STATELE UNITE, MARELE CASTIGATOR AL BREXIT. DESTRAMAREA UNIUNII SAU DESTRAMAREA MARII BRITANII?

Liderul taberei euroscepticilor UKP, Nigel Farage, a postat cu un iz triumfător încă din zorii zilei că îşi doreşte ca ziua de azi să aducă independenţa Marii Britanii.Votul a fost crucial atât pentru Marea Britanie, cât şi pentru Uniunea Europeană. Au fost chemaţi să îşi exprime votul peste 46,5 milioane de britanici, prezenţa fiind masivă, chiar un record. Odată ce pleacă englezii, ne punem întrebarea, noi celor care ne pasă de Uniunea Europeană şi arhitectura ei, dacă UE devine mai puternică sau mai slabă dupa aceste evenimente.

Eu zic să nu ne panicăm, englezii ar fi ajutat structura UE doar în cazul în care erau un popor onest şi muncitor. Cu ce ne-ar fi putut ajuta englezii, în condiţiile în care peste jumătate din produsul lor intern brut provine din City-ul londonez, ca urmare a speculaţiilor pe pieţele financiare?. Îmi amintesc că acest aspect a nemulţumit-o în trecut şi pe Scoţia (şi cred că o mai nemulţumeşte încă), tara care are are o economie cu un indice crescut de productivitate.

O analiza a votului pe tarile ce compun Marea Britanie, arata ca Scotia a votat masiv pentru a ramane in UE. Acest lucru va trebui analizat atent de conducatorii de la Londra, pentru ca o eventuala validare de catre Parlament a rezultatelor actuale ale referndumului, ar putea isca rescrierea unui nou referndum pentru iesirea Scotiei din Marea Britanie. Asadar, cei care anunta cu surle si trambite destramarea UE, ar putea sa primeasca la schimb destramarea Coroanei.

In alta ordine de idei, jucaria BREXIT va fi costisitoare inca de astazi, cursul Lira-dolar atingand minimul istoric din ultimii 60 de ani. Euro nu s-a depreciat semnificativ. În concluzie, Brexit are un singur castigator: Statele Unite ale Americii.

 

 

 

 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.