Sejur Spania: Castelele din Castilla Y León

VECHEA CASTILLA ESTE, PUR Şl SIMPLU, ÎMPÂNZITĂ DE CASTELE – mai mult de 600. Aşezămintele fortificate celtiberice au fost construite peste avanposturile militare romane. Maurii au construit castele pentru a-şi apăra regatul de creştinii din Asturia. Pe măsură ce recucerirea înainta, nobilii creştini le-au reconstruit şi le-au folosit drept bază pentru a-i res­pinge pe mauri spre sud. Altele au fost construite din temelii – în jur de 90 au supravieţuit până astăzi în Castilia şi León. Mai întâi cursul superior al râului Ebru şi apoi râul Duero au fost graniţa dintre regatele creştine din nord şi cele maure şi andaluze din sud. Pe aceste linii de demarcaţie s-au înmulţit castelele, dând naştere denumirii regatului: Castilia.

Castillo de Coca este probabil cons­trucţia supremă în ceea ce priveşte castelele din cărămidă, cu metereze crenelate şi turnuri poligonale ce se ridică maiestuos peste câmpie, la circa 45 km (30 mile) nord-vest de Segovia. A fost construit în 1453, în stil gotic-mudejar (domestic) pentru Alonso de Fonseca, arhiepiscop de Sevilla şi apoi dat marchizului de Ayala, iar mai târziu ducelui de Alba (a cărui familie îl deţine încă, deşi castelul este folosit de o şcoală de silvicultură). O curte exterioară o delimitează pe cea interioară, ambele realizate din cărămizi ornamentale. Turnul Pedro Mata are o cameră circulară cu o acustică bizară: dacă şopteşti un secret la perete, este auzit pe partea cealaltă. Şi aici donjonul este o reamintire crudă a acelor zile când prizonierii cădeau prin tavan, de obicei rupându-şi picioarele înainte de a îndura o moarte lentă.

 

                                                              Castillo de Coca

 

Aşezat sus în cetate şi încorporat în pereţii oraşului, Castillo de Cuella(jumătatea sec. al XV-lea) i-a făcut pe mulţi să tânjească după el. Proprietarul iniţial, Juan al ll-lea, l-a lăsat moştenire fiicei sale Isabel, dar curând a pus mâna pe el fratele său vitreg, Enrique al IV-lea, care i l-a dat favoritului său, Beltrán de la Cueva, în interiorul castelului se găseşte o mare colecţie de arme antice.

                                                             Castillo de Cuellar

Castillo de Frías (hartă 211 E4, Frías, provincia Burgos, www.burgos.net /frias/monumen.htm, tel. 947 35 71 26) este situat la înălţime pe o stâncă abruptă ce domină un încân­tător sat medieval. Deşi acum este în mare parte în ruine, te poţi căţăra pe metereze pentru o privelişte ului­toare spre nord, peste râul Ebré. Construcţia a durat din secolul al XIN-lea până în secolul al XVI-lea, perioadă având ecou şi în Biserica San Vicente de la celălalt capăt al satului. Dedesubt este un pod medieval fortificat.

                                                                 Castillo de Frías

Castillo La Mota este unul din­tre cele mai mari castele din Castilia şi León, cu ziduri crenelate şi o tem­niţă în turnul de pe colină. început de mauri în secolul al Xlll-lea, a fost extins în secolul al XV-lea de Fernando şi Isabel. Fiica lor, Juana cea Nebună, a fost un alt ocupant regal al acestei reşe­dinţe. A devenit apoi o închisoare de stat, iar Cesare Borgia a fost unul dintre deţinuţii săi politici şi militari.

                                                          Castillo La Mota

Austerul Castillo Pedraza de la Sierra, construit între secolele al XlV-lea şi al XVI-lea, contrastează cu unul dintre cele mai frumoase şi mai bine păstrate oraşe medievale castiliene, cu străzi abrupte şi înguste, mărginite de conace, porticuri şi bal­coane ce păstrează ambianţa locală. Castelul a aparţinut conţilor de Castilia, familiei Fernando de Velasco. Proprietarii actuali sunt descendenţi ai pictorului Ignacio Zuloaga (1870- 1945), iar câteva lucrări ale acestuia sunt expuse alături de antichităţi şi gravuri. Şanţul castelului este săpat în stâncă, având turnuri circulare şi pătrate ridicându-se deasupra sa.

                                                          Castillo Pedraza de la Sierra

Intinsul Castillo de Penafiel din piatră albă se conturează mult deasu­pra câmpiei şi a încântătorului oraş viticol de la poalele sale. Castelul a fost construit în secolul al XV-lea, iar temniţa a fost refăcută în secolul următor, cu pereţi de 3,5 m grosime şi 8 turnuri laterale, pentru familia Giron. Vizitează muzeul vinului de la castel şi nu rata nici restul acestui oraş neobişnuit. Piaza del Coso este înconjurată de case cu faţade de lemn, iar Biserica Santa Maria are un muzeu de artă religioas

                                                              Castillo de Penafiel

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.