Top 6 cele mai frumoase tuneluri din lume

Tunelul Eurochannel – Intre Franta si Anglia

 

Conecteaza Regatul Unit al Marii Britanii cu Europa Continentala. Are intrari din urmatoarele puncte de acces: Folkestone, Kent si  Pas-de-Calais in Nordul Frantei. Tunelul e o lucrare arhitectonica magnifica doart daca gandim ca are cea mai lunga sectiune sub acvatica din lume prin 38 de kilometri. Cu toate ca este o construcie atat de ingenioasa in perioada contemporana, idea acestui tunel nu este una noua. Inginerul franceaz Albert  Mathieu s-a gandit la aceasta legatura intre cele doua tari inca din anul 1802. E drept, in viziunea sa legatura se facea cu ajutorul unei insule in mijlocul Canalului Maneci, pe care ar fi urmat sa treaca vagoane trase de cai.

Tunelul Laerdal – Norvegia

 

Tunelul Laerdal se afla in Aurland, regiunea de Vest a Norvegiei. Este cel mai lung tunel rutier din lume, al carui cost de constructie a fost de circa 153 de milioane de dolari, adica 6250 per metru. Lungimea tunelului i-a determinat pe proiectanti si ingineri să includă diverse caracteristici concepute pentru a atenua claustrofobia și oboseala. Lungimea sa totala este de aproximativ 25 de kilometri.

 

Tokyo Aqua Line –Tokyo

 

Este usor sa confunzi acest tunel cu un pod, deaorece constructia sa cuprinde o portiune de pod de circa 4,4 kilometri la care se adauga o conducta subterana de inca 9,6 kilometri. Linia Aqua traverseaza Golful Tokyo si leaga orasele Kawasaki si Kisarazu. Acest tunel a redus timpul de calatorie intre cele doua orase de la 90 de minute la 15.

 

 

Tunelul Eisenhower- Colorado, Statele Unite ale Americii

 

Tunelul Eisenhower este unul dintre cele mai “la inaltime” din lume, el fiind construit la o altitudine de 3401 metri deasupra nivelului marii, la cel mai inalt punct de pe sistemul de autostrazi interstatale din SUA. Are o lungime de 3 kilometri.

 

Tunelul Spiralen, Drammen- Norvegia

 

Dramaticul tunel Spiralen construit in anul 1961 ce cuprinde 6 spirale acopera o lungime de 1649 metri. El asigura unul dintre cele mai bune punte de observare turistica asupra orasului industrial Drammen.

“ In ciuda faptului ca Norvegia este poate cea mai bogata tara din lume, ea construieste cele mai ieftine tuneluri” spune Thomas Alun inginer sef la o firma constructoare din Norvegia.

 

Tunelul Guoliang, Provincia Henan- China

 

Inainte de constructia acestui tunel impresionant, singura modalitate de a accesa satul Guoliang a fost printr-o cale ingusta sculptata in Muntii Taihang. In anul 1972, un grup de 13 steni au decis sa construiasca un tunel , pe care l-au sapat pana la urma manual. Incredibil! Trei dintre acestia au murit in timpul constructiei, dar constructia a salvat economia satului transfromandu-l intr-un punct de atractie turistica. Are o lungime de 1,3 kilometri.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.