Top 7 locuri de vizitat in Bansko

Bansko nu este doar o statiune de ski si fara alte atractii. Orașul vechi, cu pietre prețioase, este decorat cu casele de renaștere din secolul al XIX-lea și incredibile muzee. Aceste case construite din piatră și lemn au fost sprijinite de zidurile în stil cetate, odată ce au fost astupate căile de evacuare ascunse, acestea avand in trecut rolul de a-i proteja pe localnici de turci.

Spre deosebire de multe alte orașe de schi, Bansko nu hibernează în timpul verii și face o bază convenabilă pentru a explora Parcul Național Pirin, la sud de oraș. Vizitatorii fermecati de Bansko nu pot decât să spere la faptul că dezvoltarea se oprește, pentru a păstra caracterul traditional si natural al acestui oraș, vrand sa se bucure in continuare doar de zăpadă si soare.

Noi am facut o lista a celor mai importante atractii turistice din Bansko (in afara de partiile de ski):

Biserica Sveta Troitsa

Înconjurata de ziduri dein piatră de 1 m grosime, această biserică din secolul al XIX-lea are aerul unei cetăți. Dimpotrivă, interiorul este un minunat multicolor, cu plafoane cu flori și coloane pictate în nuanțe bogate de verde și purpuriu. În curtea catedralei, turnul de ceas de 30 de metri (1850) este unul dintre cele mai recunoscute repere din Bansko.

 

Muzeul Nikola Vaptsarov (1909–42)

Acest casă-muzeu a fost locul de naștere al lui Nikola Vaptsarov (1909-42), un poet și activist respectat antifascist. Influențat de ideologia comunistă în timp ce un student, scrierile sale populiste au provocat arestarea și tortura lui de către guvernul fascist din timpul războiului; el a scris cel mai faimos poem în timp ce așteaptă executarea. Decorul de decor, fotografiile, documentele și obiectele personale ale lui Vaptsarov sunt expuse, alături de expunerile audiovizuale despre viața sa.

 

Casa Velyan

Acest conac bogat in picturi din secolul al XVIII-lea se remarcă printre proprietățile nenumărate ale patrimoniului bulgar. Admirați fresce elaborate în casă-muzeu și în jurul curții și vizitați sculpturile complicate din lemn ale Școlii Debyrska. Cea mai frumoasă dintre toate este “camera albastră”, dedicată soției artistului.

 

Casa-muzeu Neofit Rilski

Ocupând o piatră și o clădire din lemn de epocă, această casă-muzeu prezintă manuscrise și fotografii ale lui Rilski (1793-1881), tatăl educației seculare bulgare, care a creat un manual de gramatică bulgară timpurie (1835) Dicționar grec.

 

Muzeul Otets Paisii Hilendarski

Comemorând monahul local, autor și instigator al naționalismului bulgar, acest muzeu conține o capelă cu o replică a încăperii de la mănăstirea sârbă Hilandarski de pe muntele Athos din Grecia, unde Paisii și-a scris povestirea sa serioasă și detaliată a istoriei slavilor.

 

Muzeul istoric si etnografic

Acest muzeu transformat dintr-un conac al secolului al XIX-lea conține descoperiri ce datează din anul 6000 î.Hr., plus obiecte de epocă antică, medievală și secolului al XIX-lea.

 

Expozitia permanenta de pictograme

Găzduit într-o fostă mănăstire datând din 1749, acest mic muzeu prezintă icoane din secolele XVIII-XIX, pictate de Școala de Artă din Bansko.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.