatul Château de Villandry are şi el o alură pur feminină, resimţită cu intensitate în labirintul perfect al grădinilor renascentiste, cele mai frumoase din regiune. Printre alte clădiri fabuloase trebuie amintite castelul Azay-le-Rideau, pe care Balzac îl compara cu „un diamant cu multe faţete în montura râului Indre”, şi austerul Château Angers, unde se află Tapiseria Apocalipsei, capodoperă de dimensiuni impresionante din secolul al XlV-lea.

Deşi pare ireal în ceaţa dimineţii, Chambord, capodoperă a arhitecturii renascentiste, este cel mai mare castel din regiunea Loarei.

 

Pe malul Loarei se află micul sat romantic Amboise, dominat de Château d’Amboise, care a jucat un rol major în istoria Frantei şi a exercitat o influenţă deosebită asupra politicii şi artei din Europa renascentistă.

Fabulosul şi romanticul castel Azay-leRideau, unul dintre cele mai renumite şi populare din regiunea Loarei, se află pe o insulă în mijlocul râului Indre.

 

In cele din urmă, la mică distanţă de zidurile masive ale Angersului se află unul dintre numeroasele castele extraordinare transformate în hoteluri, Château de Briottières, proprietate a aceleiaşi familii aristocratice de şase generaţii. A fost construit în secolul al XV-lea şi reconstruit în al XVIII-lea, când a fost transformat în maison des délices, „casă a deliciilor“. Parcul lui uriaş vă invită la o plimbare romantică, iar apartamentele decorate opulent vă invită să trăiţi… ca Loara. Deci ca îndrăgostiţii!

 

Cel mai incantator loc de cazare? Aflat într-un încântător parc de lângă Angers, Château de Briottieres a fost transformat într-un minunat şi elegant hotel. Priviti ce a iesit!

 

Si interiorul…la fel de romantic.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.