Tenerife- O zi in San Cristobal de la Laguna

În nord-estul  insulei Tenerife, în valea Aguere, între localitatile Anaga și Monte de La Esperanza, se afla municipalitatea San Cristobal de La Laguna. Aflat in Patrimoniul Mondial UNESCO din anul 1999, La Laguna este un exemplu viu de oraș colonial.

Din punct de vedere istoric, orasul a fost un centru intelectual al Insulelor Canare, fiind cel de-al doilea oras ca marime din aceasta insula dupa capitala Santa Cruz de Tenerife.

Toponimia numelui vine de la aborigenul Guanche în zona în care se află. Aguere era numele lacului antic care a existat in acest loc. Numele care il menționează pe Sfantul Cristobal, are legatura cu presupusa putere divina a acestuia de a pune capat cuceririi insulei Tenerife, care a coincis cu data de 25 iulie.

Climatul mediteranean Oceanic este un pic specială în zonă. Locația sa se afla într-o vale inconjurata de Parcul Rural Anaga, Rezervație a Biosferei UNESCO inca din anul 2015, locuri in care temperaturile sunt mai scăzute decât in alte părți ale insulei, și predispuse la cețuri.

 

Cum poti ajunge in San Cristobal de la Laguna

Aeroportul Tenerife Nord este conectat cu San Cristobal de la Laguna si la o distanță de doar 3 kilometri de centrul istoric. Autobuzele urbane conecteaza aeroportul cu orasul prin liniile 102, 104, 107 și 108. Tariful pentru un singur bilet este de 2,45 euro (2017). Călătoria durează doar 15 minute pana la Punctul de transport central din La Laguna, in apropiere de Universitate. Pentru mai multe informații daca folositi transportul in comune este bine sa consulati Aena.

Pe strazile din San Cristobal de la Laguna- Tenerife 1 Pe strazile din San Cristobal de la Laguna- Tenerife 2 Pe strazile din San Cristobal de la Laguna- Tenerife 3

 

Dacă va aflati printre aceea care nu vor sa cheltuie bani pentru trasnport, si mai mult, care vor sa faca un traseu pe picioare foarte placut, este bine sa stiti ca cei 3 kilometri sunt in mare parte amenajati cu trotuare.

În cele din urmă puteți verifica prețurile de taxiuri la următorul link: Taxi Tenerife Airport North. Deoarece drumul este destul de scurt, prețul nu va fi prea mare, mai ales dacă sunteti mulți.

In schimb insa, daca vreti sa ajungeti aici din alte parti ale insulei (cum a a fost cazul nostru- care stateam in zona Las Galletas, undeva in sud) este complicat fara o masina inchiriata.

 

Ce poti vedea in La Laguna

Centrul istoric La Laguna are avantajul că patrimoniul său este concentrat într-un mic nucleu. Deci, vizita dvs. poate fi extrem de confortabila.

Traseul nostru prin San Cristobal de La Laguna poate începe în Plaza del Adelantado. Este unl de maxima importanta pentru oras, fiind resedinta celui care a incorporat Insulele Canare in coroana cuceritoarei Castilla.

 Plaza del Adelantado din San Cristobal de la Laguna- Tenerife

Dupa aceea puteti vedea Primaria, sau Ayuntamiento, o frumoasa cladire din secolul al XVI-lea pe care se afla steagul cu scut heraldic purpuriu ce infatiseaza insemnele orasului.

Ayuntamiento (Primaria) din La Laguna - Tenerife

In jurul acestuia sunt alte clădiri importante, cum ar fi Casa de Anchieta, în cazul în care părintele José Anchieta, fondatorul orașului Sao Paulo s-a născut și este evidențiată de frumoasa fațadă cu două etaje, construita in stilul neoclasic.

Palacio de la Nava, un creuzet de stiluri baroce, cu amestecuri neo-clasice și manieriste. Un exemplu de arhitectură canariana pura ce dateaza din secolul al XVI-lea.

În cele din urmă, Manastirea Santa Catalina, al cărei altar principal este prezidat de Virgen del Rosario. În special cu a sa influența maura, această mănăstire a fost fondata în secolul al XVII-lea.

Inainte de a intra pe Calle de la Carrera, coboara pe Calle Santo Domingo pentru a vizita Parohia Santo Domingo. Considerata o cladire de mare de interes cultural, astăzi găzduiește Departamentul de Cultură, Turism și Cetatenie a orașului La Laguna.

Biserica Santo Domingo din La Laguna- Tenerife

În fațada sa se evidențiază clopotnița de piatră din secolul al XVIII-lea, în timp ce în interiorul grădinii gasim o frumoasă mănăstire.

De aici putem merge pe jos la Piazza San Cristobal de Sud. Aici, în afară de schitul Sfantului San Cristobal care il găzduiește oe patronul spiritual al orașului, am găsit de asemenea,  pe un stâlp de 8 metri, o sculputura a Fecoarei Maria in marmura genoveza.

Piazza San Cristobal de Sud din La Laguna- Tenerife

Și nu departe de acolo este Universitatea din La Laguna. A fost prima universitate fondată în Insulele Canare. De asemenea, cladirea universitatii se afla in apropierea autogarii principale din   La Laguna, nodul de transport din oraș. De aici putem lua autobuze pentru a merge in diferite părți ale insulei, sau pentru a lua tramvaiul modern din Tenerife, care face legătura între La Laguna Santa Cruz de Tenerife.

Universitatea din San Cristobal de la Laguna- Tenerife

 

După acest raid, am reluat plimbarea prin centrul vechi al orașului La Laguna pe Calle de la Carrera, care pleacă de la Plaza del Adelantado. Prima oprire este casa Corregidor, Alhóndiga e Capitanes.

În primul rând casa Corregidor este o clădire frumoasă de la mijlocul secolului al XVI-lea a cărei fațadă pare sa fie făcută din rocă vulcanică roșie. Astăzi gazduieste birourile municipale.

 

 

Plimbandu-ne pe pe străzile pitorești ale La Laguna ajungem la Catedrala San Cristobal de La Laguna.

Catedrala din San Cristobal de la Laguna

In interiorul Catedralei din San Cristobal de la Laguna- Tenerife 1

In interiorul Catedralei din San Cristobal de la Laguna- Tenerife 2

Construita in stilul Neo-gotic si neo-clasic (in principal  fațada sa), ea dateaza de la începutul secolului XX.

Ea gazduieste osemintele conchistadorul Alonso Fernandez de Lugo, care a primit titlul Coroanei spaniole.

Continuând de-a lungul Calle Obispo Rey Redondo, alături am găsit Hotel Aguere și Teatro Leal. Aceasta zona este una dintre cele mai active din punct de vedere comercial, dar cu siguranță aceste două clădiri sunt referințe pe care nu trebuie să le ratezi.

Teatro Leal din orasul San Cristobal de La Laguna- Tenerife

Pe de o parte stilul eclectic Teatro Leal, care  a găzduit primele proiecții cinematografice ale municipalității. Astăzi, datorită unei restaurari realizate până în anul 2008, el oferă o varietate de spectacole de teatru și muzicale. Fațada evidențiată de elemente florale și animale, în timp ce în interior găsim picturi murale semnate López Ruiz și Manuel Verdugo. La rândul său, Aguere Hotel este declarat obiect de patrimoniu istoric și artistic și este situat în fosta casă a marchizului de Torrehermosa. O locatie  autentica de cazare în inima orasului La Laguna si cu preturi destul de competitive.

 

 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.