Oviedo: Impresii, poze si detalii din excursia in capitala Asturiei

Oviedo, Capitala Asturiei

Asezat intr-o depresiune des invaluita de ceata, Oviedo nu este la prima vedere chiar cel mai seducator oras spaniol. Cu toate acestea, moderna capitala a Asturiei este cel mai vechi oras crestin din Spania si o buna parte din 200.ooo de locuitori fac sa curga cidrul noapte de noapte in siderias din orasul vechi.

Cele mai importante obiective turistice din Oviedo

 

Ridicandu-se deasupra elegantei Plaza Alfonso II, denumita dupa fondatorul din Sec. al IX-lea al orasului, catedrala este un edificiu maret, in stil gotic-flamboiant. Se inalta peste ramasitele bisericii San Tirso, fosta manastire San Vicente, acum sediul unui muzeu arheologic si Manastirea Benedictina San Pelayo.

 

 

In interiorul catedralei se afla boltita Camara Santa, ce gazduieste statui remarcabile, capiteluri si obiecte pretioase. Poti ajunge aici din coltul naosului, de unde ai acces si la galeriile din curtea interioara, din secolul al XIV-lea, dar si la Museo Diocesano. Aici pot fi admirate cruci splendide folosite la procesiuni, potire si statui romantice.

 

Ctiva pasi de la catedrala, Museo de Bellas Artes are multe obiecte de arta din sec. al XVI -lea pana in sec. al XX-lea. Accentul cade pe picturile asturiene si spaniole, dar sunt prezente si opere flamande si italiene, precum si portelanuri sau sticlarie. Pe reteaua de strazi ce se intinde spre sud, vile de piatra in stil baroc se inalta alaturi de cladiri din lemn specifice Asturiei.

 

In afara orasului se afla cele mai vestite cladiri ale sale: trei biserici rare, in stil preromanic. Cel mai aproape de centru este biserica din sec al IX-lea , San Julian de los Prados. Prinsa intre autostrada Gijon si strazile din suburbia de langa Campus Universitario, biserica este o cladire serena, din caramida, cu bolta cu fresce restaurate si vitralii.

 

Aventureaza-te 4 km spre nord de Oviedo, la Monte Naranco, si vei ajunge la Santa Maria, construita in anul 848 ca resedinta regala de vara, inainte de a fi transformata intr-o biserica, un secol mai tarziu. Aceasta cladire de doua etaje, bine proportionata, are logii deschise si o cripta boltita, a carei destinatie initiala era camera de straja.

In apropiere, pe deal, se ridica biserica construita in aceeasi perioada, San Miguel de Lillo. Capitelurile si basoreliefurile sunt sculptate delicat. Aceste doua biserici sunt numite Iglesias Preromanicas de Monte Naranco, iar vizitarea lor se face numai cu ghid.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.