Nosy Be: Luna de miere in mijlocul arhipelagului Mitsio, Madagascar

In arhipelagul Mitsio, care înconjoară Nosy Be, faimoasa „insulă parfumată“ din nord-vestul coastei Madagascarului, vă aşteaptă o vacanţă în stil Robinson Crusoe, dar foarte rafinată. In timp ce Nosy Be, cu plantaţii de cocotieri şi ylang-ylang, are o atmosferă colonială, „surorile“ ei mai mici se află în sânul naturii, populate de comunităţi de pescari.

Scorţişoară şi cacao, vanilie şi cafea, frangipani (Plumeria rubra) şi piper. Şi, mai presus de toate, ylang-ylang, din ale cărui mici flori galbene se extrage esenţa afrodiziacă ce a contribuit la imensul succes al parfumului Chanel No 5. Acest amestec de mirosuri umple aerul şi le provoacă o senzaţie plăcută şi intensă de ameţeală celor care merg pe Nosy Be, „insula parfumată“ din canalul Mozambic, aproape de capătul nord-vestic al Madagascarului. Deşi numele ei în limba malgaşă înseamnă „insulă mare”, în realitate e un paradis mic, dar binecuvântat cu o temperatură tot anul între 20° şi 30°C şi o briză permanentă care atenuează umiditatea specifică tropicelor.

Relieful este atât de variat în Nosy Be, încât insula pare un Madagascar în miniatură, cu plantaţii de trestie de zahăr şi cafea, grădini pline de flori parfumate şi mirodenii, mărginite de munţi înalţi din bazalt, păduri şi plaje magnifice cu palmieri şi baobabi. Aici, marea poartă cu adevărat toate nuanţele de albastru, de la acvamarin până la cobalt. Nosy Beveste şi cea mai bogată şi mai europeană provincie din Madagascar, după cum o arată clădirile celui mai important oraş, Andoany, plin de culoare (pe care localnicii insistă să-l desemneze prin numele său francez, Hell-Ville), precum şi numeroasele (poate chiar prea numeroasele) plaje năpădite de turişti. Oricum ar fi, atmosfera şi aromele de pe Nosy Be sunt inseparabile de constelaţia de insuliţe vecine, de la Nosy Komba, cea mai apropiată, unde puteţi merge într-o monoxilă printr-o pădure deasă populată de lemurieni vioi, până la arhipelagul insulelor Mitsio, de-a dreptul splendide şi deasupra, şi sub apă graţie unor recife pline de peşti multicolori.

Dintre aceste din urmă insule, pe Tsarabanjina – considerată sacră pentru că aici se află mormântul lui Sakalava, legendar rege al Insulelor Mitsio, căruia pescarii localnici îi aduc ca ofrandă miere, fructe şi rom – se află staţiunea cu acelaşi nume, care, cu 25 de vile uluitoare acoperite exclusiv cu paie şi având vedere la mare, a ridicat într-o oarecare măsură standardul unei vacanţe all-inclusive. Pe lângă ospitalitatea de cinci stele – incluzând o listă impresionantă de vinuri şi şampanie -, vă oferă echipament pentru snorkeling şi scufundări, un tur cu un naturalist pentru a descoperi animalele terestre şi marine de pe insulă (aici a fost descoperită cea mai mică specie de cameleon din lume) şi catamarane pentru a explora splendidul atol Les Quatre Frères din apro­piere. Şi, bineînţeles, o atmosferă magică înmiresmată de flori şi de o senzualitate molipsitoare.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.