Opinia autorului: Forumul de la Davos 2017- Comunistii chinezi sprijina liberul schimb si globalizarea, spre deosebire de SUA

Probabil SUA se vor duce dracu din punct de vedere economic. E cert, pentru mine a devenit cat se poate de clar. Si nu din cauza politicilor si deciziilor proaste ale lui Trump. Politicile sale pot fi considerate pe buna dreptate condamnabile, dar mai rau, ascund amplele neputinte competitive ale economiei SUA. Trump se afla doar la sfarsitul acestui ciclu economic, nu poate fi considerat suta la suta raspunzator. Care sunt argumentele mele? Acum vreo 6 ani, in timpul unei conferinte in ASE, un reputat profesor “mi-a deschis ochii” pe parcursul unei discutii asupra unor aspecte economice, in cazul de atunci era vorba despre taxele de import. Incepand din acel moment, am privit mult mai circumspect deciziile liderilor politici, vizand mai ales ceea ce se afla in spatele acestora. In acel context al taxelor de import, Profesorul mi-a dezvaluit ceea ce se afla de fapt in spatele lor. Asadar, “taxele de import” nu sunt altceva, decat instrumente care ascund impotenta competitiva a companiilor dintr-o tara in “marele ocean al comertului international”. Explicatia mi s-a parut pe cat de adevarata, pe atat de sublima. Practic, daca aceasta “taxare perversa” nu ar exista, tu, fiind mai necompetitiv, vei face import pana vei intra in colaps.

Revenind la situatia de acum in contextul ultimului forum de la Davos, la care se adauga decizia lui Trump de a parasi acordul de liber schimb cu piata asiatica (cea de-a treia piata a lumii) ma aduce in postura din care sa revalorizez cuvintele Profesorului. In concluzie, cred cu toata taria, ca Statele Unite nu mai fac fata in comertul international.

Forumul de la Davos a mai aratat inca un lucru: lumea s-a intors cu sus-ul in jos, acum comunistii chinezi (altadata adepti ai izolationismului si protectionismului) sustin valorile pietei libere si dezvoltarea globalizarii. In acest context ,al iesirii SUA din acord, chinezii au speculat momentul si se avanta fara frica in apele marelui comert.

Presedintele chinez, cu o alura demna de lider al Noii Puteri, a facut referire indirecta in disursul sau la decizia SUA de a parasi acordurile prin niste analogii, mie unul, mi s-au parut extraordinare.  Probabil, ele vor ramane in istorie, si mai probabil, vor marca momentul “cedarii neoficiale” de catre Statele Unite a fraielor comertului international.

Sa ascultam cuvintele lui Xi Jinping: ” Globalizarea economică era pe vremuri comoara din peştera găsită de Ali Baba în 1001 de nopţi. Între timp a devenit în ochii multora cutia Pandorei.  mergi pe calea protecţionismului e ca şi cum te-ai bloca într-o cameră întunecată. E drept că nu intră vântul şi ploaia, dar rămâi şi fără lumină şi fără aer. Nimeni nu câştigă într-un război comercial”.

Nimeni nu câştigă într-un război comercial, dar China câştigă dacă America rupe legătura cu exteriorul. Statele Unite riscă să-şi piardă relevanţa şi să lase în urmă un gol pe care-l pot umple chinezii. Trump a promis deja că va anula negocierile pentru acordul comercial Trans-Pacific încă din prima zi la Casa Albă, iar acest lucru i-a dat Beijingului puterea să promoveze un acord rival cu ţările cu care iniţial negociaseră americanii. Ar putea urma şi alte mişcări similare, mai ales că Trump a aruncat săgeţi inclusiv către industria auto a Germaniei.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.