Taj Mahal: Impresii, poze si detalii importante din calatoria in India

Intr-un articol anterior am vorbit aici despre 4 lucruri pe care trebuie sa le faca un super-turist intr-o viata, printre acestea fiind si Taj Mahal. Mumtaz Mahal (Cea aleasa a Palatului), sotia lui Shah Jahan, a murit in iunie 1631, dupa ce a dat nastere celui de-al paisprezecelea copil al lor. Ea fusese sotia, sfatuitoarea si sprijinul imparatului timp de 17 ani. Canalizandu-si disperarea in creatia mausoleului ei, Shah Jahan a infiintat un consiliu al celor mai buni arhitecti si mesteri; l-a numit pe Ustad Isa Han Effendi ca sef de santier, pe discipolul acestuia, Ustad Ahmed, sa supravegheze lucrarile specifice si pe Ismail Han, sa se ocupe de dom.

Impresii din Taj Mahal

Intra prin oricare dintre cele trei porti ale complexului si deodata ai sa parasesti haosul pentru ordine. Marea poarta te pregateste pentru pacea pe care o vei gasi inauntru cu citatul din Coran incrustat in piatra, cunoscut drept Al -Fajr (zorii zilei), care se incheie astfel: “O, Suflete ce te odihnesti. Intoarce-te la Dumnezeu, fii in pace cu El si El fie pace in tine. Intra deci ca unul dintre slujitorii Lui. Si intra in gradina Sa“. Chiar asa sa faci, patrunzand intr-un char bagh (4 gradini), care arata tocmai cum este descris in paradisul din Coran: o gradina luxurianta, frumoasa, inconjurata cu un zid, impartita simetric de canale cu apa. Opreste-te sa poti admira intreaga priveliste.

                                                    Canalele de apa – Taj Mahal

Mormantul – gradina al lui Mumtaz Mahal reprezinta ulmea rafinamentului gradinii funerare mogule construite pentru Humayun. La Taj Mahal, proportiile sunt mult mai echilibrate; marmura luxoasa a inlocuit gresia, iar intreaga platforma si mausoleul sunt deplasate din centrul gradinii catre capat, pentru a profita de lumina raului si de a se contura pe albastrul cerului. Forma domului este mult mai eleganta si, la o atenta cercetare, mai fin incrustata.

Dar memorialul este mai mult decat un simbol al rasplatii paradisului care-l asteapta pe credincios. Simbolizeaza, de asemenea, gradina deliciilor regale si o oaza luxurianta in arsita desertului. La acestea, Shah Jahan a adaugat o alta dimensiune, politica: Taj Mahal simbolizeaza slava islamului intrupata in atotputernicii carmuitori mogului.

Constructia Taj Mahalului a durat 22 de ani. Mesterii si muncitorii au venit din Bagdad, Delhi, Samarkand, Turcia si de prin toate partile Asiei. Marmura a fost adusa din Makrana, de langa Jaipur; pietrele pretioase si semipretioase, din diverse locuri- jasp din Punjab, jad din China, lapislazuli din Afghansitan, agate din Yemen.

Plimbandu-te prin gradina, vei vedea marmura alba a Tajului contrastand cu verdele intunecat al copacilor; il vezi reflectat in lungul bazinului cu apa. In fata platformei, un gardulet marcheaza locul unde a fost ingropat trupul lui Mumtaz, pana s-a terminat constructia Taj Mahal. Pe platforma, versete din Coran, panouri cu basoreliefuri si desene din incrustatii acopera exteriorul. Inauntru, cenotafuri pentru Mumtaz (central) si Shah Jahan stau inconjurate de paravane impletite savant ( adevaratele lor morminte se afla in pivnita de dedesupt, acu inchisa). Este important momentul din zi in care vizitezi Taj Mahal. Lumina puternica de la amiaza ii sterge reliefurile, dar, daca pasesti in interior dupa-amiaza tarziu si explorezi incet privelistea de la poarta si din gradina luxurianta, ajungand pe platforma cand soarele bate deja in rosu, experienta este aproape perfecta. S-ar putea sa simti imboldul de a te intoarce la rasarit, ca sa te bucuri de magica si blanda lumina a dimentii.

Intarsiile de marmura

Patronii moguli au ridicat arta ornamentarii cu intarsii de pietra dura pe noi culmi. Rezultatele sunt inca si mai impresionante daca stii cate ceva despre acest mestesug dificil, de mare precizie, si-l vezi aplicat sub ochii tai. Materialele erau furnizate atelierelor mesterilor musulmani de catre negustorii hindusi. Marmura dura, neporoasa, venea din Makrana, de langa Jaipur; coralul si pietrele, inclusiv turcoazul, carneolul si lapislazului, erau aduse de prin toata lume. Odata ce se ajungea la un acord in privinta desenului, un mester artizan ilreproducea pe marmura. Pietrele erau alese, taiate si cizelate, apoi, cu dalta, erau scobite lacasurile pentru fiecare forma. Fiecare podoaba era apoi potrivita, armonizata si fizata. In cele din urma, intreaga suprafata era lustruita su un smirghel fin.

Astazi, peste 5000 de artizani de pietra dura lucreaza in atelierele familiale de pe stradutele launtrice din AgraPentru a-i urmari mai usor la lucru, viziteaza Subhash Emporium de pe Gwalior Road.

                                                                Schema arhitecturala a Taj Mahal

 

In zona acesta poti vedea cu adevarat realizarile mestesugului principal din Agra. Subhash Emporium detine cateva lucrari de exceptie.

                  Atelier de finisare Pietra Dura- Subhash Emporium

 

Poze Taj Mahal

                                                          Gradinile din Taj Mahal

 

                          Inscriptiile din Coran- Taj Mahal- Agra

 

 

Detalii importante:

Profita din plin de vizita la Taj Mahal. Este intotdeauna impresuionant, dar, daca-ti planifici vizita, vei obtine satisfactii mai mari. Sosind la Taj, opreste-te sa admiri pe indelete marea poarta si cum se vede mausoleul prin ea; odata ce treci de poarta, opreste-te din nou inainte de a cobori in gradinile din stanga, ce se intind pana la moschee; sus, pe platforma, plimba-te in jurul mausoleului si abia dupa aceea intra in el. Unii spun ca este mai bine sa-l vizitezi supa-amiaza tarziu, cand lumina in scadere face sa straluceasca piatra; altii spun ca la rasarit, atunci cand lumina este total diferita si lumea putina nu tulbura linistea. In sfarsit, asigura-te ca vizitezi Mehtab Bagh, redescoperitele gradini ale placerii de pe Yamuna, care faceau parte din planul initial al mausolelului Taj.

                                                      Gradinile Mehtab Bagh

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.