Marrakech- Luna de miere in 2017

O alte idee pentru luna de miere in 2017. Marrakech- Maroc.

Seara, în Jemaa-el-Fnaa, o piaţă în aer liber, se desfăşoară un spectacol extraordinar, neschimbat din timpuri imemoriale, vânzători de mâncare, suc de portocale şi tot soiul de mărfuri, îmblânzitori de şerpi şi dansatori, magicieni, povestitori şi ghicitori. To pot fi văzute de pe terasele cafenelelor, deşi este mai bine să te integrezi activ în acest peisaj haotic şi plin de culoare.

Mirosul îmbătător al ierburilor aromatice, smochinilor şi oleandrilor pluteşte peste grădină în timp ce susurul fântânilor intensific Înmiresmată de la fermecătorul Ksar Char-Bagh, palat maur dintr-o grădină cu palmieri din Marrakech, transformat acum în hotel.

 

în fiecare dimineaţă, la Café de la Poste, sporovăiala obişnuiţilor este mult mai savuroasă pentru cei interesaţi de ultimele zvonuri decât sunt ceaiul de mentă, curmalele şi dulciurile cu miere.

Nu-i deloc greu să legi numele de botez, rostite cu nonşalanţă, de numele celebrităţilor internaţionale care şi-au făcut din Marrakech casa de vacanţă.

Aşa merg lucrurile astăzi. Deşi UNESCO a dorit să le protejeze drept capodopere ale moştenirii orale şi imateriale ale umanităţii, vocile din Marrakech nu mai sunt cele ale povestitorilor din piaţa Jemaa-el-Fnaa, nici măcar cele înregistrate pe străduţe cu jumătate de secol în urmă de scriitorul Elias Canetti în formidabilul său jurnal de călătorie. Legendara şi veşnic minunata piaţă a fost renovată recent, dar acum trebuie să se mulţumească cu rolul de „personaj secundar” în uriaşul „living room”, cel mai seducător şi mai captivant din Maroc. în zilele noastre, oamenii se adună în alte locuri: în restaurante supereiegante aflate în case vechi din medina – ca aceea din somptuosul riad ce i-a aparţinut cândva creatorului de modă francez Fierre Balmain -, unde amatorii de mâncăruri fine au de unde alege şi pot savura „adaptabila” nouvelle cuisine marocaine, în galerii de artă contemporană şi de modă tradiţională, acum mai numeroase decât prăvăliile tradiţionale din acest souk plin de culoare, sau în hamamuri pline de plăceri „doar pentru străini”, unde vă puteţi petrece întreaga după-amiază alternând baia de aburi cu cea cu apă de trandafiri. Şi, mai important, riad-urile din cartierele istorice şi ksour-urile (sate fortificate) din vastele crânguri cu palmieri de la marginile oraşului au fost toate transformate în hoteluri cu camere fabuloase şi spaţii pentru esteţi rafinaţi, cu pereţi pictaţi în tehnica tadelakt (din verbul arab „a mângâia”) şi cu decoraţiuni care combină stilul tradiţional cu cel mai modern design. Printre acestea trebuie menţionat paradisul terestru Ksar Char-Bagh, considerat unul dintre cele mai elegante hoteluri din lume.

Pe scurt, miticul Viile Rouge, Oraşul Roşu, se află acum la lumi distanţă de Marocul „autentic”, dar e şi o reprezentare perfectă a ceea ce imaginaţia colectivă defineşte drept loc pentru o vacanţă exotică de vis.

Pe lângă monumente istorice ca madrasa Ben Youssef, mormintele dinastiei Saadi şi palatul Badi, lista locurilor de vizitat include grădina Majorelie (în Nouvelle Viile), din jurul vilei care a fost ani de zile refugiu şi sursă de inspiraţie pentru Yves Saint-Laurent (acum Muzeul de Artă Islamică). Marele couturier a cumpărat-o de la moştenitorii lui Jacques Majorelie, primul pictor european care a fost hipnotizat de fascinantul Marrakesh în anii 1920 şi care i-a imortalizat incredibilele culori pe pânzele sale, inventând chiar J noi culori, cum ar fi albastrul folosit pentru pereţii caselor din zonă. Devenind chiar mai viu sub soarele 1 african, acest albastru e cu adevărat magic, căci nu / I există ca atare în natură. Dar poate că e cel mai bun I simbol al Marrakeshului, oraşul care le permite tuturorm oamenilor să-şi transforme visul în realitate.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.