Recurs la istorie: decalajele economice dintre Romania si Vest

Decalajele economice si diferentele in materie de nivel de trai intre Romania si Vestul “instarit” pot fi intelese mai precis printr-un recurs la istorie. Economia este poate singurul fenomen care evolueaza si produce disproportii intre 2 zone gografice in mod ireversibil uneori,  care ulterior se accentueaza in functie de perioadele de timp la care ne raportam. In acest context, in aceasta seara facem un recurs la istorie pentru o mai buna intelegere a decalajelor actuale intre economia Romaniei si performantele economiilor din Vest.

Am luat ca etalon istoric secolul XIII. Din ce cauza este important acest secol? Ce faceu romanii in aceasta perioada? Ce faceau vesticii in acelasi timp? Ei bine, Gelu infiinta un voievodat. Practic el punea bazele primei forme locale de organizare administrativa. Istoricii autohtoni vor spune ca acesta a fost un  “lucru mare” pentru ulterioara noastra evolutie ca stat. Noi vom spune ca a fost “mare” dar totodata mic . De ce spunem mic? In acesta perioada istorica, in Nordul Italiei apareau primele forme de capitalism. In aceasta glorioasa perioada economica, sub “managementul” de piata, nicidecum de guvernare al celebrei familii De Medici, apareau primele forme de organizare economica moderna.

Capitalismul de care auzim noi astazi, isi producea primele efecte in materie de piete si acumulare de capital inca din Sec XIII. In timpul asta, noi abia faceam un “voievodat”, practic noi inca nu ne organizasem intr-o minima forma administrativa, intr-o celula de baza de la care sa porneasca un sistem economic redundant.

Progresele economice din aceste vremuri ale zonelor din Nordul Italiei raman drept dovezi clare ale unor forme incipiente de inalta organizare economica. In provinciile Florenta, Pisa, Genova, Luca, Venetto sau Pratto, apareau primele contracte comerciale si totodata primele companii (in adevaratul sens) de comert international. Peste 100 de institutii finantau ca “banci” afacerile si contractele de schimburi ale companiilor.

In aceeasi ordine de idei, aici s-a experimentat pentru prima data in istorie inregistrarea contabila in dubla forma. Mai mult, aici apareau primele firme de asigurare a marfurilor de transport. Contractele se incheiau pe incredere in forma “anonimica”, astfel incat uneori reprezenta un risc sa transmiti marfa peste Ocean unei persoane necunoscute. Capitalismul asta inseamna, experimentare perpetua si asumari de risc.

In posturile viitoare vom discuta, mergand bineinteles pe firul istoric,  despre evolutiile ulterioare, specifice unui alt mare salt economic, cunoscut in istorie drept “industrializare”.

Avand in vedere cele prezentate anterior, putem anunta de pe acum ca Romania, desi incearca sa imprumute din valorile “capitalismului” (luru care nu este rau deloc), va avea de-a face in viitor cu un alt decalaj datorat faptului ca, cei cu care concureaza sunt implicati de cateva zeci de ani in dezvoltarea unei forme economice mai noi, ce poarta denumirea de Neo-Capitalism. Acesta este purtator intr-adevar de valori “capitaliste” specifice economiilor libere si concentrate pe profilul consumatorului ( in antiteza cu sistemele etatiste, in care se implica statul) , doar ca are instrumente diferite ce converg catre sistemul financiar, un nivel ce transcede ” acivitatea economica de baza”….)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.