Toronto: Totul despre cel mai dinamic oras al Canadei

Toronto, dinamic si multicultural

Canada este cea de-a dua tara din lume dupa intindere, dupa Rusia. Toronto este cel mai mare oras, si totodata cel mai dinamic, lucru care poate fi sesizat cel mai bine noaptea. Este strabatut de de mici dealuri ce se intind pana la tarmul nordic nordic al Lacului Ontario. Mai este numit drept Portul Marilor Lacuri. In anii 70′, ca urmare a legislatiei persmisive in ceea ce priveste emigrarea, au venit noi si noi valuri de refugiati din Asia, America Latina, Africa si Caraibe. Astazi, cele peste 80 de grupuri etnice vorbesc in Toronto peste 100 de limbi, aspect ce face din acest oras un centru politic, cultural si financiar al realizarii canadiene.

Principalele atractii ale Toronto

Centrul Toronto

Centrul este strabatut de Bay Street, artera principala a capitalei financiare a Canadei. Cele mai multe dintre sediile si dezpozitele companiilor se afla in vecinatatea acestui loc. La doar cateva minute distanta se afla casele rezidentiale, care vaziaza ca model intre cele exculsiviste si cele construite prin masurile de anvergura guvrnamentala. Centrul este in acelasi moment si punctul nevralgic de atractie pentru iubitorii sportului. Echipele Toronto Blue Jays, Toronto Argonauts sau Toronto Raptors se identifica cu baseball-ul, fotbal-ul sau bachet-ul si genereaza venituri din vanzarile a peste 55.000 de locuri pentru Rogers Center, care este primul stadion retractabil din lume. Rogers Center se invecineaza cu turnul Canadian Tower ce are o inaltime de 553 de metri. In aceasta parte a orasului poti gasi unele dintre cele mai fine restaurante din Canada, de la cel din varful turnului in care se mananca la preturi exorbitante, pana la ieftinul restaurant italian Kit-Kat ce este asezat pe King Steet West. La intersectia strazilor Front East si Jarvis se afla Piata St Laurence Market, a carei traditie se intinde istoric pana in anul 1803.
Vara, zona e ticsită de oameni care vin la picnic, iar iernile amare aduc vânturi care suflă neîndurător peste Lacul Ontario. Mâncarea şi alte provizii trebuie aduse cu feribotul sau cu avioa­nele care aterizează pe micul aeroport de la capătul vestic al insulei. Nu es­te un trai uşor, dar majoritatea locuitorilor nu l-ar schimba pentru nimic în lume. Pentru turişti, inclusiv pentru locuitorii de pe continent, acesta este un pa­radis al verii aflat la numai 10 minute de feribot. Odată sosiţi aici, parcul de 243 ha oferă plaje solitare, poteci şerpuite pentru ciclişti, o comunitate rurală şi un parc de distracţii pentru copii. Vă puteţi aduce propria bicicletă sau puteţi închiria una pentru o plimbare plăcută prin oraş. Rectory Cafe este o perlă ascunsă la marginea sudică a Promenadei Insulei Ward, deşi nimic nu se compară cu liniştea serii în timpul unui picnic, printre copacii care mărginesc ţărmul nordic, ocazie de a privi apusul deasupra oraşului.

 

 

 

Parcurile si promenadele

 

Ţărmul oraşului Toronto a devenit foarte accesibil pentru plimbări, ciclism şi patinaj cu rotile datorită lărgirii şi extinderii traseelor. Ele se întind de la plajele din est până la râul Humber, în vest. Este foarte indicată plimbarea prin High Park, cel mai mare din oraş şi locul unde se află rarii stejari negri şi unele plante neobişnuite, precum steaua strălucitoare şi copacul sassafras. Un prilej de răgaz îl constituie Ontario Place (1) (deschis: miji. mai-Ziua Muncii; taxă de intrare), un atrăgător mal al lacului care oferă vi­zionarea în premieră a Simfoniei Anuale Benson & Hedges cu prilejul Competiţiei de Artificii.

 

Plajele

Plajele  de pe malul estic din Toronto sunt foarte îndrăgite. Bărcile şi pescăruşii zboară pe valurile unei părţi a Lacului Ontario, iar amatorii jog- ging-ului şi ai mişcării preferă celălalt mal al lacului, împădurit. Pe Queen Street există o gamă largă de cafenele, restaurante şi pub-uri potrivite pen­tru toate buzunarele. Printre ele se numără Mersini’s, o patiserie italiană cu o terasă cochetă, şi Remarkable Bean, unde sunt servite varietăţi rare de cafea la mese de şah.

 

Alte zone ale orasului Toronto

Imprejurimile oraşului Toronto reflectă istoria dinamică a oraşului, începând din perioada primilor anglo-saxoni şi cea a imigranţilor pro- monarhişti până la afro-caraibienii, italienii, grecii, chinezii, portughezii, ucrainenii, polonezii, indienii şi irlandezii – printre mulţi alţii – care s-au perindat în oraş, fiecare grup întemeindu-şi un cartier sau două.

Veţi întâlni greci în Danforth, italieni şi portughezi pe College Street şi pe St. Clair Avenue, chinezi pe Dundas Street, indieni estici pe Gerrard Street, jamaicani pe Bathurst Street, est-europeni pe Roncesvalles Avenue sau în Bloor West Village.

Piaţa Kensington Market , cu farmecul său deosebit de lume din trecut, e martora acestui fenomen începând cu imigrarea evreilor în anii 1920 şi 1930, urmaţi mai târziu de portughezi, chinezi şi indieni vestici. Din anumite punc­te dc vedere, ea este locul unde se întâlnesc constant aceste lumi diferite.

 

Târgurile principale se află pe bulevardele Augusta şi Kensington şi pe străzile conexe Baldwin şi Oxford.

Danforth este un alt cartier plin de viaţă. La aproximativ 10 blocuri de promenada spre Coxwell, grecii au preluat artera principală est-vest a oraşului. Chiar şi indicatoarele rutiere sunt bilingve, şi tot al doilea restaurant este o taverna. La vechea casă Asteria Souvlaki House, patronii se delectează vara, pe terasă, cu bouzouki şi souvlaki, o aripă nouă a localului fiind Pan on the Danforth.

O seară perfectă începe la Souz Dahl, un bar romantic cu lumânări, unde se prepară un martini excelent, continuă la Grappa, pentru atmosfera sa ve­selă şi mâncarea apetisantă, şi se sfârşeşte la Sicilian Ice Cream Company, cu îngheţată italiană şi cappuccino.

Aproape de Universitatea din Toronto , Annex este un loc de întâl­nire pentru studenţi care se întinde de-a lungul străzii Bloor spre vest, de la Spadina Avenue şi Bathurst Street. înspre nord, clădirile graţioase de pe străzile umbrite sunt fie sedii ale fraternităţilor studenţeşti, fie locuinţele e- legante (şi costisitoare) ale profesioniştilor şi artiştilor. Casele de la sud de Bloor sunt la o scară mai modestă, fiind construite pentru a-i caza pe evrei, chinezi, italieni şi portughezi, noii sosiţi în Toronto.

 

Trei muzee remarcabile împrejmuiesc zona Annex.

Bata Shoe Museum,  situat pe Bloor şi St. George Street, găzduieşte o colecţie extraordinar de complexă de pantofi şi artefacto într-o „cutie de pantofi” interesantă, realizată de renumitul arhitect Raymond Moriyama. Cuprinzând aproape 4.500 de ani, colecţia de peste 10.000 de articole explorează măsura în care pantofii reflectă habitatul, cultura şi obiceuirile celor care îi poartă.

Pe University Avenue se află Royal Ontario Museum. Numit ROM, muzeul este unul dintre puţinele muzee multidisciplinare din lume. Colecţia din răsăritul Asiei este renumită la nivel mondial şi include o colecţie uimitoare de artă religioasă.

Pe cealaltă parte a University Avenue este Gardiner Museum of Ceramic Art, cu o colecţie spectaculoasă de tezaure ceramice şi porţelanuri ce datează de acum 3.000 de ani.

In apropiere de Annex se găseşte Yorkville, două blocuri modeme deli­mitate de Cumberland Street şi Yorkville Avenue. Casele victoriene din căramidă roşie au fost invadate de tineri hippy în anii 1960, dar în următorii ani s-au transformat în magazine elegante, aşa că în prezent Yorkvil- le este plin cu buticuri de modă şi galerii de artă de toate rangurile. Străzile

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.