Siracuza: Atractii, impresii, poze si detalii despre cele mai bune plaje din aceasta parte a Siciliei

Influenta mostenirii grecesti poate fi observata mai bine in Siracuza, chiar si decat in Taormina. Siracuza a fost fondata decatre greci in anul 733 I.Hr. Intre secolele al lll-lea şi al V-lea î.Hr. a fost unul dintre cele mai puternice oraşe ale Europei. Ani de-a rândul, singurii săi rivali au fost etruscii şi cartaginezii, pe care i-a învins fără nicio problemă înainte de a fi cucerită de romani în anul 214 î.Hr. Astăzi, vechiul oraş, Ortigia, şi vastul sit arheologic (Parco Archeologico) sunt destinaţii turistice ce trebuie incluse în orice itinerar sicilian. Numai oraşul modern, construit pe ruinele bombardamentului din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, este o deziluzie.

 Atractiile din Siracuza

Poţi începe explorarea Siracuzei fie din Ortigia, vechiul oraş înghesuit pe o insuliţă legată de insula principală şi oraşul modern printr-un dig rutier, sau din Parco Archeologico, o zonă deschisă, extrem de atrăgătoare ce se întinde pe locul vechiului oraş gre­cesc, Neapolis, situat deasupra nive­lului mării şi suburbiilor moderne.

Pe strazile din Siracuza- Sicilia- Italia
Pe strazile din Siracuza

Intrarea în Parco Archeologico (Largo Paradiso)este marcată de un mic centru de vizitare şi o puz­derie de standuri unde se vând tot soiul de suvenire. Dincolo de ele, pe partea stângă, se află primul vestigiu important al sitului, Ara di lerone II, un imens altar de sacrificiu din secolul al lll-lea Î.Hr. – 450 de tauri erau sacri­ficaţi aici într-o singură zi. Astăzi este folosit, ocazional, pe post de scenă pentru diverse spectacole. Din secolul al V-lea Î.Hr. a rămas Teatro Greco, un amfiteatru construit cu pietre cărate de pe dealul din apropiere – are 150 de locuri, ceea ce face din el cel mai mare teatru din Grecia Antică.

Parco Archeologico- Siracuza
Parco Archeologico

 

In apropiere de teatru se află Latomia del Paradiso, locul unei vechi cariere unde se spune că, în 413 Î.Hr., 70 de prizonieri atenieni şi-ar fi găsit sfârşitul. în apropiere este grota cunos­cută sub numele de Orecchio di Dionisio (Urechea lui Dionis), denu­mită astfel de pictorul Caravaggio în 1608. (Legenda spune că proprietăţile acustice ale peşterii le-au permis vechi­lor conducători ai Siracuzei să-i audă pe prizonieri şi pe conspiratori vor­bind, de unde şi numele ciudat cu care s-a ales.) O altă peşteră aflată în ime­diata apropiere, Grotta dei Cordari, era folosită de frânghierii greci, umidi­tatea de aici împiedicând cânepa să se rupă pe măsură ce era răsucită.

Latomia del Paradiso- Siracuza
Latomia del Paradiso

Siracuza este locul de baştină al lui Arhimede (287 Î.Hr.), eminentul matematician şi om de ştiinţă, renumit pentru descoperirea sa – din cadă – că orice corp scufundat într-un lichid este împins ascendent pe verticală cu o forţă egală cu greutatea volumului de lichid dislo­cat. în 214 Î.Hr. a contribuit la apă­rarea Siracuzei în faţa cotropitorilor romani, încercând să direcţioneze în aşa fel razele soarelui, printr-un sistem de lentile şi oglinzi, încât să dea foc flotei inamice. Când roma­nii au intrat în oraş, era atât de prins cu calculele, încât nu i-a mai auzit şi a fost ucis de un infanterist roman.

Inainte de a porni spre Ortigia (autobuzele şi taxiurile se găsesc în afara ruinelor), ar trebui să vizitezi Muzeul Regional de Arheologie (Viate Teocrito 66). Muzeul are o colecţie de vesti- „ gii descoperite în situl din apropie­re şi din alte locuri şi a fost con­struit pe ruinele fostei Villa Landolina, la zece minute de mers de Parco Archeologico. La vest de acesta se află Catacombe di San Giovanni (Viale San Giovanni), cele mai vechi catacombe ale Siciliei şi cele mai mari din lume, în afară de cele din Roma. Porţiunea din cata­combe deschisă publicului este, actualmente, închisă.

Catacombe di San Giovanni- Siracuza
Catacombe di San Giovanni

Ortigia a fost inima vechii Siracuze pentru aproximativ 2.700 de ani, poziţia sa uşor de apărat şi izvoarele cu apă dulce transfor­mând-o într-o fortăreaţă naturală. Aici au fost ţinuţi sub asediu roma­nii în secolul al lll-leaî.Hr., timp de 13 ani. Cronicarul Tucidide descria acest asediu drept „cea mai mare bătălie din istoria elenă”. Astăzi, insula păstrează un aspect baroc şi medieval ce se datorează în mare parte reconstrucţiei de după catas­trofalul cutremur din 1693.

Din Ponte Nuovo se ajunge în Piazza Pancali, unde se află incompletul Tempio di Apollo (565 Î.Hr.), cel mai vechi templu doric din Sicilia.

Principala atracţie turistică a oraşului este Domul, a cărui faţa­dă barocă ascunde Templul Atenei (secolul al V-lea Î.Hr.), dibaci încorporat în structura acestui lăcaş religios creştin. Nu uita să vizitezi şi Fonte Aretusa, preţio­sul şi originalul izvor al Ortigiei; Passeggio Adorno, o pitorească promenadă; şi Muzeul Regional (Palazzo Bellomo, Via Capodieci 14) ce găzduieşte o colecţie de picturi (printre care lucrări de Caravaggio şi Antonello da Messina) şi alte artefacte.

Passeggio Adorno- Siracuza- Silcila
Passeggio Adorno

Cele mai bune plaje din Siracuza

Fâșia de coastă siciliana din dreptul statiunii Siracuza are unele dintre cele mai frumoase plaje care pot fi găsite pe insulă, cu țărmuri lungi de nisip alb, înconjurate de peisajele naturale incredibile din jur, marcate de urmele unei istorii antice grecesti ce au intarit cultural pentru totdeauna insula Sicilia.

Pornind de la Brucoli până la Isola delle Correntithere sunt 100 de kilometri de coastă, cu unele secțiuni rustice și sălbatice, în timp ce altele sunt animate și amenajate.

Calamosche, Fontane Bianche, Vendicari și rezervația marină Plemmirio sunt doar câteva dintre locurile care pot fi admirate aici si in care te poti rasfata sub razele soarelui sicilian.

Datorită unei dezvoltări a turismului gradual și monitorizat, stralucirea acestor locuri paradisiace beneficiaza in ultimii ani de toate facilitatile necesare unei vacante complete.

Împreună cu descoperirile arheologice din vechea Siracuza, barocul flamboaiant al Val di Noto și evenimentele culturale care iau diferite forme aici, plajele din provincia Siracuza vor fi locul ideal pentru vacanța dumneavostra în Sicilia.

 

Plaja Avola

Este posibil sa fi auzit de vinurile sale, insa incercati sa petreceti un weekend pe plajele sale si, desigur, nu veti ramane cu o impresie neplacuta.

Plaja din Gallina este probabil cea mai cunoscuta, datorita peisajelor naturale frumoase in care este situata. In cadrul Rezervatiei Fiume Cassibile, se deschide aceasta plaja de nisip minunata, ideala pentru copii deoarece aici se pot juca cu incredere, datorita fundului marii care coboara lent de la tarm. La Marina di Avola continuă o bandă lungă de nisip care alternează unitățile de scăldat cu plaje libere (gratuite).

Desi este un loc agreat de localnici, plaja atrage interesul mai multor tineri, grație seriilor pline de viață din timpul verii.

Dacă sunteți în căutarea unui loc mai puțin circulat, plaja Marquise va fi ideală: caldă, înconjurată de verdeață și scăldată frumoasa mare, această plajă este una dintre cele mai încântătoare locuri pe care coasta de est a Siciliei.

Plaja Avola din Siracuza- Sicilia
Plaja Avola

 

Plaja Brucoli

Situat într-o zona protejata natural de vânturi și curenți, Brucoli este prima stațiune litorală din Siracuza si de real interes pentru turistii care vin din partea de nord.

Litoralul este o piatră gigantica împinsa brusc de natura catre mare, cu stânci de până la zece metri, care se scufundă într-o apa albastră frumoasă, creând mici peșteri și golfulete pline de pesti si crustacee, ușor vizibile pentru cei care se echipează cu o mască și un snorkeling.

Este un loc care a fascinat intotdeauna prin pozitia sa din care desori puteti admira fumul alb al Etnei (este un loc asemanator cu cel din Milazzo). In fapt, datorită apropierii sale de Catania, locația este aleasă în principal de tinerii turiști atrași de viața de noapte diversă pe care orașul o poate oferi.

 

Plaja Statiunii Brucoli- Siracuza- Italia
Plaja Statiunii Brucoli

Plaja Carratois Punta di Rio

Un nume tropical si frumuseți naturale siciliene ce se întind pe zece kilometri de plajă de nisip și de apă răcoritoare transparentă. Mai mult, cu Isola delle Correnti vizibila în fundal, este un cadru ideal pentru cei care caută relaxare și distracție, la un loc cu soarele și marea inconfundabilă din Sicilia. Această parte a coastei este potrivită cam pentru toți, datorită liniei de coastă uimitoare și naturalității apelor sale. Există plaje bune pentru scăldat care vă permit să beneficiați de numeroase servicii și divertisment pe tot parcursul verii. Continuând spre vest există și alte plaje frumoase, cum ar fi Punta Ants, Coasta Amber. Nu lipsesc desigur zonele lungi de stânci și golfuri, unde puteți face scufundări și pescuit cu sulițe.

Plaja din Carratois Punta di Rio- Siracuza- Sicilia
Plaja din Carratois Punta di Rio- Siracuza- Sicilia

 

Plaja Calamosche

Plaja Cala Mosca este un loc încântător pe care trebuie să-l vizitați neaparat in decursul vacantei in Siracuza. Este într-o zonă destul de ascunsă a coastei, care are insa un drum greoi ce poate fi accesat cu masina, insa nu in intregime. Este asezata pe unul dintre colturile naucitoare ale Siciliei, este o plaja cu nisip fin alb. Fiind o plaja salbatica, nu uitati sa va luati recipientele de refrigerare deoare este lipsita de facilitati.

Plaja Calamosche din Siracuza- Sicilia- Italia
Plaja salbatica din Calamosche

 

Plaja Eloro

Plaja Eloro este situată în apropierea centrului vechi al orașului Helorus. În ciuda faptului că este aproape de Lido di Noto, datorită dificultăților de acces, întregul mediu a rămas în special privat, cu o lungă întindere de nisip acoperită cu crengi stâncoase. Apa este limpede precum cristalul cu tente de culoare verde. Situată pe teritoriul alocat Rezervației Vendicari, nu are nici o formă de serviciu sau facilitati, asigurând o naturalitate totală acestei plaje minunate. Veți ajunge pe plaja Eloro pe o straduta îngustă, insa aici veti găsi o parcare mare. De acolo, veți merge prin Rezervație timp de 5 minute înainte de a accesa plaja.

Plaja din Eloro- Siracuza- Sicilia
Plaja din Eloro

Plaja Marzamemi

Plaja Marzamemi isi trage numele de la micuta statiune cu acelasi nume din regiunea Siracuza care este un loc destul de apreciat de turstii straini pentru plajele sale si farmecul lumii vechi, care a reusit sa se mentina in timp.

Marzamemi- Un colt de paradis langa Siracuza- Siclia
Marzamemi- Un colt de paradis langa Siracuza- Siclia

Plaja Siracuza

Orice turist care se va caza chiar in Siracuza va putea înota în apele mitice ale statiunii. La Ortigia, de exemplu, sunt amenajate terase sub soare care facilitează coborârea prin rocile unice de la malul marii.

Plaja Ortigia din Siracuza- Sicilia
Plaja Ortigia din Siracuza

Plaja Vendicari

Plaja Vendicari este situată în centrul rezervației naturale Vendicari, înconjurat de vegetație luxuriantă care atrage păsări mari, în special în perioada migrării, cum ar fi flamingo.

 

Culoare azurie a marii pe plaja din Vendicari
Culoare azurie a marii pe plaja din Vendicari

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.