Sejur Atena: Explorand Attica cu masina

Intr-un articol anterioram incercat sa configuram un ghid perfect pentru un sejur reusit in Atena, care se intindea pe 6 zile, asta pentru a susprinde macar minimul de valoare turistica si istorica pe care orasul il detine. In articolul respectiv, pentru cea de-a sasea zi vorbeam acolo de o plimbare catre Cape Saunion (Akra Saunion) pentru a vedea Templul lui Poseidon sau pe cel al lui Apollo. In legatura cu aceasta “a-6-a zi”, astazi vom incerca sa extindem aceasta plimbare pentru a surprinde intreaga coasta a Atticii, care este mult mai mare. Din fericire, soselele sunt foarte bune in Grecia, astfel ca timpul de deplasare se poate reduce considerabil, mai ales daca vii in Atena in perioada de extra-sezon.

                                                                Harta traseu Attica

Regiunea sudica a Attica, aflata in apropiere de Atena, le ofera vizitatorilor imaginea unei “Grecii in miniatura”. Are dealuri inalte, multe statiuni litorale, sate mici, biserici ortodoxe vechi si o multime de situri interesante din perioada clasica.

Oferindu-ti cele mai interesante dintre atractiile Atticii, acest traseu incepe fix din centrul Atenei, apoi serpuieste de-a lungul Coastei pentru a sfarsi in Halkida, calea de intrare in Evia. Cei care nu vor vrea sa mearga mai departe (si credeti-ma, nu vor fi multi) se vor putea intoarce la Atena prin punctul Maraton.

Configurarea traseului

Din centrul Atenei mergi pe Leoforos Syngrou catre sud-vest pana la autostrada 91, dupa care drumul o tine catre sud. Acest drum de coasta, unul in care vei merge cu Marea Egee in dreapta, te va deconecta oarecum de agitatia strazilor centrale ale orasului.

Primul punct mai important in care este recomandat sa opresti este Vouliagemeni, o plaja indragita atat de localnici cat si de turisti. Plimba-te pe plajele de nisip, disteaza-te facand wind-surfing, sailing sau scuba-diving, sau pur si simplu relaxeaza-te pe terasa unei cafenele. In sudul orasului este micutul templul al lui Apollo. Tot in zona acestui oras se afla frumosul lac Vouliagemeni.

                                                                Lacul Vouliagemeni

Dupa aceea, continua catre sud. Dupa o vreme de sofat, pe inaltimea promontoriului de la Akra Saunion vei vedea de la cativa kilometri departare impresionantele ruine ale Templului lui Poseidon. Daca vii la momentul potrivit, te vei delecta cu unul dintre cele mai frumoase asfintituri de la malul marii din intreaga lume.

                              Asfintitul la Akra Saunion- Templul lui Poseidon

Dupa aceea, intoarce-te pe autostrada 91 si coteste la dreapta. Drumul isi schimba numarul aproape imediat, devenind autostrada 89. Acum, odata ce ai “luat coltul” Atticii, te indrepti catre Nord, continuand o vreme de-a lungul coastei inainte de a vira spre interiorul fertil al regiunii, catre micutul oras Markopoulo. Aici iti poti dezmorti picioarele si iti poti face si ceva provizii de drum. La plecarea din Markopoulon, intoarce-te pe unde ai venit si mergi din nou pana la autostrada 89, de unde vei face la stanga.

                                                          Portul din Markopoulo

 

Dupa aproximativ 20 de kilometri si o alta portiune placuta a drumului de coasta vei ajunge in portul si statiunea Rafina. Daca urmezi indicatoarele pentru ferry-boat, vei putea gasi locuri de parcare in apropiere de port, un loc in care te poti relaxa si savura un pranz sau o cina la unul dintre numeroasele restaurante de la malul marii. Tot aici poti admira micuta si frumoasa bisericuta ortodoxa de la malul marii numita Sfantul Nicolae.

                                        Biserica Sfantul Nicolae din Rafina

Revino apoi pe autostrada 85 si continua catre Nord, inspre micuta statiune Nea Makri, trecand pe langa o multime de case si vile de vacanta. La Nea Makri poti intra pe autostrada 83 de unde poti merge catre Marathon, scena legendarei Batalii de la Maraton din anul 490 I.Hr. in care armata ateniana i-a invins pe persi. Drumul parcurs de mesagerul trimis la Atena pentru a aduce vestea victoriei- care a alergat 42 de kilometri, apoi a murit dupa ce a spus mesajul- este ideea din care a izvorat conceptul curselor moderne de maraton.

                                                                 Plaja din Marathon

 

Daca inca mai esti in stare sa continui, din orasul Marathon, mergi pe serpuitoarea autostrada 83 pana ce ajungi in satul Agios Stefanos. Vireaza la dreapta si vei ajunge pe autostrada principala Atena- Salonic, denumita Autostrada 1, sau indicata de multe ori Lamia, lucru ce provoaca ample confuzii.

Mergi catre dreapta pe drumul principal, si dupa aproximativ 40 de kilometri, moment dupa care concentreaza-ti atentia catre indicatoarele de Evia si Halkida., principalul oras si cale de acces catre Insula Evia, unde se poate ajunge dupa traversarea unui pod, direct de pe partea continentala.

                                               Podul care leaga Attica de Halkida

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.