Probabil, cea mai mare descoperire a stiintei in sec. XX- Existenta undelor gravitationale

In luna septembrie a anului trecut, lumea s-a minunat in fata descoperirii stiintifice a undelor gravitationale. Teoria undelor gravitationale fusese avansata de catre Einstein in urma cu mai bine de 100 de ani, de data acesta fiind descoprite dintr-o pura intamplare. Profesorul Sorin Nastasa explica acest fenomen:

Ce sunt undele gravitationale?

”Până în septembrie  2015, existența undelor nu s-a dovedit faptic. Descoperirile care au apărut acum se referă la ciocnirea dintre două găuri negre, două mase mari de materie care au interferat.” a spus profesorul de fizică Sorin Nastasa. ”Undele gravitaționale, în teorie, sunt niște unde de tipul undelor electromagnetice” a mai continuat profesorul. ”Descoperirea acestor oameni de știință, realizare care probabil le va aduce și premiul Nobel, s-a făcut cu ajutorul unor aparate speciale care au observat rămășițele coliziunii acestor două găuri negre acum 1.3 miliarde de ani. Undele respective au posibilitatea unică de a modifica pe acolo unde trec spațiul și timpul.”

Așadar, în luna septembrie 2015, pe o planetă minusculă care orbita în jurul unui soare galben din hidrogen, în interiorul unor amplasamente științifice, cunoscute pe planeta noastră drept Advanced Laser Interferometer Gravitational-wave Observatory (LIGO) sau Observatorul Undelor Gravitaționale echipat cu Laser Interferometru, sau în română (OUGLI), s-a captat o urmă extrem de slabă a ciocnii masive dintre două găuri negre, care a avut loc acum 1.3 miliarde de ani.

In urma acestei ciocniri, numită GW150914 de către cercetătorii de la LIGO a devenit astfel prima undă gravitațională detectată vreodată de umanitate. Această descoperire extraordinară este un imens triumf al științei și ne poate ajuta să înțelegem mai bine fenomenul care a stat în spatele Big Bangului.

Totuși ca să înțelegem mai bine fenomenul, e bine să explicăm ce anume cercetătorii speculează că s-a întâmplat acum 1.3 miliarde de ani:

Două găuri negre gravitează una în jurul celeilalte. Ambele au un diametru de aproximativ 150 km. Una are o masă de 36 de ori mai mare decât a Soarelui, cealaltă are o masă 39 de ori mai mare. Acestea se învârt încet una în jurul celeilalte la un kilometru distanță ca apoi să accelereze bursc și să intre în coliziune generând acel Event Horizon de unde lucrurile nu o mai pot lua înapoi. De acum înainte sinteza dintre cele două este inevitabilă. Amestecul celor două găuri negre devine, brusc, violent perioadă în care cvadriliarde peste cvadriliarde de kilograme se pasează între cele două găuri negre, după care se lasă calmul. Într-o secundă o nouă gaură neagră mai mare se naște.

In acest video se poate vedea miscarea undelor gravitationale asa cum a fost surprinsa de Observatorul Undelor Gravitaționale

Bibliografie: http://playtech.ro/2016/mandria-lui-einstein-undele-gravitationale-pe-intelesul-tuturor/

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.