Plimbare prin Atena (Partea 1): Din Piata Syntagma catre Piata Omonia

Piata Syntagma este punctul central al Atenei. Syntagma nu este numai un loc in care se strang studentii sa socializeze dupa cursuri, ci si polul central al Constitutiei Elene. Syntagma inseamna Constitutie. Numele pietei a fost dat inca din anul 1843, atunci cand oamenii si armata din Atena asteptau cu sufletul la gura ca reprezentantul monarhic, regele Otto, sa dicteze prima constitutie de la vorbitorul pozitionat in Cladirea Regala, ceea ce astazi reprezinta Cladirea Parlamentului Grec. Atat Piata Syntagma, cat si Piata Omonia, reprezinta doua zone aglomerate ale orasului. Nu trebuie sa fii surprins ca turist atunci cand intrebi un grec unde se afla centrul daca acesta te va directiona catre Syntagma. Plaka, Acropole, Catedrala Centrala Ortodoxa, Kolonaki, Gradina Nationala sau celebra strada Ermou sunt situate in vecinatate. Vei gasi in aceasta zona cafenele atragatoare si restaurante micute dar cochete. Piata este aglomerata in zona ceasului. La chiosc-urile din zona vei gasi obiecte lucrate manual si alte suveniruri, ziare si reviste straine.

Cele mai importante atractii

Parlamentul Elen

Dominand piata Syntagma, Cladirea Parlamentului a fost pentru mult timp resedinta primului rege al Greciei, Otto. Cladirea a fost construita intre anii 1836 si 1842. Regele George, cel care l-a succedat pe Otto a locuit de asemenea in aceasta cladire. De-a lungul domniei sale, aceasta a trecut prin doua incendii succesive ce au distrus in mare parte cladirea, lucru ce a facut imposibila locuirea. In anul 1924, Guvernul a hotarat dupa renovare sa situeze aici Parlamentul. Reconstructia completa s-a produs abia in anul 1934. Interiorul acesteia a fost refacut de arhitectul grec Kriezis. Interiorul cladirii adaposteste adevarate valori nationale precum Prima Constitutie Greaca, o multitudine de tablouri de valoare si o biblioteca impresionanta.

Mormantul Soldatului Necunoscut

 

Construit intre anii 1929 si 1932 in fata Parlamentului el infatiseaza silueta sculptata a unui soldat cazut la datorie. Este lucrarea sculptorului Demetriades si poarta inscriptii din Eptaful lui Pericle. Marmura frontala comemoreaza scenele purtate de armata greaca dupa 1821. Grecii si vizitatorii oficiali vin simbolic la acest monument in prejma sarbatorilor nationale. Monumentul este in permanenta flancat de 2 garzi alese, ce poarta denumirea de Evzones, imbracati in uniforme traditionale grecesti. Unul dintre cele mai importante atractii la Mormantul Sodatului Necunoscut ce atrage turistii este schimbarea garzii. Ceremonia de schimbare a garzii, ce are loc din din ora in ora, atrage turistii, mai ales in zilele de duminca atunci cand soldatul de garda care se instaleaza pentru urmatoarea tura este acompaniat de un intreg regiment de Evzones.

Grand Hotel Bretagne

Grand Hotel Bretagne este un super-hotel de lux construit in anul 1842. Cladirea, conceputa initial ca resdenita, este lucrarea lui Hansen. Renovat in anul 1874, a primit destinatia de hotel. In anul 1858, hotelul a fost reconstruit pentru a putea onora mai multe cereri de cazare, astfel ca i s-au adaugat etaje la structura initiala. In anul 2003, constructia a fost renovata in totalitate. O multime de celebritati si personalitati care vin sa viziteze Atena se cazeaza aici. O vizita in interiorul acestuia iti va destainui restaurante si cafenele de lux in care se creeaza o atmosfera unica.

Apeductul Antic

O sectiune a cimitirului antic si a Apeductului Antic numit Peisitstratos pot fi admirate in partea de nord-est a pietei Syntagma.

Strada Philellinon

 

Este o prelungire a Strazii Stadiou. Atractiile pe aceasta strada constau in multitudinea de cladiri neoclasice. Mai mult, la intersectia strazilor Philellinon, Xenofontos si Souri puteti admira Biserica Sotira Likodimou si Biserica Anglicana Sfantul Paul, o lucrare a lui Hansen, ce contine alemente arhitecturale gotice.

 

Arcul lui Adrian

Bulevardul Amalias conecteaza Arcul lui Adrian cu Piata Syntagma. Este o strada eleganta cu cladiri neoclasice si moderne extraordinare si este pozitionata in prejma Gradinii Nationale. Daca pornesti de aici catre Syntgma, de aici vei avea o panorama extraordinara catre Parlament, si totodata in zare, catre Dealul Lycavittos. Cel mai important insa obiectiv turistic in aceasta zona este Arcul lui Adrian.

Bulevardul Panepistimiou

Unul dintre cele mai vechi drumuri ale Atenei este Bulevardul Panepistimiou. Astazi este unul dintre cele mai circulate si leaga Syntagma cu Omonia. De-a lungul acestui bulevard vei gasi o sumedenie de atractii arhitecturale. Cele mai importante sunt urmatoarele:

 

Army Pension Funds Building

Este o cladire in proprietatea statului elen si este asezata la intersectia strazilor Panepistimiou, Voukourestiou,

Amerikis si Stadiou. Resedinta regala  a fost stabilita pentru o perioada aici. Fatada ei a fost construita in stilul Art Deco. Recent renovata, cladirea este acum un centru de shopping si birouri. Pe langa acestea, cladirea mai adaposteste si un numar de 3 mini-teare : Pallas, Micul Pallas si Aliki, precum si o serie de cafenele si restaurante.

Iliou Melathorn

Este una dintre cele mai atractive cladiri neoclasice din Atena. A fost reconstruita in anul 1873 de catre Ziler.

Sediul Autoritatii Arheologice

Este un exemplu de arhitectura clasica tarzie. Intrarea este decorata cu coloane ionice. Este localizata la intersectia strazilor Omirou si Panepistimiou. Adaposteste astazi sediul Autoritatii Arheologice din Atena.

Biserica Catolica Agios Dyonisos ( 1853-1865)

Aflata tot la intersectia strazilor Omirou si Panepistimiou Biserica este opera lui Klenze si Kaftantzoglov. Intrarea se face printr-un dintre cele 5 arce cilindrice.

Centrul Cultural al Atenei

Localizat in prejma Trilogiei Atenei ( cum mai sunt numite cele 3 super-cladiri: Academia, Biblioteca si Universitatea din Atena), acesta constructie neoclasica remarcabila construita in anul 1853 a gazduit un spital mai multe zeci de ani. Astazi este sediul Centrul Cultural al Atenei.

Sediul Bancii Ionice

Decorata cu remarcabile motive Art Deco, sediul Bancii Ionice este o cladire extrem de atragatoare. Are balcoane si coloane extraordinare.

 

Arsakeion

O cladire frumoasa si ingrijita, construita in stilul grec. Initial a adpostit Colegiul de Fete Arsakeion, astazi este sediul Consiliului de Stat Elen.

 

Cele 3 Temple ale Invatarii ( Trilogia Ateniana)

 

Academia din Atena

De o parte si de alta a impresionantei cladiri a Academiei din Atena se afla coloane inalte in al caror vrf se afla statuile lui Apollo si Atena. Insa, pana sa ajungi la treptele Academiei vei fi intampinat de masivele statui ale lui Plato si Socrate. Statuile au fost sculptate de catre Drosis, iar picturile decorationale au fost executate de catre Rahl. Academia din Atena este construita in purul stil clasic grec. o minunatie!

Universitatea din Atena

Universitatea este opera lui Hansen. Pe langa frumusetea cladirii data de stilul clasic grec, exista o multitudine de aspecte ce iti atrag privirea: fantana din curte, scara principala circulara dar si frescele pictate din interior.

 

Biblioteca Nationala din Atena

 

O cladire remarcabila precum celellte 2. Este o lucrare executata dupa planurile lui Hansen. Este cea mai mare biblioteca de pe intreg teritoriul grec si gazduieste zeci de mii de carti si volume in toate limbile. Fata ei te intimpina cu 6 coloane in stil doric executate dupa viziunea lui Thiseion. Interiorul, conceput de catre Ziller este luminat natural printr-un remrcabil tavan transparent iar colonaele inonice din interior pot spune ca iti taie rasuflarea.

Piata Omonia

In sfarsit, ajungem in Piata Omonia, epicentrul mai multor strazi si bulevarde. Strazile Stadiu, Patison, Panepistimiou Avenue, 3rd Septemvriou, Piraeus Street, Athinas and Ayiou Konstantinou Street converg in Piata Omonia. Este o zona extrem de aglomerata, in zilele noastre preponderent cu populatie emigranta, dar totodata cu numeroase cafenele, restaurante, rotiserii sau prduse de panificatie de calitate.

 

Teatrul National Elen

Construit intre anii 1891 si 1901, cladirea este o replica surprinzatoare a Teatrului National din Viena. Este o cladire in stilul pur renascentist.

 

 

DACA VREI SA CITESTI SI DESPRE: PLIMBARE PRIN ATENA ( PARTEA 2): DE LA PORTUL PIREU PANA LA TURKOLIMANO

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.