Totul despre Insulele Baleare, Spania

INSULELE BALEARE

Vacanta in Insulele Baleare

Intr-un articol anterior am vorbit despre excursia din Tenerife, care era capitala Insulelor Canare, astazi vom vorbi despre celalalt grup de insule al Spaniei, Insulele Baleare. Ele sunt situate mult mai in apropierea continetului si de asemenea pot fi mult mai usor de accesat chiar si de catre noi.

Vacanta in Mallorca, Insulele Baleare

Daca te afli deja in Spania, IA UN FERIBOT DE LA BARCELONA SAU DE LA VALENCIA sau UN AVION DE LA MADRID, Barcelona, Valencia sau Alicante, sau unul din aproape orice capitală europeană şi vei ajunge la acest grup de insule asemenea unor bijuterii, răspândite în apele azurii ale Mediteranei. Mallorca în special a atras mulţimi de turişti încă din anii ‘60, iar Ibiza, în trecut o „ascunzătoare” a artiş­tilor, este acum una dintre capitalele vieţii de noapte din Europa. Menorca, mai cuminte, după o existenţă calmă marginalizată, este cunoscută de turiştii mai discreţi, în vreme ce mica şi stâncoasa Formentera primeşte vizitatorii în căutare de natură în stare pură.

Deşi percepute pe scară largă ca o destinaţie litorală, Insulele Baleare sunt foarte frumoase (în special Mallorca) si din cauza   faptului ca au o istorie aşezată pe un peisaj idilic, rural. Trecutul lor este legat de cel al Cataluniei, iar limba vorbită este verişoară primară a catalanei, deşi se vorbeşte şi spaniolă castiliană. Cartaginezii, romanii, vandalii, maurii, francezii şi englezii au fost cu toţii atraşi de aceste insule strategic pozi­ţionate pe rutele comerciale ale Mării Mediterane, lăsând pe ele urme istorice con­trastante.

Mallorca este cea mai dezvoltată, este şi cea mai mare, şi are şi cele mai variate – peisaje şi istorie. în ultimii ani, au înflorit investiţiile germane. Sunt atrăgătoare obiec­tive unice şi frumoase, de interes istoric, si nu în ultimul rând structurile megalitice, un obiectiv şi pe celelalte insule. Din anii ’50, ti când oamenii au venit aici pentru un alt stil de viaţă, în toate insulele a înflorit artizanatul. în anii ’60-70, Ibiza a devenit capitala hippy a Europei, iar meşteşuguri pre­cum olăritul şi împletirea coşurilor continua şi astăzi, în ciuda popularităţii insulei, a cluburi­lor şi a preţurilor mari. Una dintre principalele industrii tradiţionale în Insulele Baleare este cea pe bază de piele, de la pantofi la genţi şi curele şi este un loc bun de unde să achiziţio­nezi nume de marcă precum Camper şi Farrutx.

Activitatile in Insulele Baleare

Artiştii au lăsat moşteniri importante, în special în Mallorca, unde se află Fundaţia Juan şi Pilar Miro, Miguel Barcelo (cel mai impor­tant artist contemporan din Spania, născut la Felanitx) şi Joan March. Istoria militară poate fi explorată pe îndelete în Mallorca, iar Ibiza deţine un excelent muzeu arheologic. însă cei mai mulţi dintre turişti vin pentru peisajele impresionante. Clima mediteraneeană blândă permite excursii pe jos sau cu bicicleta tot tim­pul anului. Din mai şi până în octombrie sunt populare sporturi precum înotul. Poţi naviga sau poţi face scufundări (mai ales în Ibiza). Golful este o altă atracţie majoră. Vârful de sezon este între iulie şi august, când plajele sunt pline de turişti care vor să se bronzeze, iar apele marilor staţiuni din Mallorca nu mai sunt limpezi. Incearcă să vii în afara acestei perioade, când insulele sunt mai puţin aglomerate, şi poţi vedea natura sălbatică. în cele din urmă, mâncarea tinde să fie bună, întrucât lunga istorie cosmopolită a acestor insule le-a adus influenţe neobişnuite, combinate cu rafina­mentul şi inovaţia catalane.

Impresii din Mallorca (Majorca)

MULTIPLELE FAŢETE ALE INSULEI MALLORCA NU MAI SUNT UN SECRET pentru milioanele de turişti. Aici îţi poţi îndrepta atenţia de la munţii stâncoşi la golfuleţele cu apă cristalină, de la plajele cu nisip alb la peşteri sau la animata Palma.

PALMA DE MALLORCA

Capitala Insulelor Baleare este un oraş atrăgător şi plin de veselie. Mai mult de jumătate dintre cei 700.000 de locuitori ai insulei trăiesc aici. Palmierii de la malul mării, porturile şi casele elegante din secolul al XVIII-lea dau naştere unui fundal maiestuos, în vreme ce pe străzile pietonale din jurul Plaza Major sunt pline de admiratori. Impresionant construit în jurul curbei de catre romani în anul 123 î.Hr., capturat de mauri în anul 903 şi intrat în reţeaua catalană în 1229. Portul este dominat de Almudaina (Carrer Palau Reiat, tel. 971 2141 34, închis sâmbăta după-amiaza şi duminica), cetatea maură. I s-au adăugat extensii gotice ca palat al lui Jaume al ll-lea şi conti­nuă să fie o reşedinţă regală oficială Ajungi aici pe jos de la răcorosul Parc de la Mar, cu lacul său dintre grădini înalte şi o clopotniţă pe măsură.

Portalul sudic decorat, Portada del Mirador, oferă frumoase privelişti ale mării. Proporţiile vaste se conti­nuă în nava sobră, dominată de fereastra în formă de trandafir, concepută de Antoni Gaudi (vezi pag 172-175). O capelă are o insta­laţie realizată de Miguel Barcelo. Regii Jaume al ll-lea şi Jaume al lll-lea sunt înmormântaţi în fru­moasa capelă mudejară La Trinitat.

Ce putem vizita in Palma de Mallorca, Insulele Baleare?
Catedrala din Palma

catedrala palma

Imediat în estul catedralei este Museo de Mallorca (Carrer Portella 5, tel. 971 71 75 40, închis duminica după-amiaza şi lunea), unde exponate arheologice şi opere de artă medie­vală sunt arătate într-un frumos conac din secolul al XVII-lea.

Chiar alături sunt Bănos Ârabes (Băile Arabe, Caile Serra 7, tel. 971 72 15 49), datând din secolul al X-lea, singura reminiscenţă integrală a pre­zenţei maurilor. De aici spre nord se întinde o reţea de peste 150 de patio, inima cartierului vechi din Palma, sintetizate de o arcadă romană şi de Caile Plateria.

Palma mai deţine şi o excepţio­nală colecţie de artă a secolului al XX-lea. La nord-vest de centru, Fundacio Pilar i Juan Miro (Carrer Juan de Saridakis 29, tel. 971 7014 20, www.a-palma.es/fpjmiro, închis lunea) a fost amenajată de către artist şi de soţia acestuia pentru a menţine ate­lierul unde a lucrat el din 1956 şi până la moartea sa, în 1983. Unele dintre operele sale sunt expuse aici, dar poţi vedea mai multe la Museu d’Art Espanyol Contemporani (Sânt Miquel 11, tel. 971 71 35 15, închis sâmbăta după-amiaza şi dumi­nica), alături de alţi mari artişti spa­nioli precum Picasso, Juan Gris şi Dali. în spatele Almudaina este Palau March Museu (Caile Palau Reial 18, tel. 971 71 1122, www.fundbmarch.es, închis duminica). Ceea ce iese în evi­denţă la această clădire barocă este terasa panoramică plină de sculpturi de Rodin, Henry Moore, Barbara

Hepworth şi Eduardo Chilliada. Cea mai recentă expoziţie de artă din Palma, deschisă în 2004, este Museu Es Baluard, cu o arhitectură impre­sionantă (Plaça Porta de Santa Cătălină, tel. 971 90 82 00, www.esbaluard.org, închis lunea, $$) ce se vede prin despi- cătura meterezelor şi având privelişti foarte frumoase, în ciuda unei colec­ţii internaţionale destul de limitate.

Nu poţi rata sculptura lui Santiago Calatrava de pe terasă!

MALLORCA DE NORD-VEST Evită zona turistică foarte concen­trată a Insulei Mallorca, situată la vest de Palma, între Magaluf şi Santa Ponça, dar nu rata spectaculoasa coastă nordică a insulei. Aici, coasta este delimitată în spate de Sierra de Tramuntana şi mărginită de un drum pe serpentine ce urcă până în vârf (C710), având privelişti abrupte.

Chiar şi atunci când stâncile de gra­nit sunt acoperite de nori străluci­tori, satele montane şi crestele stâncoase sunt spectaculoase.

Pe continent, imediat după pito­rescul Port d’Andratx, un port pes­căresc, iar vara un paradis al iahtin- gului, este chiar Andratx, dominat de un fort De aici, un drum secun­dar coboară către micul golf Sânt Telm, situat în extremitatea de sud-est, unde circuitele cu vaporul te duc prin rezervaţia naturală insulară  Sa Dragonera. Următoarea oprire este mănăstirea cartuziană Valldemossa (tel. 971 61 21 06, închis ; duminica după-amiaza), cuibărită pe • versantul înalt de 1.064 m al Texului.

Această mănăstire nu a uitat nici o  dată iarna lui 1838-1839, când scriitoarea franceză George Sand şi iubitul ei Frédéric Chopin au locuit aici, povestea lor de dragoste este readusa în memorie prin concerte de pian ţinute din oră în oră.

Frumosul sat colinar Deia, descopérit cu zeci de ani în urmă de către scriitori şi artişti printre care şi  Robert Graves, 1895-1985, autorul britanic ai iui Claudius) este un popas bucolic Mai departe spre nord, ora­şul Sâller este legat printr-o linie de cale ferată cu golful de mai jos, care s-a transformat într-o staţiune înflori­toare. Plimbările cu vaporul te poartă de-a lungul coastei splendide. Merită să faci un ocol de la Sâller printre dealuri, pentru a vedea palmierii, oleandrii, bougainvillea şi bambuşii luxuriantelor Jardines de Alfabia I (Carretera Palma-Solleţ tel. 971613123), care împresoară o clădire impună­toare. în interior poţi admira un artesonado (tavan încasetat sculptat), păstrat de la clădirea originală maură.

Partea nordică a acestui drum şer­puieşte spre interior pentru a ajunge în cele din urmă la Follenţa, situată între două dealuri. La poale este un golf ferit, Bahia de Follenţa, ale cărui ape sunt ideale pentru schi nautic (dar poate prea murdare pentru înot). La capătul promontoriului, farul Cap de Formentor se ridică deasupra unui hău de 200 m ce dă direct în valuri. De aici, impresionanta privelişte cuprinde Insula Formentor din golful de dede­subt Pentru a ajunge la plajele cu nisip alb ale golfului, situate la jumătate de oră cu vaporul, fă o plimbare de la Bahia la Follenţa încântătoarea cita­delă AlaidJa domină partea de est a golfului. Museo de Follentia (Carrer Sânt Jaume 30, tel. 97154 70 04, închis sâmbăta şi duminica după-amiaza, luni) este dedicat îndepărtatei cetăţi romane Follentia în partea de est, mlaştinile de la S’Albufera atrag peste 230 de specii de păsări.

MALLORCA DE SUD-EST Mult mai neteda parte de sud-est a Insulei Mallorca se deschide către o splendoare idilică, pastorală, un şir de golfuri, pâraie şi peşteri impresio­nante ce dantelează coasta estică, în sud, unde câmpiile şi mlaştinile sărate îţi permit să vezi o mulţime de păsări, sunt mai puţine plaje, iar mănăstirile şi siturile megalitice sunt presărate în interiorul insulei.

Extraordinarul spectacol al Insulei Mallorca rezidă în cele 800 de peşteri săpate în calcar. Imediat după Canyamel, un turn din secolul al Xll-lea, se află nemaipomenitul Coves d’Artâ, situat pe malul mării. Această lume subterană a cavernelor cu stalac­tite ce picură, este luminată din loc în loc pentru a sublinia extraordinarele formaţiuni. Aşa-numita Sala de las Banderas (Sala Steagurilor) este înaltă de 45 m. Dacă doreşti, mergi mai departe spre sud în satul pescăresc Porto Crîsto pentru a ajunge la grotele ce se întind pe 1,6 km de la Coves del Drac Un tur al acestui uluitor obiectiv geo­logic presupune o plimbare cu vaporul peste Lago Martel, cel mai mare lac subteran din lume, lung de 1,6 km, numit astfel după speologul francez care l-a descoperit în 1896. Impresiei de altă lume i se adaugă muzicienii de pe vapor, care cântă muzică clasică în acest decor natural ireal.

La sud de aici este Felanitx, un important centru al ceramicii, presărat cu hornurile cuptoarelor şi dominat de morile de vânt de pe culmile de deasupra. Piaţa centrală este un loc încântător pentru a te relaxa şi a admira biserica neobişnuit de bogată, un amestec de ornamente gotice, renas­centiste şi baroce. La sud de oraş, un britanic ai iui Claudius) este un popas bucolic Mai departe spre nord, ora­şul Sâller este legat printr-o linie de cale ferată cu golful de mai jos, care s-a transformat într-o staţiune înflori­toare. Plimbările cu vaporul te poartă de-a lungul coastei splendide. Merită să faci un ocol de la Sâller printre dealuri, pentru a vedea palmierii, oleandrii, bougainvillea şi bambuşii luxuriantelor Jardines de Alfabia I (Carretera Palma-Solleţ tel. 971613123),care împresoară o clădire impună­toare. în interior poţi admira un artesonado (tavan încasetat sculptat), păstrat de la clădirea originală maură.

La sud de oras, un drum şerpuieşte printre pini către Santuari de San Salvador (tel. 971 82 72 82), impresionant aşezai; care are privelişti panoramice şi relicve intere­sante. Campos, Santanyi şi Felanitx creează triunghiul de aur al scenelor pastorale încântătoare, unde pereţii din piatră mărginesc câmpiile de grâne, livezile de citrice şi de măslini. Campos, oraşul comercial, are o arhitectură tra­diţională, la fel ca şi Santanyi. Caută să vezi talayot-ul lui Son Danus, un turn de veghe megalitic, aflat la periferie.

Coasta situată la vest de acest tri­unghi este o succesiune de pâraie minunate cu apă cristalină, mărginite de nisipuri albe şi dominate de coline împădurite. Cala d’Or este una din­tre staţiunile dezvoltate, dar nu se compară cu cele de pe coasta vestică. Cala Figuera are încă acea atmosferă de sat pescăresc.

Cea mai frumoasă este Cala Mondrago, declarată rezervaţie naturală. După staţiunea Colonia, Sânt Jordi de pe coasta sudică este arhipelagul Cabrera (tel. 971 72 50 10, pentru şederi peste noapte şi acostarea unei ambarcaţiuni este nevoie de permis), un parc naţional plin de păsări şi de vietăţi marine.

 

Un ultim salt de 45 km de la plaja de nudişti de la Es Trenc te duce la nord de Llucmajor, la Santuari de Cura (tel. 971 12 02 60), care este în multe feluri chintesenţa Insulei Mallorca — această mănăstire medie­vală modernizată şi-a păstrat totuşi biserica din secolul al XVII-lea, şcoala de gramatică şi muzeul legat de rolul său didactic De pe vârful dealului ţi se deschid privelişti minunate spre vest către Palma, către golf şi către capri­cioasa Sierra de Tramuntana, iar spre nord, către farul de la Formentor.

Ibiza (Eivissa) si Formentera

IBIZA ARE TEMPERATURI FOARTE RIDICATE Şl O ATMOSFERĂ DINAMICĂ Ea atrage mulţimi întregi de tineri care vin aici numai pentru viaţa de noapte. Dacă moda şi cluburile nu sunt ceea ce cauţi, atunci evită lunile iulie şi august sau îndreaptă-te către mai liniştita Formentera. Ambele insule sunt mai aride decât Mailorca, neavând munţii şi păşunile fertile ale acesteia, dar poţi sta sub cerul liber practic tot timpul anului.

Vechea capitală a Insulei Ibiza este situată pe un promontoriu ce domină portul, definindu-se prin silueta catedralei şi a meterezelor renascentiste ce înconjoară Dalt Vila (oraşul vechi). Metereze spectacu­loase din secolul al XVI-lea, trepte abrupte de piatră şi conace elegante stau mărturie a istoriei, în contrast cu barurile, restaurantele şi buticurile ce mărginesc străzile înguste ale „oraşu lui nou” de mai jos. Pentru a-ţi face o idee despre trecutul antic al insulei,  priveşte artefactele cartagineze şi nu numai de la Museo Arqueológico de Ibiza i Formentera (Plaça de la I Catedral 3, tel. 9713012 31, sâmbăta M duminica după-amiazâ şi lunea), situat lângă catedrală. Apoi mergi în interiorul insulei.

Menorca, Insulele Baleare

Singurul dezavantaj al Insulei Minorca este vântul – aşa că fii pregătit Mao (Mahon), capitala, se află la 5 km în interior şi este unul dintre cele mai sigure porturi ale Mediteranei. Viaţa se învârteşte în jurul cafenelelor şi res­taurantelor din Piaza del Ejerdto, iar magazinele sunt concentrate pe stră­zile de aici şi până în Piaza de Esparia Casele vechi poartă semne ale ocu­paţiei engleze sporadice dintre anii 1713-1802 în oraşul Es Castell, 3 km de-a lungul insulei, bine păstratul Fort Marlborough (Cala Sânt Esteve, Es Castell\ tei 97136 04 62) îţi oferă o imagine a acelei perioade.

Cu mult mai memorabile sunt cele 500 de monumente megali­tice, presărate peste tot pe insulă. Cele trei tipuri principale sunt talayots (movile conice din piatră), taules (construcţii în formă de T) şi|| navetes (jgheaburi ridicate pentru» a arăta ca o barcă). Ele datează din J mileniul al doilea Î.Hr. şi au servitjfl probabil ca altare şi monumente S funerare. Există două locuri impre» sionante: aşezarea de la Trepuco, di taula sa înaltă de 4,8 m, situată ime*î diat la ieşirea din Mao, şi Naveta I des Tudons, la 5 km est de Ciutadella, fosta capitală absolut încântătoare.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.