Top 10 atractii in Roma

Roma este Orasul Etern. Pe vremuri cel mai puternic oras din lume, el se dezvolta de 2000 de ani. Orasul este si astazi intr-un festin exuberant. E placut sa-l vezi atat pentru istoria sa cat si pentru bucuria prin care se manisfesta in intregul oras. Viata este mai putin organizata precum in Nordul Italiei, populatia este mai putin avuta dar mai fericita. Scuterele Vespa stau parcate langa portalurile baroce. Pe langa ruinele evocatoare trec  fiaturile 500. Espresso este scurt si tare, iar inghetata este fantastica. Cine ii poate contrazice pe turistii, artistii si pelerinii care se aduna aici inca din Antichitate?

Coloane romane antice sunt incastrate in ziduri renascentiste de palazzo, obeliscuri egiptene sunt reciclate in fantani baroce,biserici crestine sunt construite deasupra unor temple pagane. Bucura-te din plin explorand Forul Roman sau Vaticanul, ori admira-le relaxat cat timp faci o pauza sub porticul masiv al Penteonului sau da o raita in jurul fantanilor lui Bernini din Piazza Navona, pe vremuri pista de curse de care a imparatului Domitian.

In ciuda mostenirii sale antice, Roma nu are nimic din atmosfera unui muzeu prafuit, multumita cetatenilor sai exuberant, care isi traiescmare parte din viata afara, in cafenele sau  piatete, pea lei pietruite, intotdeauna cu cu intentia de a face la bella figura – acel concept specific italian de a te arata fabulos si de a lasa o impresie buna.

Ne propunem in acest post prezentarea unui Top 10 care cuprinde varfurile turistice ale Romei:

 

1.Vaticanul

Vatican e cea mai mica tara din lume, o teocratie cu putin peste 550 decetateni, condusa depapa, dar complexul pe care il adposteste depaseste orice comparatie. Intre ziduruile sale se afla frumos decorata bazilica Sfantul Petru, uimitoare Capela Sictina, apartamente cu fresce de Fra Angelico, Rafael sau Pinturicchio, precum si 10 muzee,cu colectii de obiecte antice egiptene, grecesti, etrusce si romane, arta paleocrestina si renascentista si o colectie etnografica de nivel mondial.

2.Colosseum si Forurile Imperiale

Aceasta zona extrem de bogata arheologic, intrerupta abrupt de Via dei Fiori Imperiali  a lui Mussolini, contine unele dintre cele mai grandioase si mai impresionante ruine ale Romei Antice. Zona este dominata de cochilia uriasa a Colosseumului, construit intre anii 72 si 80 D.Hr. de imparatii Flavieni si cunoascuta initial caAmfiteatrul Flavian. Comune di Roma excaveaza zona constant si fiecare an aduce noi descoperiri. In structura magnifica a Colosseum, edificatade sclavi evrei, pasiunea romana pentru spectacole sangeroase a atins apogeul excesului. Imparatul Titus a sarbatorit inaugurarea amfiteatrului prin 100 de zile de jocuri si masacrul a 5000 de animale salbatice, printre care si lei.

 

3.Piazza San Pietro

Imensa Colonada a lui Bernini, de 196 de metriin diametru, inconjoara piata. Elipsa perfecta e accentuata de iluzia optica a coloanelor care dispar , efect pe acre il percepi cand stai intr-unul dintre punctele focale- discuri de marmura asezate intre obeliscul central din secolul I, sculptat in Egypt pentru un prefect roman, si cele doua fantani: a lui Bernini, la stanga, si a lui Fontana la dreapta.

4.Panetonul

Cand imparatul Focas a donat acest templu pagan papei Bonifaciu IV, in 608, a asigurat astfel, fara sa vrea,pastrarea intr-o stare excelenta a unei dintre minunile Romei antice, deghizata in bisericacrestina Santa Maria ad Martyres. Construit de imparatul Hadrian intre anii 118-125 D. Hr., a fost doar usor marcat de trecerea anilor, dar interiorul incapator si proportiile perfecte raman minunate ca intotdeauna.

5.Forul Roman

Privind ruinele pitoresti de azi, e greu de imaginat ca forul a fost simbolul mandriei civice timp de 1000 de ani. Initial,acum peste 3000 de ani, a fost cimitir pentru catunul de pe Colina Palatina.Cand mlastina dimprejur a fost asanata, in secolul VI I.Hr., forul a inceput sa capete rol central. A atins eleganta maxima in timpul lui Augustus, care spunea ca a transformat un oras decaramida intr-unul de marmura.

6.Fontana di Trevi

Conform traditiei, daca arunci monede in fantana lui Nicola Salvi, din anul 1732, vei reveni la Roma. Construita ingenios in spatele unui palat (pervazele ferestrelor sunt transformate in roci aspre), Fantana Trevi marcheazacapatul apeductului Acqua Vergine, construit de Agrippain anul 19 I. Hr. dintr-un izvor descoperit miraculos de o virgina. Fontana di Trevi este unul dintre cele mai importante simboluri din Roma, fiind unul dintre obiectivele ce au facut subiectul filmul La Dolce Vita.

 

7.Piazza Navona

Ovalul alungit al celei mai frumoase piete a Romei aminteste ca a fost construita pe ruinele stadionului antic al lui Domitian. Acest paradis pietonal a plin de cafenele, artisti stradali si fantani arteziene. Bernini a creat Fantana Celor 4 Fluvii si a adaugat figura maurului in fantana de la punctul cel mai sudic al pietei, continuu transformate in secolele XVI- XIX.

8.Piazza di Spagna

Inconjurata de palate ruginii, crem si mustar, Piazza di Spagna atrage vizitatori din toata lumea. E centrul turistic si de intalnire a strainilor inca din secolul XVIII, cand artisti, muzicieni si scriitori precum Keats, Shelley, Byron,Goethe, Listz si Wagner veneau aici.E preferabil sa mergi in acest loc la orele diminetii pentru a evita aglomeratia.

9.Piazza del Popolo

Arhitectul Giuseppe Valadier a extins acest spatiu, folosit anterior pentru festivaluri si executii publice, intr-o eleganta piazza neoclasica, intre anii 1811-1823, adaugand patru fantani cu lei in stil egiptean la baza unuia dintre cele mai vechi obeliscuri ale Romei. Monolitul lui Ramses II din anul 1200 I.Hr. fusese cumparat pentru Circus Maximus de imparatul Augustus, apoi plasat aici de catre Papa Sixt V.

10.Museo Nazionale Romano

Muzeul National al Romei se afla in cinci locatii. Multe sculpturi se afla la Palazzo Altemps iar unele dintre cele mai valoroase piese individuale, mozaicuri si fresce sunt la Palazzo Massimo alle Terme. Aula Ottagona are statui supradimensionate din bai, iar Termele lui Diocletian gazduiesc colectii epigrafice si de stelae. Cripta Balbi prezinta fragmente de cladiri romane si un portic din anul 13 I. Hr.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.