Oslo: Impresii, poze, detalii si ghid de calatorie in Norvegia

Incep prin a spune un lucru important atat despre acest oras cat si despre norvegieni: trebuie demonetizat mitul conform caruia statele nordice sunt locuite de oameni ” mai reci”, precum clima de aici. Nimic mai fals. Intr-adevar, nu vei gasi acei locuitori din sudul Continentului European care sa prezinte la fiecare pas acel “joie-de-vivre” pe care l-am intalnit in Italia, Spania, Grecia etc., dar cu toate astea, norvegienii sunt poate cel mai pasnic si primitor popor pe care l-am intalnit. In ciuda frigului de afara, ii vei vedea imbracati cu stil (in geci de piele luate peste doar un tricou si un fular de firma) cum stau si privesc Marea Nordului de pe tersaele din centrul orasului. Educatia lor, este deplina: stiu sa te indrume, sunt poligloti, poti avea incredere in oricare dintre ei. Iubesc natura, si o iubesc precum stramosii lor, vikingii. Nu isi inchid “taraneste” balcoanele apartamentelor, care sunt in mai toate cazurile ornate cu brazi si alte plante. Balconul pentru norvegian este sfant: fara a conta temperatura de afara, ii vei vedea mereu prin cartiere, sot si sotie, savurandu-si cafeaua pe balcon zambind…Sunt un popor model pentru toata lumea. Natura nu le-a fast prielnica, poate din cauza asta si-au incalzit autostrazile, pe care nu se pune nici fir de zapada. Le-au facut o singura data…si pentru totdeauna.

                                      Terasa pe promenada portuara din Oslo

Au resurse de petrol, dar nu le utilizaza, astfel incat si-au pus la punct cele mai performante linii de producere a curentului pe baza de resurse regenrabile. Utilizeaza fiordurile si obtin energie electrica hidro, ieftina si curata. Nu merg in general (chiar daca au conturile pline), cu masini de putere mare, si asta tot datorita educatiei. In cladirea in care am stat, saptamanal imi “intra gratis” pe sub usa, Revista Stiinta si Tehnica (varinta lor, bineintles) care iti dezvaluia in fiecare numar alte si alte reusite ingineresti ale poporului norvegian. Aproape toata revista se rezuma la energie eoliana, hidro sau pe baza de deseuri. Intr-unul dintre numere am vazut una dintre realizarile lor: impanzirea cu eoliene a Marii Nordului.

Asadar, tineti-va bine: avem de-a face cu urmasii unui trib mult mai evoluat decat am putea crede.

 

Ghid de calatorie in Oslo?

Prima oara cand am vizitat Oslo, erau putine variante de zbor. De fapt, era una singura: Cu Tarom de pe Otopeni pana la Amsterdam pe Schiphol. Dupa o escala de doar o ora, in care trebuia sa te misti rapid pe Aeroportul Schiphol care are 4 terminale a cate 100 de puncte de plecare, o luai catre Oslo. Punctul de sosire, Aeroportul Gardermoen. Acum sunt si variante mai ieftine prin companiile low-cost. Una dintre acestea ar fi sa pleci de la Bucuresti pe Aeroportul din Torp, care se afla la o distanta de circa 200 de kilometri de Oslo. De aici poti lua trenul sau poti opta pentru varianta cu autocar. Cea din urma mi s-a parut mai ok la pret: cam 25, 30 de euro pana la Oslo.

Daca ajungi insa pe Gardermoen, trebuie sa stii ca aeroportul se afla cam la 50 de km de oras. In acest caz, cel mai la indemana este Trenul Expres. Merge cu o viteza de 300 de km pe ora, astfel ca dupa ce vei trece prin Lillestrom vei ajunge in Oslo. Te sfatuim sa cobori la ultima statie, din centru, respectiv la Oslo Centralstation. E incredibil sa vezi cum trenul, odata ce se apropie de Oslo, intra pe sub pamant si te lasa in doar 2, 3 minute in centru. De aici, iei lift-ul doua etaje si te trezesti efectiv in punctul central, unde vis-a vis este o reprezentanta a Helly Hansen si Pizza Peppes.

                                    Tigrul din centrul Oslo- Oslo Centralstation
                                                       Oslo Sentralstasjon

Detalii importante despre Oslo

Odata ajuns in centru, cauta punctul de informare turistica care se afla chiar la “suprafata”. De aici te sfatuim sa iti achizitionezi abonament pe transportul in comun. Dupa ce vei plati cam 30 de euro pe unul saptamanal, vei vedea ca sunt incluse cam toate tipurile locomotie: tramvai, autobuz, metrou si chiar..vapor. Abonamentul de transport public in Oslo,  include si deplasarea cu vaporul sau ferry-ul catre insulele din fiordul Oslo, care tin de municipalitate. Aici puteti opta pentru excursii de o zi.

                                                          Tramvaiul in Oslo
                                                       Portul central din Oslo
                                   Statia de metro Ulleval- Stadion Vallerenga

 

Poze din Oslo

Zona Portului Central

                                               Sediul de decernare al Premiului Nobel

 

                                                          Mall Aker Brigge
                                            Strada pietonala din Portul Oslo
                                         Un ceas clasic in Portul Central din Oslo
                                               Iacht in Portul din Oslo
                                         Cam asa sunt taiati pomii prin Oslo
                                                              Portul din Oslo
                                           Promenada din Centrul Oslo

Opera din Oslo

Un obiectiv pe care nu ai cum sa-l ratezi in Oslo este opera. Orasul a dorit probabil sa aiba un simbol al noutatii si al ingeniozitatii arhitecturale, ceva in genul Operei din Sydney, pe care am vazut-o aici intr-un post anteriorAsa a luat nastere Opera din Oslo, o cladire futurista alba in intregime, si asezata in Marea Nordului dar care poate fi accestata chiar din zona centrului.

                                                              Opera din Oslo -1

 

                                                               Opera din Oslo- 2

 

                                                             Opera din Oslo -3

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.