Muntii Pirin- Bulgaria

Parcul Național Pirin, denumit inițial Parcul Național Vihren, cuprinde cea mai mare parte a Munților Pirin din sud-vestul Bulgariei, acoperind o suprafață de 155,82 km2. Este unul dintre cele trei parcuri naționale din țară, celelalte fiind Parcul Național Rila și Parcul Național Balcanic Central. Parcul a fost înființat în 1962, iar teritoriul său a fost extins de mai multe ori de atunci. Parcul Național Pirin a fost declarat în 1983 ca sit al Patrimoniului Mondial UNESCO. Altitudinea variază de la 950 m până la 2914 m la Vihren, cel de-al doilea summit al Bulgariei și cel de-al treilea în Balcani.

Partiile din Bansko se afla in Pirin si sunt cele mai frumoase din Balcani

Parcul este situat în regiunea sud-vest a provinciei Blagoevgrad, pe teritoriul a șapte municipalități: Bansko, Gotse Delchev, Kresna, Razlog, Sandanski, Simitli și Strumyani. Nu există locuri populate pe teritoriul său. Două rezervații naturale sunt situate în limitele Parcului Național Pirin, Bayuvi Dupki-Dzhindzhiritsa și Yulen. Bayuvi Dupki-Dzhindzhiritsa este printre cele mai vechi din Bulgaria, înființată în 1934 și este inclusă în Rețeaua Mondială a Rezervațiilor Biosferei, în cadrul Programului Om și Biosferă al UNESCO. Întregul teritoriu face parte din rețeaua de zone de protecție a naturii a Uniunii Europene, Natura 2000.

Pirin este renumit pentru cele 118 lacuri glaciare, cel mai mare și cel mai adânc dintre acestea fiind Lacul Popovo. Multe dintre ele sunt situate în cîrci. Există, de asemenea, câteva ghețari mici, cum ar fi Snezhnika, situate în circul profund Golemiya Kazan, la poalele nordice abrupte Vihren și Banski Suhodol. Acestea sunt cele mai sudice ghețari din Europa.

Parcul Național Pirin se încadrează în ecoregiunea terestră a pădurilor mixte Rodope montane din pădurea temperată paleurală și mixtă. Pădurile acoperă 57,3% din suprafața parcurilor, iar aproape 95% din acestea sunt păduri de conifere. Vârsta medie a pădurilor este de 85 de ani. Cel mai vechi copac al Bulgariei, pinul lui Baikushev, este situat în parc. Cu o vârstă aproximativă de aproximativ 1300 de ani, este un contemporan al înființării statului bulgar în anul 681 d.Hr. Fauna Parcului Național Pirin este diversă și cuprinde 45 de specii de mamifere, 159 de specii de păsări, 11 specii de reptile, 8 specii de amfibii și 6 specii de pești.

Cele mai frumoase locuri din Muntii Pirin

Bansko

Bansko este prima stațiune de schi din Bulgaria și cea mai înaltă zăpadă din țară. Soarele, cultura après-ski și pistele la altitudini de la 900 m până la 2600 m desenează localnicii, britanici, romani, turci, greci și ruși în fiecare iarnă. Pe măsură zona hoteliera se dezvolta, Bansko devine un punct turistic de exceptie. Orașul Munților Pirin este puternic agitat în timpul sezonului de schi, lucru care poate fi observat la intrarile in tele-gondola.

Blagoevgrad

Blagoevgrad, la 100 km sud de Sofia, găsește câteva liste de dorințe de călătorie. Peisajele dominate de munti, parcurile și cartierul istoric sunt o surpriză plăcută pentru călătorii care tranziteaza orasul. De asemenea, tranzitarea orasului este un prilej bun pentru a vizita Manastirea Rila.

 

Melnik

Abruptele “piramide” muntoase din Pirin descriu un fundal magnific în micul Mělnik, situat la doar 20 km nord de granița Bulgaria-Grecia. Aceste formațiuni naturale de rocă, cu inaltimi de aproximativ 100 de metri, seamănă cu pălăriile și ciupercile de vrăjitorie și le-au dat numele satului (cuvântul vechi slavonic înseamnă “cretă nisipoasă”).

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.