Mallorca, poze reale si impresii din sejurul in Insulele Baleare

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Totul despre Mallorca

Intr-un post anterior am prezentat aici atat Insulele Canare cat si Insulele Baleare ale Spaniei. Astazi ne vom opri la Mallorca. Multiplele fatete ale insulei Mallorca nu mai sunt un secret pentru milioanele de turisti care vin aici. Aici îţi poţi îndrepta atenţia de la munţii stâncoşi la golfuleţele cu apă cristalină, de la plajele cu nisip alb la peşteri sau la animata Palma.

Cele mai frumoase plaje in Mallorca

Plaja Alcudia, Port Alcudia Mallorca

Plaja Alcudia, premiata cu steagul albastru pentru nisipul alb fin si apele curate, se intinde de la portul Alcudia pana la Playa de Muro. Pentru ca intrarea in apa este foarte lina, cu siguranta ca aici este locul ideal al vacantelor pentru familiile cu copii. Este o placere sa inoti in apele turcoaz al marii Mediterane sau sa te relaxezi confortabil pe sezlongurile asezate de-al lungul marii, pe plaja a carei lungime are aproape 3,5 km. Plaja Alcudia dispune de foarte multe toalete ecologice si dusuri. Putem spune ca plaja Alcudia este una dintre cele mai bune plaje in Mallorca.

Plaja Calla Agulla

Cala Agulla se afla in apropiere de Capdepara si Cala Ratjada, in nord-estul insulei Mallorca, fiind inconjurata de paduri de pin si muntii din Parcul Natural Levant. Pe plaja Cala Agulla gasim un nisip fin, iar marea este foarte curata. Turistii care doresc sa se refugieze pe plaja Cala Agulla au posibilitatea inchirierii de sezlonguri. Pe plaja exsita un bar si un restaurant, iar parcarea este cu plata. Cea mai apropiata statiune de plaja Cala Agulla est Cala Radjada.

Plaja Cala Ferrera

Plaja Cala Ferrea este urmatoarea plaja de pe coasta.Plaja dispune de umbrele de soare, sezlonguri, hidrobiciclete, un bar, dar si salvamari.

Plaja Cala Gran

Cala Gran este cea mai mare dintre plajele Cala d’Or, avand o lungime de 40 de metri. Nisipul fin si alb contrasteaza excelent cu albastrul apei.

Plaja Cala d’Or

Este ultimul golf din partea de sud a Calei d’Or. Plajele de aici sunt cunoscute sub numele de Es Forti, fiind foarte asemanatoare cu Cala Esmeralda. Plaja este dotata cu umbrele si sezlonguri, precum si dusuri si toalete ecologice.In spatele golfului se afla si un bar.

Plaja Cala Formentor

Este una dintre cele mai frumoase plaje din Mallorca situata in Golful Pollenca din nord-vestul insulei Mallorca. Panorama asupra celebrului golf este uimitoare. Cu un fundal uimitor al unei paduri de pini si o vedere magnifica la munte.Turcoazul valurilor marii fac din acest loc, unul de basm. Plaja, in sine, este una destul de ingusta, intarea in apa fiind foarte abrupta, o face inaccesibila copiilor. Pe plaja din Cala Formentor gasim numeroase facilitati, de la toalete, dusuri, salvamari la sezlonguri si umbrele de soare. Aici gasim si restaurante si baruri, dar si un bun acces pentru turistii cu handicap.

Impresii din Palma Mallorca

Tenerife este considerata capitala Insulelor Canare, Palma este insa capitala Insulelor Baleare este un oraş atrăgător şi plin de veselie. Mai mult de jumătate dintre cei 700.000 de locuitori ai insulei trăiesc aici. Palmierii de la malul mării, porturile şi casele elegante din secolul al XVIII-lea dau naştere unui fundal maiestuos, în vreme ce pe străzile pietonale din jurul Plaza Major sunt pline de admiratori. Impresionant construit în jurul curbei de catre romani în anul 123 î.Hr., capturat de mauri în anul 903 şi intrat în reţeaua catalană în 1229. Portul este dominat de Almudaina, cetatea maură. I s-au adăugat extensii gotice ca palat al lui Jaume al ll-lea şi conti­nuă să fie o reşedinţă regală oficială Ajungi aici pe jos de la răcorosul Parc de la Mar, cu lacul său dintre grădini înalte şi o clopotniţă pe măsură. Portalul sudic decorat, Portada del Mirador, oferă frumoase privelişti ale mării. Proporţiile vaste se conti­nuă în nava sobră, dominată de fereastra în formă de trandafir, concepută de Antoni Gaudi. O capelă are o insta­laţie realizată de Miguel Barcelo. Regii Jaume al ll-lea şi Jaume al lll-lea sunt înmormântaţi în fru­moasa capelă mudejară La Trinitat.

Ce putem vizita in Palma de Mallorca?

In primul rand nu avem cum sa ratam magnifica Catedrala din Palma. Imediat în estul catedralei este Museo de Mallorca (Carrer Portella 5, tel. 971 71 75 40, închis duminica după-amiaza şi lunea), unde exponate arheologice şi opere de artă medie­vală sunt arătate într-un frumos conac din secolul al XVII-lea. Chiar alături sunt Bănos Ârabes (Băile Arabe, Caile Serra 7, tel. 971 72 15 49), datând din secolul al X-lea, singura reminiscenţă integrală a pre­zenţei maurilor. De aici spre nord se întinde o reţea de peste 150 de patio, inima cartierului vechi din Palma, sintetizate de o arcadă romană şi de Caile Plateria.

 

Palma mai deţine şi o excepţio­nală colecţie de artă a secolului al XX-lea. La nord-vest de centru, Fundacio Pilar i Juan Miro (Carrer Juan de Saridakis 29, tel. 971 7014 20, www.a-palma.es/fpjmiro, închis lunea) a fost amenajată de către artist şi de soţia acestuia pentru a menţine ate­lierul unde a lucrat el din 1956 şi până la moartea sa, în 1983. Unele dintre operele sale sunt expuse aici, dar poţi vedea mai multe la Museu d’Art Espanyol Contemporani (Sânt Miquel 11, tel. 971 71 35 15, închis sâmbăta după-amiaza şi dumi­nica), alături de alţi mari artişti spa­nioli precum Picasso, Juan Gris şi Dali. în spatele Almudaina este Palau March Museu (Caile Palau Reial 18, tel. 971 71 1122,www.fundbmarch.es, închis duminica). Ceea ce iese în evi­denţă la această clădire barocă este terasa panoramică plină de sculpturi de Rodin, Henry Moore, Barbara Hepworth şi Eduardo Chilliada. Cea mai recentă expoziţie de artă din Palma, deschisă în 2004, este Museu Es Baluard, cu o arhitectură impre­sionantă (Plaça Porta de Santa Cătălină, tel. 971 90 82 00, www.esbaluard.org, închis lunea,) ce se vede prin despi- cătura meterezelor şi având privelişti foarte frumoase, în ciuda unei colec­ţii internaţionale destul de limitate.

Nu poţi rata sculptura lui Santiago Calatrava de pe terasă!

Aquarium Mallorca- Galerie Foto

Unul dintre cele mai interesante locuri pe care le poti vizita in Mallorca este magnificul sau Aquarium. Frumusetea acestui loc se multiplica atunci cand te bagi chiar tu in acvariu pentru scuba-diving si poze.

 

 

MALLORCA DE NORD-VEST

Evită zona turistică foarte concen­trată a Insulei Mallorca, situată la vest de Palma, între Magaluf şi Santa Ponça, dar nu rata spectaculoasa coastă nordică a insulei. Aici, coasta este delimitată în spate de Sierra de Tramuntana şi mărginită de un drum pe serpentine ce urcă până în vârf (C710), având privelişti abrupte.

Chiar şi atunci când stâncile de gra­nit sunt acoperite de nori străluci­tori, satele montane şi crestele stâncoase sunt spectaculoase.

Pe continent, imediat după pito­rescul Port d’Andratx, un port pes­căresc, iar vara un paradis al iahtin- gului, este chiar Andratx, dominat de un fort De aici, un drum secun­dar coboară către micul golf Sânt Telm, situat în extremitatea de sud-est, unde circuitele cu vaporul te duc prin rezervaţia naturală insulară  Sa Dragonera. Următoarea oprire este mănăstirea cartuziană Valldemossa (tel. 971 61 21 06, închis ; duminica după-amiaza), cuibărită pe • versantul înalt de 1.064 m al Texului.

Această mănăstire nu a uitat nici o  dată iarna lui 1838-1839, când scriitoarea franceză George Sand şi iubitul ei Frédéric Chopin au locuit aici, povestea lor de dragoste este readusa în memorie prin concerte de pian ţinute din oră în oră.

Frumosul sat colinar Deia, descopérit cu zeci de ani în urmă de către scriitori şi artişti printre care şi  Robert Graves, 1895-1985, autorul britanic ai iui Claudius) este un popas bucolic Mai departe spre nord, ora­şul Sâller este legat printr-o linie de cale ferată cu golful de mai jos, care s-a transformat într-o staţiune înflori­toare. Plimbările cu vaporul te poartă de-a lungul coastei splendide. Merită să faci un ocol de la Sâller printre dealuri, pentru a vedea palmierii, oleandrii, bougainvillea şi bambuşii luxuriantelor Jardines de Alfabia I (Carretera Palma-Solleţ tel. 971613123), care împresoară o clădire impună­toare. în interior poţi admira un artesonado (tavan încasetat sculptat), păstrat de la clădirea originală maură.

Partea nordică a acestui drum şer­puieşte spre interior pentru a ajunge în cele din urmă la Follenţa, situată între două dealuri. La poale este un golf ferit, Bahia de Follenţa, ale cărui ape sunt ideale pentru schi nautic (dar poate prea murdare pentru înot). La capătul promontoriului, farul Cap de Formentor se ridică deasupra unui hău de 200 m ce dă direct în valuri. De aici, impresionanta privelişte cuprinde Insula Formentor din golful de dede­subt Pentru a ajunge la plajele cu nisip alb ale golfului, situate la jumătate de oră cu vaporul, fă o plimbare de la Bahia la Follenţa încântătoarea cita­delă AlaidJa domină partea de est a golfului. Museo de Follentia (Carrer Sânt Jaume 30, tel. 97154 70 04, închis sâmbăta şi duminica după-amiaza, luni) este dedicat îndepărtatei cetăţi romane Follentia în partea de est, mlaştinile de la S’Albufera atrag peste 230 de specii de păsări.

MALLORCA DE SUD-EST Mult mai neteda parte de sud-est a Insulei Mallorca se deschide către o splendoare idilică, pastorală, un şir de golfuri, pâraie şi peşteri impresio­nante ce dantelează coasta estică, în sud, unde câmpiile şi mlaştinile sărate îţi permit să vezi o mulţime de păsări, sunt mai puţine plaje, iar mănăstirile şi siturile megalitice sunt presărate în interiorul insulei.

Extraordinarul spectacol al Insulei Mallorca rezidă în cele 800 de peşteri săpate în calcar. Imediat după Canyamel, un turn din secolul al Xll-lea, se află nemaipomenitul Coves d’Artâ, situat pe malul mării. Această lume subterană a cavernelor cu stalac­tite ce picură, este luminată din loc în loc pentru a sublinia extraordinarele formaţiuni. Aşa-numita Sala de las Banderas (Sala Steagurilor) este înaltă de 45 m. Dacă doreşti, mergi mai departe spre sud în satul pescăresc Porto Crîsto pentru a ajunge la grotele ce se întind pe 1,6 km de la Coves del Drac Un tur al acestui uluitor obiectiv geo­logic presupune o plimbare cu vaporul peste Lago Martel, cel mai mare lac subteran din lume, lung de 1,6 km, numit astfel după speologul francez care l-a descoperit în 1896. Impresiei de altă lume i se adaugă muzicienii de pe vapor, care cântă muzică clasică în acest decor natural ireal.

La sud de aici este Felanitx, un important centru al ceramicii, presărat cu hornurile cuptoarelor şi dominat de morile de vânt de pe culmile de deasupra. Piaţa centrală este un loc încântător pentru a te relaxa şi a admira biserica neobişnuit de bogată, un amestec de ornamente gotice, renas­centiste şi baroce. La sud de oraş, un britanic ai iui Claudius) este un popas bucolic Mai departe spre nord, ora­şul Sâller este legat printr-o linie de cale ferată cu golful de mai jos, care s-a transformat într-o staţiune înflori­toare. Plimbările cu vaporul te poartă de-a lungul coastei splendide. Merită să faci un ocol de la Sâller printre dealuri, pentru a vedea palmierii, oleandrii, bougainvillea şi bambuşii luxuriantelor Jardines de Alfabia I (Carretera Palma-Solleţ tel. 971613123),care împresoară o clădire impună­toare. în interior poţi admira un artesonado (tavan încasetat sculptat), păstrat de la clădirea originală maură.

La sud de oras, un drum şerpuieşte printre pini către Santuari de San Salvador (tel. 971 82 72 82), impresionant aşezai; care are privelişti panoramice şi relicve intere­sante. Campos, Santanyi şi Felanitx creează triunghiul de aur al scenelor pastorale încântătoare, unde pereţii din piatră mărginesc câmpiile de grâne, livezile de citrice şi de măslini. Campos, oraşul comercial, are o arhitectură tra­diţională, la fel ca şi Santanyi. Caută să vezi talayot-ul lui Son Danus, un turn de veghe megalitic, aflat la periferie.

Coasta situată la vest de acest tri­unghi este o succesiune de pâraie minunate cu apă cristalină, mărginite de nisipuri albe şi dominate de coline împădurite. Cala d’Or este una din­tre staţiunile dezvoltate, dar nu se compară cu cele de pe coasta vestică. Cala Figuera are încă acea atmosferă de sat pescăresc.

Cea mai frumoasă este Cala Mondrago, declarată rezervaţie naturală. După staţiunea Colonia, Sânt Jordi de pe coasta sudică este arhipelagul Cabrera (tel. 971 72 50 10, pentru şederi peste noapte şi acostarea unei ambarcaţiuni este nevoie de permis), un parc naţional plin de păsări şi de vietăţi marine.

 

Un ultim salt de 45 km de la plaja de nudişti de la Es Trenc te duce la nord de Llucmajor, la Santuari de Cura (tel. 971 12 02 60), care este în multe feluri chintesenţa Insulei Mallorca — această mănăstire medie­vală modernizată şi-a păstrat totuşi biserica din secolul al XVII-lea, şcoala de gramatică şi muzeul legat de rolul său didactic De pe vârful dealului ţi se deschid privelişti minunate spre vest către Palma, către golf şi către capri­cioasa Sierra de Tramuntana, iar spre nord, către farul de la Formentor.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.