Shabla: Cronica sejurului din 2017

Shabla este un oraș și stațiune litorală din nord-estul Bulgariei si o destinatie preferata de romanii care cauta linistea la malul Marii Negre, este centru administrativ al municipiului Shabla, parte a provinciei Dobrich. Municipalitatea Shabla include următoarele sate: Bojanovo, Chernomortsi, Durankulak, Ezereț, Gorichane, Gorun, Granichar, Krapets, Prolez, Smin, Staevci, Tvarditsa, Tyulenovo, Vaklino și Zahari Stoyanovo. Acesta este situat pe coasta bulgară a Mării Negre, în vecinătatea lacului Shabla cu apă sărată și cel mai estic punct al Bulgariei, Capul Shabla.

Despre Shabla

Shabla se află la aproximativ 25 km de granița cu România (3 ore de mers cu mașina de la București) și la 80 km de Varna. Orașul însuși / care a devenit oraș în 1969 / nu se află pe malul mării, dar acest lucru nu ne împiedică să îl raportăm ca avand cel mai vechi far functional din intreaga Peninsula Balcanică.

Statiunea e incarcata usor si cu istorie. În trecut, orașul Șabla era un teritoriu pe care exista o așezare antică tracică și mai târziu un oraș roman numit Karia. Teritoriul din Șabla include cel mai vechi far de pe Peninsula Balcanică potrivit unor înregistrări din Europa. În jurul farului Shabla există multe foraje petroliere din care curge apă minerală fierbinte cu conținut ridicat de sulf.

În marea din jurul Șablei există multe nave și submarine scufundate din cel de-al doilea război mondial. Aceasta face Shabla o destinație preferată pentru turismul subacvatic. Zona este un loc preferat pentru ornitologi. Langa Shabla exista un port de agrement, de unde incepe regatta anuala de yachting din Marea Neagra.

La aproximativ 3 km de Șabla se află și Lacul Shabla, declarat în anul 1979 drept zonă protejată. Sub această denumire se află două lacuri naturale de coastă din Șabla și Ezeret, conectate printr-un canal artificial. Ambele sunt separate de mare printr-o bandă de nisip, cu lățimea de 30-50 m. Împreună cu Lacul Durankulak zona este printre cele mai semnificative zone umede din Bulgaria. În această locație există plante rareori văzute în altă parte. Ele sunt deosebit de importante pentru avifauna. Peste 70 de specii de aici sunt listate în Cartea Roșie a Bulgariei.  La aproximativ 2 km sud-est de acesta se află Shabla Tuzla – un lac de coastă de coastă separat de mare de dune înalte, care este o zonă pentru tratamentul cu namol.

Un alt aspect important este faptul ca Șabla este probabil singura zona neatinsă de construcțiile boomului turistic care caracterizeaza in prezent intreaga coasta bulgara a Mării Negre. Plaja aici este deosebita din acest punct de vedere – nu există hoteluri și o sumedenie de restaurante, marea este curată și plăcută, fundul este moale și nisipos. În ciuda lipsei de hoteluri de lux mari, sunt însa disponibile locuri de cazare. În regiune puteți găsi câteva hoteluri mici, bungalouri, vile și case de oaspeți. Prețurile sunt mai modeste decât prețurile la hoteluri din marile stațiuni din Bulgaria – între 10,00 și 30,00 BGN pe pat în timpul sezonului.

Shabla are o plajă extinsă de nisip alb și a fost o destinație populară pentru turismul de la estul blocului până la căderea comunismului. Plaja însăși este situată la aproximativ 5 km de oraș (serviciu de transfer în timpul verii) prin intermediul unui drum construit în cadrul programului Phare al UE.

Pe plaja principală a orașului există o parcare mare și multe bungalouri vechi, lângă un restaurant mare care servește turistii de astăzi în lunile de vară. Plajele și, în general, litoralul din municipiu sunt renumite pentru natura neatinsă și plajele virgine.

Cazarea in Shabla

Noi am ales hotelul NAVI, care poarta de fapt numele intors al patronului Ivan. Conditiile sunt decente iar preturile atractive. Am platit pentru o camera mare 60 de leva/zi cu mic dejun inclus. Camerele sunt dotate cu aer conditionat si TV.

Unde mancam in Shabla

Probabil cel mai bun loc pentru a savura fructe de mare este Fish Restaurant Lavazza. Desi are toate tipurile de mancaruri, el exceleaza la preparatele din fructe de mare. Pot spune ca este unul dintre restaurantele in care am mancat fructe de mare. Are o serie de 8 mese asezate pe o terasa la malul marii. Preturile sunt super-permisive si mancarea din abundenta. Mananci mult si nu depasesti 50-60de leva in 4 persoane.

Recomandari: Salata de midii, supa de midii si desrtul Cheesecake.

Berea? Ariana la draft.

Galerie foto din Shabla

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.