Muntele Athos: Impresii, poze si detalii importante din inima Ortodoxiei

Muntele Athos

Muntele Athos (Agion Oros) inseamna “muntele sfant”. Pentru a vizita acest loc special este nevoie de un permis si de planuri amanuntite, dar oricine se poate plimba cu barca in jurul peninsulei si poate admira manastirile cu care presarat intreg peisajul. Unele dintre acestea sunt spectaculoase, fiind asezate pe varfuri de stanca in asa fel incat iti vine sa te intrebi cum de a fost cu putinta construirea lor.

Impresii de la Muntele Athos

Impozantul Munte Athos este situat catre extremitatea sudica a peninsulei, cei 20133 de metri ai sai facand din el punctul cel mai inalt din Halkidiki. Manastirea Lavra Mare, prima de pe Muntele Athos, a fost intemeiata in anul 963 dupa Hristos de catre Sf. Athanasius. Inca din acele vremuri, oamenii considerau deja locul ca fiind plin de sfintenie, atragand pustnici aflati in cautarea unei vieti contemplative. Aceasta prima manastire a fost ridicata pe stancile aflate la extremitatea de sud-este a peninsulei, cat mai departe de civilizatie cu putinta. A urmat construirea altor manastiri in sec x si XI, pana cand se ajunsase la 4o de manastiri, numarul calugarilor dintr-o singura manastire ajungand chiar si la 1000.

In prezent situatia este cu totul diferita, astfel ca in toate cele 20 de manastiri locuite traiesc mai putin de de 2000. Cu toate acestea, numarul acestora a crescut crescut in ultimii ani datorita faptului ca, influentati de venirea noului mileniu si ca reactie in fata noului val de hedonism, tinerii care au optat pentru viata monahala au fost numerosi.

Republica Monarhilor, cum este adesea numita, este o entitate independenta foarte neobisnuita, care are legi proprii, dar continua sa fiinteze in interiorul statului grec. Este un lucru cunoscut faptul ca nici o femeie nu are voie sa puna piciorul in peninsula incepand din anul 1060, atunci cand Imparatul Constantin Monomachus al Bizantului a emis un edict prin care interzicea oricarei femei in peninsula, care era permis doar Fecioarei Maria. Au fost interzise chiar si animalele de sex feminin. Statutul unic al Athosului a fost confirmat printr-un decret guvernamental din anul 1926 prin care era creata pe Athos o Republica Monastica independenta si autoguvernata, dar care continua sa faca parte din statul grec. Au existat propuneri pentru schimbarea statut,dar, pentru moment, Athosul continua sa pe mearga pe propriul drum.

Daca esti barbat si nu te multumesti sa admiri Muntele Athos doar din barca, ci doresti sa-l si vizitezi, trebuie sa urmezi o procedura stricta. Este usor de ajuns cu barca in apropierea peninsulei (citeste despre Plimbarea cu barca in jurul Muntelui Athos)  si a linistitelor manastiri de aici, dar barcilor le este interzis sa acosteze la tarm, pentru a nu deranja linistea calugarilor. Pregatirirle pentru un sejur la Muntele Athos sunt ceva mai complexe  si implica multi pasi, dar acest lucru se intampla tocmai pentru ca numarul vizitatorilor sa fie scazut.

Daca reusesti sa ajungi la Athos, vei descoperi acolo traiul strict pe care il duc monahii. Slujbele incep in jurul orelor 3 sau 4 dimineata. Calugarii sunt chemati la rugaciune prin prin lovituri repetate intr-o bucata de lemn denumita simandro , care este suspendata in apropierea intrarii in biserica. Sunt permise doar doua mese pe zi, dar exista foarte multe zile de post in care se serveste doar o singura frugala. Cand nu se roaga, calugarii isi petrec timpul muncind pamantul sau la intretinerea manastirilor.

 

Galerie foto Muntele Athos

 

                       Manastirea ruseasca de la Muntele Athos- Grecia

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.