Palermo: Impresii, atractii, harta turistica, poze si detalii importante din vacanta in Sicilia

Impresii din Palermo

Daca ajungi in Sicilia, cu siguranta te vei simti atras sa faci o vizita la Palermo, cel mai mare oras din insula. Mare, invechit si aglomerat, Palermo nu este un oras pentru  toate gusturile, traficul, sărăcia şi atmosfera de decădere ce-au luat locul grandorii baroce de altădată nefiind deloc indicate celor slabi de inimă. în acelaşi timp, este unul dintre cele mai fascinante şi mai pline de viaţă oraşe ale Italiei, fiind fondat de către fenicieni în secolul al Vlll-lea î.Hr, dar încă mai poartă amprenta cuceritorilor săi de mai târziu – arabii, normanzii şi spa­niolii. Monumentele ce stau mărturie gloriei de altădată se înalţă înghesuite printre casele şi străzile aglomerate, luptându-se pentru spaţiu într-un oraş ale cărui bazaruri arăbeşti, porturi înfloritoare, baruri rău famate şi străzi supraaglomerate oferă un contrast dramatic între trecut şi prezent.

 

Atractiile Palermo

Atracţiile turistice din centrul oraşului Palermo sunt dispersate, aşa că înar- mează-te cu o hartă şi pregăteşte-te pentru o serie de plimbări, fie cu taxiul, fie cu autobuzele aglomerate care umplu principalele trei artere: Corso Vittorio Emanuele, Via Maqueda şi Via Roma. Cel mai indicat ar fi să începi din extremitatea vestică a primei artere, Croso Vittorio Emanuele, spre est, pentru a admira punctele de interes dinspre mare şi cele de la intersecţia cu Via Maqueda.

Palazzo dei Normanni, sau Palazzo Reale, se înalţă pe locul fortăreţei saracene din secolul al IX-lea, o cons­trucţie extinsă de către normanzi şi transformată într-un palat complex, care a devenit una dintre cele mai de seamă curţi regale ale Europei.

Palazzo dei Normanni

Un ghid te va purta prin Sala di Re Ruggero (secolul al Xll-lea), sau Sala lui Roger al ll-lea , o cameră decorată cu mozai­curi ce prezintă scene de vânătoare. Regele normand Roger al ll-lea este responsabil şi pentru magnifica Capelă Palatină (1132-1140), una dintre prin­cipalele atracţii ale oraşului, o fermecă­toare capelă privată care păstrează stilul arhitectural ce a înflorit în Sicilia în timpul conducătorilor normanzi. Coloane romane sprijină interio­rul predominat romanesc, dominat de o cupolă maură din lemn şi deco­rat cu mozaicuri bizantine. Aceste mozaicuri – împreună cu cele de la Ravenna şi din Istanbul – sunt consi­derate printre cele mai frumoase din Europa. De asemenea, nu uita să vizi­tezi – dacă sunt deschise – grădinile cu palmieri de la Villa Bonanno.

Villa Bonanno

 

In timpul dominaţiei arabe (831 — 1072), la Palermo erau peste 200 de moschei. Multe dintre ele au fost înlocuite, ulterior, de biserici creştine, printre ele numărându-se şi San Giovanni degli Eremiti , o bise­rică construită între 1132 şi 1148, în partea de sud a Palazzo dei Normanni. Cele cinci cupole arcuite sunt mărturie vie a influenţei pe care stilul arhitectural maur a avut-o asu­pra lui Roger al ll-lea – se spune că ar fi apelat la arhitecţi arabi şi că el ar fi avut ideea acestor domuri. La fel de încântătoare precum biserica sunt şi coridoarele şi grădinile sale (o combinaţie fascinantă de palmieri, lămâi şi vegetaţie subtropicală).

Mergând înspre est, pe Corso Vittorio Emanuele, vei ajunge şi în faţa impozantei catedrale din Palermo (începută în 1184), un alt monument ce aminteşte de trecutul normand al oraşului. Interiorul a avut foarte mult de suferit în secolul al XVIII-lea, dar exteriorul a păstrat grandoarea şi exo­tismul stilurilor arhitecturale timpurii. De remarcat este, în special, portalul principal, o creaţie din secolul al XV-lea, executată într-o manieră gotico-cata- lană. în interior, singurele puncte de interes sunt sarcofagele lui Henric al IV-lea, Roger al ll-lea şi cele ale măreţului împărat Frederic al ll-lea de Hohenstaufen şi al soţiei sale, Constanza dAragona (situate în două capele din nava sudică).

Catedrala din Palermo

 

Centrul oraşului Palermo este mar­cat de intersecţia dintre Corso Vittorior cu Via Maqueda, cunoscută drept Quattro Canti, adică Patru Colţuri. în partea de sud se află Piazza Pretoria, un cerc de clădiri medievale şi renascentiste înălţate în jurul unei fântâni din secolul al XVI-lea numită „Fântâna Ruşinii” din cauza nudurilor senzuale ce-o înconjoară. Tot în partea de sud, dar în Piazza Bellini, se înalţă Biserica Martorana , sau Santa Maria dellAmmiraglio, dat fiind că a fost fondată, în 1143, de către amiralul (ammiraglio) lui Roger al ll-lea, Georgios Antiochenos (grec ortodox). Adăugirile baroce ulterioare nu au dis­trus senzaţionalele mozaicuri greceşti din secolul al Xll-lea. Alături de La Martorana se află biserica normandă din secolul al Xll-lea San Cataldo,a cărui arhitectură exterioară a fost influenţată de stilul maur. Interiorul – ca în cazul majorităţii bisericilor de mici dimensiuni din Palermo – este un amestec de excese baroce. Un alt exemplu de exuberanţă barocă este şi San Giuseppe dei Teatini (1612) din Quattro Canti, a cărui faţadă des­tul de anostă ascunde un interior de o inegalabilă splendoare decorativă.

Santa Maria dell Ammiraglio

 

Inainte de a merge mai departe spre est, pe Corso, îndreaptă-te spre nord, pe Via Roma, şi fă-ţi puţin timp să explorezi aglomeratul bazar dimprejurul Pieţei San Domenico. Acest cartier pitoresc este Vucciria, numele provenindu-i de la o expre­sie din jargonul local care înseamnă „un loc zgomotos şi haotic”. Cuvântul descrie la perfecţie acest bazar supraaglomerat, unde, alături de tot soiul de mărunţişuri, găseşti şi o imensă varietate de preparate culi­nare de la peştele-spadă până la guasteddi chifle umplute cu splină de viţel, brânză şi sosuri picante. Daca tot te afli in zona, viziteaza si San Domenico, ) Oratorio del Rosario  (Via Bambinai 2, închis sâmbăta după-amiaza şi dumi­nica) şi Oratorio di Santa Cita (Via Squarcialupo, închis zilnic după-amiaza şi sâmbăta şi duminica, intrare cu plată $). Toate aceste trei biserici prezintă vizitatorilor o adevărată feerie de decoraţiuni baroce specifice Siciliei.

Mai spre nord, cum ieşi de pe Via Roma, cel mai de seamă muzeu de arheologie din Sicilia, vastul Museo Archeologico Regionale (Via Bara All’Olivella 24, tel. 091 611 6805, închis după-amiaza, de sâmbătă până luni, şi de marţi până vineri, între 13:00 şi 14:30, $$) adăposteşte obiecte de artă descoperite în puzderia de situri arheologice de pe insulă. Printre cele mai de seamă artefacte se numără metopele din templul grec de la Selinunte. Intoarce-te la intersecţia Quatro Canti şi porneşte spre est, unde se află mai multe puncte de interes, grupate între Corso şi Via Allaro, la sud. Cea mai de seamă este Galleria Regionale di Sicilia , o importantă colecţie de picturi şi sculpturi, dintre care tabloul „Bunavestire” (1473) al lui Antonello da Messinas şi superbul bust al Eleonorei de Aragon (1471, Francesco Laurana) sunt vedete.

Oratorio San Domenico

 

Inspre nord, în Piazza Marina, se înalţă Palazzo Chiaramonte (1307), un palat gotic renumit în special pentru magnoliile şi smochinii ce-i împodo­besc grădina. Dacă vrei să vezi şi alte grădini, porneşte spre sud, către Villa Giulia, construită în 1778, şi Orto Botanico  de lângă . Dacă nu, îndreaptă-te către colţul sudic al Pieţei Marina, ca să vezi Palatul Mirto (tel. 091 616 4751, închis duminica după-amiaza) şi ale sale încăperi superb decorate. In imediata apropiere se află Oratorio di San Lorenzo , o altă bijuterie baro­că. Dacă vrei să vezi ceva mai aparte, îndreaptă-te spre extremitatea estică a străzii Corso, acolo unde se află Museo delle Marionette. Muzeul are o impresionantă colecţie de marionete de pe întreg teritoriul Siciliei şi din alte părţi ale lumii

Palazzo Chiaramonte

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.