Parga- Cea mai populara destinatie de vacanta din Epirus

Parga este cea mai populară destinație greceasca de vară din Epirus. Acest mic oraș este situat într-un golf izolat al Mării Ionice și are o senzație intensă de insulă, ca si Preveza. Casele colorate din Parga  sunt construite in pozitie amfiteatrica de-a lungul pantelor unui munte (in stilul celor din Kavala), oferind o vedere frumoasă la mare. O insulă verde cu o biserică albă stă la intrarea în port, în timp ce zidurile ruinate ale unui castel venețian pot fi văzute pe un deal deasupra orașului. Mai presus de toate, este renumit pentru plajele uimitoare cu apa exotica. Cu o locație convenabilă în vestul Greciei, Parga este o bază bună pentru excursii de o zi la Sivota, Preveza și chiar și la Lefkada.

 

Ghid de calatorie in Parga

Parga a fost cunoscută în cele mai vechi timpuri ca Paragiros, Paragea și Ypargos, de unde își are numele actual.

Normanii au construit primul fort în secolul al XIV-lea și de atunci Parga a trecut în mâinile venețienilor, francezilor, britanilor și turcilor. În timpul dominației venețiene, Parga avea privilegii considerabile care se bucura de prosperitate economică și era o punte între Grecia și Veneția ocupată de Turcia.

Parga a existat ca o așezare din vremurile bizantine. Prima mențiune despre Parga cu acest nume, făcută în 1387 de către John Kantakouzenos, care descrie Parga ca fiind unul dintre principalele orașe din Epirus. Populația orașului a crescut după afluxul de locuitori din Vagentias (vizavi de Corfu), în jurul anului 1370.

În același timp, locuitorii au fost de acord cu normanii și au construit cu ajutorul lor primul oraș de fortăreață, în 1401. Zona din epoca medievală a fost supusă multor atacuri și atacuri de către pirați și bandiți. În 1401, orașul se afla sub conducerea venețiană după acordul dintre cele două orașe până în 1797.

În timpul administrației venețiene, Parga a fost construită ca un castel fortificat și devine un mare centru comercial. De asemenea, Parga dobândește privilegii și autorități și se dezvoltă din punct de vedere economic. Între timp, venețienii ordonă plantarea măslinilor. În aceste vremuri, Parga din Parga a existat multe fabrici de măsline și săpunuri.

În aceeași perioadă a apărut o mișcare educațională semnificativă cu mari învățători, cum ar fi călugărul Philotheos, Anastasios Mospinioti, Andreas sweaty și Christopher Perraiko, Agapios Leonardo etc. În timpul perioadei otomane, mai mulți sufieni trec de la Parga la Insulele Ionice. Suveranitatea suedeză în franceză și în engleză în 1814.

Britanicii au vândut Parga lui Ali Pasha la începutul secolului al XIX-lea și își pierd privilegiile secolelor anterioare. Pargienii reacționează la tratat și din cauza pierderii unei părți semnificative a proprietății și a temerii de sclavie, abandonându-și patria și mutându-se în Corfu (1819).

 

Cele mai importante atractii din Parga

Castelul din Parga

Castelul Parga este situat pe vârful unui deal cu vedere spre oraș și a fost folosit pentru a proteja orașul de continent și de mare. Acesta a fost inițial construit în secolul al XI-lea de către locuitorii din Parga pentru al proteja de pirați și turci.

În secolul al XIII-lea, odată cu creșterea controlului asupra regiunii, venețienii au reconstruit castelul pentru a fortifica zona.

În 1452, Parga și castelul au fost ocupați de otomani timp de doi ani. În această perioadă, o parte a castelului a fost demolată.

În 1537, amiralul otoman Hayreddin Barbarossa a ars și a distrus cetatea și casele din Parga. Inainte de reconstruirea castelului in 1572 de venetieni, turcii l-au demolat din nou.

Venețienii au reconstruit pentru a treia și ultima oară o fortăreață puternică puternică, care a rămas impregnabilă până în 1819, în ciuda atacurilor mai ales ale lui Ali Pasa din Ioannina, care îi asediază din castelul Agia-Anthousa. Venețienii au creat un plan de apărare perfect, care, în combinație cu fortificația naturală, a făcut cetatea. În afara castelului, opt turnuri plasate în poziții diferite au terminat apărarea.

Castelul lui Ali Pasha din Parga

 

Insula Fecioarei Maria

Insula Maicii Domnului este o insula minunata, situata vizavi de portul din Parga! Insula are două biserici și o mică plajă “Amopouli”. Vizitatorii pot ajunge pe insulă cu barca cu pedale (5 minute), pe malul marii (3min) sau în înot!

Pe insulă există încă o cetate construită în 1808, după cum citim pe pietrele ei “Défense de la Patrie aD 1808”, de către francezi în timpul șederii lor aici (1797-1814) pentru a controla intrarea unor bărci mici în port , care nu a fost vizibilă de la castelul venețian din partea de sus a orașului.

Insula Fecioarei Maria

 

Agia Eleni

Agia Eleni se află pe vârful dealului omonim din Parga. Puteți ajunge în partea de sus prin căi diferite. Prima opțiune este să mergeți pe jos de pe poteca de lângă Plaja Piso Krioneri. O altă opțiune este să porniți pe drumul care pornește la rândul său către Lichnos Beach de pe drumul principal. În timpul călătoriei dvs. veți vedea vechea biserică din Agios Georgios și veți trece prin pădurile de măslini.

Dacă doriți să vizitați vârful dealului Agia Eleni cu motocicleta sau cu mașina, puteți merge pe drumul care pornește din zona plajei Lichnos, dar trebuie să rețineți că drumul nu este în stare bună.

Indiferent cum ve-ți ajunge la vârf, vizualizarea vă va recompensa. După părerea noastră, veți avea cea mai bună imagine a lui Parga, combinată cu sentimente deosebite.

Bisericuta Agia Eleni

 

Manastirea Vlacherna

Mănăstirea Vlacherna, are o importanta semnificație religioasă și istorică, fiind situată la doar 5 minute de plaja din Valtos.

Manastirea Vlacherna din Parga

 

Plajele din Parga

Plaja Krioneri

Plaja Kryoneri este situată în centrul orașului Parga. Situata pe insula Virgin. Este o plajă pitorească, unde este opusul insulei Parga Grecia, Insula Virginiei. Accesul la insulă este foarte ușor. Vizitatorii pot merge acolo cu barca cu pedale (5 minute), cu un bot de mare (3min) sau innot! Stânga plajei Kryoneri este piatral Skordas (Garlick) și chiar a părăsit piatra Kremidas (ceapă). Accesul la Kryoneri este foarte ușor, trebuie să parcurgeți doar câțiva pași dacă locuiți în Parga. Această plajă primește mulți vizitatori, majoritatea familiilor. Pe drumul spre plajă veți găsi zeci de restaurante, cafenele, magazine de suveniruri și lucrări realizate manual din tradiția din Parga.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.