SEJUR MOSCOVA: ZIUA 2, KITAI GOROD- IAUZA

SONY DSC

ZIUA 2- KITAI GOROD- IAUZA

Este a doua zi in Moscova. Dupa ce in prima zi am luat contact cu centrul Moscovei, zona Kremlin-Piata Rosieastazi ne vom departa de centru mergand spre zona 2, in cartierele Kitai Gorod si Iauza. Printre ruinele zidurilor de apărare şi cele trei axe istorice, rămăşiţele „oraşului chinezesc* (Kitai Gorod), cu nume enigmatic, amintesc o mahala de negustori din secolele 16 si 19. Spre nord, pe str. Nikolskaia, au funcţionat primele tipografii din oraş. In sud. pe str. Varvarka, se află hotelul discret al negustorilor englezi, la umbra unor biserici frumoase. între cele două, prospera stradă llinka, sediu al băncilor. Barurile cele mai animate se află pe străzile către est şi din vecinătatea râului lauza. în apropiere se află un fost cartier de fierari cu case joase, dar şi piaţa Taganka, cu orbitoarele lumini de neon.

 

HARTA KITAI GOROD-IAUZA

 

OBIECTIVE TURISTICE IMPORTANTE

 

Palatul boierilor Romanov

Se afla in strada Varvarka la nr. 10. Resedinta temporara a Romanovilor in secolul 16, locuinta unei familii de boieri. Scarile si culoarele inguste duc spre iatacurile cu ferestruici – camara si sufrageria cu boltile picate, biroul sau camerele cu lambriuri sunt atractiile acestui obiectiv. In fiecare dintre acestea pot fi admirate costume vechi, vasetraditionale si scumpe, covoare deosebite etc. In anul 1613 familia Romanov s-a mutat la Kremlin.

                                                              Palatul Romanovilor

 

Conacul Baltasov

Edificiul neoclasic al proprietarului de forje Baltasov imbina grilaje delicate cu sculpturi mitologice.

 

Strada Ilinka

La incepuit loc de negot, strada Sf Ilie a devenit, in secolul 19, un centru comercial cu asezaminte alese: Bursa, templu neoclasic de culoarea somunului; sedii de banci cu atlanti baroci (la numarul 8- Volga Kama 1890) sau din granit curat (la numarul 9- Sankt Petersburg, 1911). Birourile unei mari companii , cu accente de art-nuveau, Societatea Asigurarilor din Nord. Vechea Curte a Negustorilor (1789), proiectata de Quarenghi, este amplasat intre 4 strazi si isi desfasoara arcadele sale cele mai frumoasecatre strada Ilinka.

                                         Cladirea Volga -Kama 1890 din Strada Ilinka

Strada Varvarka

Ca prin minune, o strada istorica a supravietuit demolarii cartierului Zariadie in anii 60′. Intre sosea si hotelul brejnevist Rossia se ingramadesc case, o manastire din sec 16-17, si un sir de bisericute: neoclasica Sf Varvara construita in anul 1804. Maxim Prefericitul, supranumita Turnul din Pisa , datorita clopotnitei aplecate; Biserica Sf Gheorghe din 1657 cu turle instelate, cladita pe o biserica din secolul 15. La un nivel inferior, se ascunde o bucaticadin vechiul zid de aparare.

                                                                     Hotel Rossia

Curtea Englezeasca

Cel mai important obiectiv aici este Hotelul Englezilor: in anul 1555, Ivan cel Groaznic l-a oferit negustorilor britanici, care l-au transformat in depozit si birouri. Camere stramte, mobielierul masiv si o multime de obiecte vechi (lampi, balante si machete), oglindesc cuccesul afacerilor cu Anglia din secolul 16.

                                                                    Curtea Englezeasca

Manastirea Aratarii Donmului

Vizibila de departe, cea mai veche manastire moscovita are un stil baroc Nariskin si o clopotnita cu doua caturi, adaugata in 1697. In curtem, se aud cantari bisericesti, dinsprecladirea unde se aflau chiliile.

                                           Manastirea Aratarii Domnului

 

 

BARURI SI RESTAURANTE

 

MAHARAJA

Asezat pe strada Starosadski la numarul 1, resturantul cu specific indian are o oferta foarte buna de mancare in acest specific, curry fiind de baza. Tanoori, supe si lassis-ul fac de asemenea parte din oferta. Personalul este unul anglofon. Este restaurant din categoria a-la-carte.

 

                                                     Restaurant Indian Maharaja

 

SEF I GRIGORIEVICI

Barul este unul simplu, format din dpua salite boltite, unde berea, preparata pe loc, curge in valuri si insoteste mancarea traditionala (carnuri, peste) si chiarcateva feluri de sushi.

 

 

 

 

 

 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.