Raport Bloomberg: Lista economiilor cu perspective economice negative

Un aspect relativ nou in ceea ce priveste cuantificarea problemelor dintr-o economie a fost lansat de unul dintre studiile realizate recent de Bloomberg. Este vorba despre un asa numit „indice al economiilor mizere”. Acest indice este calculat din insumarea unor date ce privesc pe de o parte inflatia si de cealalta parte rata somajului. Rata de relativitate a acestui studiu deriva tocmai din faptul ca sunt luate in esalonul statistic datele furnizate pentru anul 2016 prin comparatie cu anul curent. Raportul surprinde din  mai multe puncte de vedere: In primul rand, sunt prezente in acest top economii ale unor state considerate pana nu demult „economii emergente” si al caror potential si mai ales perspective de crestere erau certe. Pe de alta parte, avem cazuri de super-economii care cunosc deprecieri semnificative, si prin urmare, o scadere simtita a nivelului de trai. Asa cum spuneam anterior, studiul ascunde ample relativizari, lucru datorat si faptului ca doar prin acesti doi indicatori, inflatia, respectiv rata somajului dintr-un stat nu poti lua act de starea reala a lucrurilor si mai ales a prognozelor pe care le poti incropi pentru viitor. Cu toate acestea, studiul scoate cumva la lumina situatii negative in foarte multe dintre cazuri.

Venezuela

Nici nu era de mirare faptul ca Venezuela se afla intr-o perpetua scadere. Lasand la o parte lipsa statisticilor pe economie in legatura cu aceasta tara, lucru datorat refuzului institutiilor de la Caracas de a mai furniza indici institutiilor internationale abilitate inca din anul 2015, previziunile sunt sumbre. Situatia din Venezuela poate fi vazuta cu ochiul liber. In primul rand este o problema de natura comerciala, fapt pentru care, datorita restrictiilor pe unele dintre piete, devine greoi exportul de produse petroliere, pilonul economiei acestei tari. Pe de alta parte, din putinul care se exporta, veniturile sunt in scadere datorita evolutiei negative a pretului petrolului pe piata internationala, aspect care ii afecteaza chiar si pe mai marii acestui domeniu. Nu in ultimul rand, problemele economice din Venezuela sunt amplificate de rata somajului si cresterea (poate cu unul dintre cele mai mari procente vazute vreodata) inflatiei la niveluri record. A devenit in ultimii ani o tara a magazinelor goale si a spitalelor care nu mai pot oferi nici macar simple medicamente de baza.

In lipsa furnizarii de date, Bloomberg a utilizat pentru aproximarea cresterii inflatiei un indicator inedit, redus la „pretul unei cesti de cafea”. Astfel, cresterea inflatiei pe ultimii doi este presupusa a fi de 1500 la suta, doar pentru anul 2016 ea fiind cotata la peste 500 %.

Africa de Sud

 

Pana nu demult considerata un stat emergent din punct de vedere economic si cu reale perspective de crestere, Africa de Sud continua acest top negativ. „Tigrul african”, asa cum era numit pana nu demult, nu isi mai revine de la inceputul crizei financiare globale.

 

Argentina

 

Anul trecut Argentina conducea acest top, inse intre timp a facut pasi anemici, astfel incat in acest an se afla pe locul 3.

 

Grecia, Turcia si Spania

 

Chiar daca intre cele doua state exista diferente economice semnificative ce vin in favoarea Spaniei, ambele tari au probleme reale de crestere. Pe locul 4 avem Grecia, tara cea mai lovita de criza financiara din Europa. Guvernul de la Atena se confrunta cu reale probleme de somaj in randul tinerilor, acesta fiind cotat undeva la 50 %, ceea ce este foarte grav. Clasamentul este continuat de Turcia a carei economie este in scadere smenificativa in ultimii 2 ani. Spania, desi la un alt nivel al indicelui nivelui trai in comparatie cu Grecia si Spania, sufera totusi de amanarea crestii economice, lucru care se continua inca de la debutul crizei economice.

 

Polonia

 

Exista si tari care in ultimii 5 ani au cunoscut cresteri economice surprinzatoare, cum ar fi cazul Poloniei. Dupa 4 ani in care Polonia a devenit al 6-lea Produs Intern Brut din Europa, prognoza pe 2017 in legatura cu economia pe anul 2017 da fiori in comparatie cu anul trecut. Daca in indicatorii realizati anul trecut pe aceasta linie de analiza Polonia era pe pozitia 45, anul acesta Bloomberg o plaseaza pe 28. Dupa criza economica, anul 2017 pentru Polonia este unul cu somaj ridicat dar si cu o crestere a inflatiei, dupa indelungi ani calendaristici consemnati cu deflatie.

 

Romania, Slovacia si Estonia- revenirea inflatiei

 

Dupa ani intregi de scadere a inflatiei, Romania revine la cresterea acesteia. Ocupa pozitia 45, anul trecut fiind pe locul 53. In aceeasi situatie se afla si Slovacia sau Estonia.

 

Marea Britanie

 

Cu toate ca este una dintre cele mai puternice economii din lume, Marea Britanie urca in acest clasament negativ datorita inrautatirii prognozelor. Motivul este simplu: Brexit a declansat o depreciere semnificativa a lirei sterline la cel mai scazut nivel din ultimii 30 de ani, fapt pentru care s-au scumpit importurile si carburantii, aspecte ce au avut ca rezultat o scumpire generala a bunurilor de consum.

 

Asa cum spuneam la inceputul acestui articol, modalitatea de masurare folosita de Bloomberg utilizeaza date incomplete ce nu pot fi luate drept etalon pentru radiografierea unei economii la un moment dat. Insa, indicatorii utilizati pot avea rolul de a trage un semnal de alarma in legatura cu unele lucruri care nu merg asa cum ar trebui, ele oglindind anumite vulnerabilitati.

In final, sa aducem totusi in discutie si tarile considerate a fi performeri in acest top. Printre cele mai bune perspective de crestere le au Tailanda, Singapore, Elvetia, urmate de Japonia, Islanda si Danemarca.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.