Plimbare prin Atena (Partea 3): De la Lycavittos catre Strefi

Dealul Lycavittos

O noua zi in Atena. Plecam de la hotel pe picioare catre Piata Syntagma. Cautand pe harta Atenei am observat ca cel mai repede se poate ajunge pe Dealul Lycavittos de aici. Lycavittos este o pădure în inima orașului, fiind considerată de atenieni unul dintre locurile cele mai preferate pentru drumeții, odihnă și relaxare în diferitele cafenele și restaurante care operează acolo. Potrivit mitologiei, zeița Athena a vrut ca templul ei din Acropolis să fie mai aproape de ceruri. Într-o noapte furtunoasă, a mers la Muntele Penteli și a luat o piatră mare, cu scopul de al pune pe piatra exersatoare. În timp ce transportă stânca, două păsări negre se apropiau de ea, aducând vestea ei proastă despre ceva ce trebuia să aibă grijă imediat. În furia și graba ei, piatra a căzut în centrul orașului Atena. Stânca, care are o înălțime de 278 de metri, este situată în centrul Atenei. În vremurile antice, dealul era acoperit de vegetație luxuriantă, iar pe vârf era un templu dedicat lui Zeus. Până când Atena a fost eliberată din ocupația turcă, dealul Lycabettus nu avea deloc copaci. Reîmpădurirea a început în 1880 și a fost finalizată în 1915.

Cele mai importante atractii pe Dealul Lycavittos

Panorama unica catre intregul oras si Golful Saronic

Nu ratați panoramica asupra Acropolei și a întregului oraș care se extinde până la mare. Vă veți bucura, de asemenea, de mersul pe jos pe căile înguste până la vârful dealului si de natura care le inconjoara.

 

 

Teatrul Lycavittos

Un teatru in aer liber, construit între anii 1964-1965 de către arhitectul Zenetos, pe locul unei mine vechi, după recomandarea actritei grecești A. Synodinou, pentru spectacole ale dramei antice. Are o capacitate de 3000 de locuri. În timpul verii au loc aici evenimente culturale, atrăgând muzicienii și fanii teatrului.

Bisericuta Agio Isidoroi

Dacă doriți să mergeți cu mașina, există doar un drum care duce la vârful dealului. Dacă doriți să mergeți pe jos, există o mulțime de căi. De asemenea, puteți utiliza funicularul, care funcționează zilnic de la intersecția străzilor Aristippu și Ploutarchou. (Kolonaki).

Neapoli

Neapoli este cuprins de dealul Lycabettus și de strada Mavromihali. Este, după Plaka, cel mai vechi cartier al Atenei (Neapoli menas New Town). Neapoli și Exarhia au fost dezvoltate în 1860. Primii locuitori erau în mare parte studenți. Zona este situată în apropierea Universității și Politehnicii. Mai târziu a devenit un cartier rezidențial favorit al artiștilor. La Asklipiou este biserica neoclasică remarcabilă a lui Ayios Nikolaos Pefkakion (1895). Cu fața spre dealul Lycabettus, este o zonă pe o înălțime abruptă, cu zona pietonală, căptușită cu copaci și trepte care duc spre drumurile centrale (printre altele, pe strada Solonos, pe strada Asklipiou, Ippokratous, Sina, Massalias și Delfon Street) Printre altele, o multitudine de cafenele, mici librării, magazine de antichități.

 

Exarhia

Un cartier vechi din Atena, cu un farmec deosebit. Este cunoscut ca un cartier rezidențial al studenților și artiștilor, cu un caracter boem, în contrast cu Piața Kolonaki “lumească”. În ultimele decenii, o serie de lucrări de reconstrucție au îmbunătățit considerabil zona. Se păstrează o multitudine de clădiri importante neoclasice, eclectice și moderniste. În urma lucrărilor de renovare, cartierul a atras o nouă generație de locuitori. Mergeți la o plimbare în zona pietonală din strada Themistocleus (de la Piața Themistocleus până la strada Kallidromiou) și în alte zone pietonale din zonă (printre altele, străzile Valetsiou, Methonis și Eresou), o zonă liniștită și odihniți într-o cafenea, bar sau Taverna tradițională.

Cele mai importante atractii in Exarhia

Piata Exarhia

Este piața centrală a cartierului. Este un pătrat ocupat, cu o viață animata. Vei găsi aici o multitudine de cafenele și baruri mici, moderne și două cinematografe în aer liber, oferind distracții unice în timpul verii. De asemenea, în străzile din cartier, în afară de numeroasele restaurante și cafenele, se găsesc magazine unice care vând haine, vechi înregistrări, cărți și bijuterii artizanale.

 

Strefi

Dealul Strefi este situat în imediata apropiere a Pieței Exarhia și, în ciuda dimensiunilor sale relativ mici (aproximativ 12,5 hectare), formează o oază verde în orașul dens construit. A fost impodopit  cu copaci în deceniul anilor 1920, până atunci a fost folosit ca si carieră. În prezent se găsesc aici facilități sportive, ouzo-baruri, un teatru în aer liber din piatră, iar în partea superioară vă puteți bucura de o vedere panoramică asupra orașului. Pentru a ajunge aici, vă duceți pe strada Kallidromiou, o stradă frumoasă, cu vile neoclasice și micuri populare și baruri (de pe strada Emm Benaki până pe strada Deliyianni).

 

Dupa ce am terminat traseul am mancat in cel mai ieftin loc pe care l-am vazut vreodata in Grecia.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.