Mitologia: esenta culturii si turismului in Grecia

Muntele Olimp - Mitologia greaca-Grecia

Multi turisti cauta Grecia in mod special pentru marile si peisajele ei. Insa, intreaga cultura greaca se exprima prin miturile sale antice. Incercarea de a se apropia de aceasta tara fara a avea macar cateva cunostinte elementare despre mitologie este o mare pierdere pentru orice vizitator. Pare inacceptabil sa gandesti ca iti faci vacanta, de exemplu la poalele muntelui Olimp, si sa nu ii stii minima semnificatie mitologica. In acest post ne propunem sa intram in aceasta atmosfera de poveste si sa ne insusim cateva cunostinte de mitologie greaca.

Zeii greci

Cel mai inalt munte din Grecia, Olimpul, se inalta in mod spectaculos din campia aflata in vecinatatea Marii Egee. Ascuns uneori in mistice valuri de ceata, este usor de inteles de ce Olimpul era considerat de catre vechii greci drept salasul zeilor. Ar fi nevoie de o carte intreaga pentru a povesti toata istoria zeilor, dar cateva lucruri relevante pot fi de ajutor celor ce doresc sa afle povestile acestora. Imi aduc aminte cu drag si acum de zilele copilariei in care am auzit Zeus, de Prometeu sau de Poseidon, acestea fiind doar cateva dintre personaje.

Initial, povestile erau istorisite prin viu grai, transmise mai departe in acelasi mod ca legendele homerice ale Iliadei si Odiseei, de cate un povestitor priceput catre o audienta pierduta in visare. Acestea nu au fost scrise pana in secolul al IV-lea I .Hr, si abia incepand din acest moment putem compara asemanarile dintre aceste povestiri si cele despre zeii altor tari. In Grecia, zeii nu se mai numara printre credintele religioase ale natiunii moderne, insa au ramas extrem de puternic inradacinate in povestile populare si legendele transmise din preistorie.

Nu este sigur locul de unde provin aceste povesti, dar se poate ca pentru ele sa fie responsabile mai multe surse diferite. O astfel de sursa a fost, si Hesiod, poet grec din secolul al VIII-lea I.Hr., care- aproximativ in aceeasi perioada in care Homer isi alcatuia cele doua poeme epice- a scris “Teogonia”, opera poetica in care se relateaza “originea zeilor”.

Cu siguranta ca Teogonia lui Hesiod a fost influentata de povesti provenite din culturile Orientului Mijlociu, ca si miturile si legendele transmise de civilizatia miceniana care dominase Grecia in mileniul al II-lea I.Hr.

Tatal zeilor era Zeus, care stapanea peste toti zeii din Muntele Olimp. Zeus era cel mai tanar dintre fiii a doi dintre titani, care, la randul lor, aveau drept parinti cerul si pamantul. Zeus a preluat controlul universului si a devenit zeul cerurilor, al ploii si parintele tuturor zeilor aparuti ulterior, dar si al muritorilor.

Poseidon, unul dintre fratii lui Zeus, a devenit zeul marii, fiind si tatal calului inaripat Pegas. Sensibil la farmecele nimfelor marine, Poseidon a avut multi urmasi. Un alt frate, Hades, a devenit zeul lumii subpamantene. Apollo, fiul lui Zeus, era zeul muzicii, al agriculturii, al vindecarii si al profetiilo, fiind intruchiparea civilizatiei. Dar odrasla preferata a lui Zeus era fiica sa Athena, zeita mestesugurilor, a artelor si a intelepciunii, care a dat numele orasului Atena.

                                                         Zeita Athena: photo source by Greek Mithology

Afrodita, zeita iubirii, s-a nascut din valuri si a devenit mama lui Cupidon. Zeitatile minore erau eroii, care reprezentau legaturile dintre zei si oameni si aveau atribute apartinand ambelor categorii.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.