Managementul companiei. Arta de a face femeia sa infloreasca profesional

Business Woman Holding a Tablet Computer.

Unul dintre studiile recente in materie de management al resurselor umane releva o realitate: femeile care sunt sustinute de surpervizorul direct sunt mai putin predispuse la “a parasi corabia”, conform unui studiu al BI.

Femeile angajate în marile companii ce apartin unor industrii dominate de bărbați, indică faptul că au performanțe mai bune și rămân mai mult timp în companie dacă percep sprijinul de la managerul lor imediat. Sondajul a fost realizat cu 400 de manageri și angajați.

In studiul de caz s-a luat exemplul unei companii importante implicata într-o industrie dominată tradițional  de bărbați si care a dorit sa atragă muncitori calificați, incercand totodata să-și îmbunătățească diversitatea de gen in randul resurselor umane. Compania a investit resurse semnificative în ceea ce privește creșterea atractivității femeilor pentru a lucra acolo.

Organizația a atras cu succes mai mulți angajați de sex feminin. Cu toate acestea, unele dintre femei au ales să renunțe relativ repede. Pentru orice companie, este o pierdere uriașă atunci când angajații noi și calificați aleg să plece la scurt timp după ce au fost angajați.
Organizația i-a cerut cercetătorului Gordana Abramovic să încerce să găsească un raspuns pentru ceea ce s-ar putea face, nu doar pentru a atrage femeile calificate, ci pentru a ne asigura că vor să rămână.
Gordana Abramovic a intervievat aproximativ 400 de manageri și angajați în aceasta companie dominată de bărbați, ca parte a proiectului său de doctorat privind managementul diversității la Școala de Afaceri Norvegiană BI. Aproximativ 40 dintre cei intervievați au fost manageri, în timp ce ceilalți erau lucrători de sex feminin și colegii lor. Abramovic a fost deosebit de preocupata de cartografierea semnificației relațiilor femeilor cu managerii și colegii lor.

Trebuie sa se simta apreciate

Studiul arată că managerii joacă un rol esențial pentru ca femeile sa-si dezvolate acel sentiment de apartenență și se simta incluse la locul de muncă, ceea ce înseamnă că se bucură de slujba lor.
“Sprijinul perceput de la supraveghetorul imediat este un factor pozitiv important pentru menținerea femeilor calificate”, spune Abramovic. Sprijinul colegilor, atât bărbați, cât și femei, are un impact semnificativ mai mic decât susținerea oferita de manager.
Cercetătorul organizațional reafirmă că sentimentul de apartenență la locul de muncă este mult mai complex decât a fi o simpla parte a unei comunitati.
“Este, de asemenea vorba aici, despre sentimentul unic de a fi apreciat in mod special de seful direct”.

 

Un sfat pentru manageri

Organizațiile care doresc ca angajații lor sa se dezvolte, indiferent dacă sunt bărbați sau femei, trebuie să recruteze și să dezvolte manageri care să-și susțină angajații.
Abramovic are trei sfaturi pentru managerii care doresc ca angajații lor să prospere:

Acordati o importanta individualizata pentru fiecare salariat.

Arătați că apreciați personalitatea angajatului și contribuțiile lui/ei  unice.

Dați-le sarcinile în care acestia/acestea își pot folosi și dezvolta util abilitățile.

De asemenea, amintiți-vă că angajatul va fi cel care va stabili dacă un manager il susutine, nu managerul însuși.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.