Totul despre Insulele Canare, Spania

SEJUR INSULELE CANARE

Impresii din Insulele Canare

Unele dintre cele mai frumoase peisaje ale Spaniei la Oceanul Atlantic se afla in Insulele Canare. Astazi vom vorbi despre toate insulele ce compun arhipelagul pentru a va oferi detalii si informatii importante. Ca si experienta de vacanta, dintre toate, noi am fost doar in Tenerife, aceasta fiind cea mai importanta dintre ele.

Asezarea si relieful Insulelor Canare

GRUPATE ÎN OCEANUL ATLANTIC, LA 1.000 KM SUD DE SPANIA, aceste insule robuste, vulcanice se găsesc la numai 115 km distanţi de coasta afri­cană. Armatele spaniole ale lui Femando ţi Isabela au cucerit în 1496 Insulele Guanches indigene, distrugând rapid ultimul bastion de culturi de tip Epoca de Piatră din Europa, însă caracteristi­cile arheologice şi biologice unice ale arhipelagului s-au dovedit mai rezistente. Astăzi, reputaţia Insulelor Canare ca destinaţie litorală pentru nord-europeni cu bugete mici tinde să eclipseze celelalte atracţii, însă vizitatorii cu puţină iniţiativă vor găsi nesfârşite oaze de o uluitoare fru­museţe şi un teritoriu ideal pentru drumeţii montane.

Acest arhipelag este alcătuit din şapte insule principale. Ele aparţin toate unei comunităţi autonome, însă există o mare rivalitate între insule şi fiecare dintre ele are o identitate aparte. Cei mai mulţi turişti se revarsă pe nisi­purile din Tenerife, cea mai mare insulă din arhipelag, dominată de creasta înzăpezită a muntelui Teide. Tenerife este urmată îndea­proape de Gran Canaria, cea mai populată insulă cu cea mai mare varietate de peisaje. La Palma are cele mai înverzite privelişti, în con­trast total cu orizonturile selenare din Lanzarote sau cu întinderile de lavă din Fuerteventura, aridă ca un deşert Idilica La Gomera are o vegetaţie subtropicală de păduri de laur şi măslini, iar versanţii abrupţi şi bătuţi de vânturi ai micuţei Hierro sfârşesc printre ienuperii răsuciţi.

Mare parte din atracţia Insulelor Canare rezidă în dima lor blândă şi însorită. Temperaturile variază între 19°C iama şi 25°C vara. Un alt mag­net este marea Apele de un albastru cobalt spală 1i00 km de coastă, mărginită de plaje şi stând spectaculoase. Mari staţiuni monopolizează o mare parte din Insulele Tenerife şi Gran Canaria Dacă vrei să scapi de aglomeraţie, îndreaptă-te către insulele mai mici.

Pe care dintre insulele Canare mergem?

Tenerife este cea mai importanta

Insulele Canare- Porto Santiago - Tenerife

Insulele Canare- Emblema orasului Tenerife

ACEASTĂ INSULĂ MUNTOASĂ CU O SUPRAFAŢĂ DE 2.000 KM2 SE împarte în două: coasta sudică, foarte dezvoltată, cu o climă uscată şi plaje aurii; şi coasta nordică, mai umedă, mai vântoasă, unde plajele cu nisip negru de la poalele stâncilor abrupte îţi amintesc de originile vulcanice ale insulei, între aceste două zone se află cel mai înalt vârf din Spania, Teide, permanent acoperit de zăpadă, ajungând până la 3.718 m.

Capitala şi portul principal Santa Cruz de Tenerife se află în colţul de sud-vest, într-un golf spectaculos. Carnavalul din februarie de aici este cel mai exuberant din Spania. Acesta rivalizează cu Auditorio (opera) din Santiago Calatrava, în valoare de 90 de milioane de dolari, cu bolta sa înaltă de 330 m (www.calatrava.com). O nouă promenadă pe malul mării este opera arhitecţilor elveţieni Herzog şi De Meuron, al căror centru de artă contemporană (Instituto Óscar Domínguez) şi grădină bota­nică sunt în curs de realizare. Nu rata spitalul transformat în excelentul Museo Arqueológico (Calle Fuente Morales, tel 922 53 58 16, închis lunea). La 8 km mai departe spre nord-est este Playa de las Teresitas, un onduleu de nisip auriu din Sahara, având foarte bune fructe de mare în portul San Andrés. Pentru trecutul istoric, mergi către La Laguna, prima capitală a Insulei Tenerife, acum un oraş universitar având mai multe muzee şi case foarte frumoase.

In tonuri mult mai optimiste este înverzitul Puerto de la Cruz, cea mai veche staţiune din Tenerife. A înflorit într-un miraj de hoteluri construite pe stâncile din lavă neagră. Şi mai bine este la Lago Martiánez, un şir de pis- dne cu apă sărată, realizate de César Manrique, un artist din Lanzarote pentru a se armoniza cu vegetaţia luxuriantă şi cu rocile vulcanice. Te poţi bucura de mai multe plante subtropicale la Jardín de Adimatación de La Orotava , o grădină : botanică din secolul al XVIII-lea.

Tot dintre minunatele împrejurimi ale oraşului La Cruz face parte şi Valle de La Orotava, o despicătură pornind de pe Teide şi până la malul apei. Un drum de 27 km duce la punctul de ipbservaţie Mirador de Humboldt [(numit după naturalistul german pexander Humboldt), oferindu-ţi pri- rvelişti impresionante asupra culturilor de bananieri de pe malul mării. Oraşul La Orotava aflat în apropiere este o bijuterie de case tradiţionale cu faţade din lemn, având balcoane cu zăbrele şi patfouri umbroase. Nu rata biserica barocă La Concepción, frumoasa Casa de los Balcones, de fapt două case din secolul al XVII-lea, construite din lemn de tea (o specie locală de pin), sau muzeul meşteşugurilor găz­duit într-o mănăstire din secolul ai XVII-lea, Museo de Artesanía Iberoamericana.

La 42 km sud-vest de La Orotava, drumul şerpuieşte către Parque National del Teide, declarat în 2007 ca loc de patrimoniu mondial şi unde pătrunzi într-o altă lume selenară.

Imensele Cañadas del Teide sunt un platou vulcanic şi un fost crater cu o circumferinţă de 80 km. Aici, capriciile mineralogiei au lăsat straturi străluci­toare de oxid de fier de culoare turcoaz. Los Roques de García, ca nişte sculpturi în piatra de lavă, se află în apropiere de singura clădire a parcului, paradorul, unde se află un centru de informaţii. Poţi lua o telecabină de lângă drumul C821, situat imediat dedesubtul versantului, sau poţi urca timp de 5 ore. Poţi vedea violetele de Teide, margaretele de Teide şi albăstrelele de Teide. Alătură-te drumeţiilor zilnice de la centrul turistic din trecătoarea El Portillo.

Pe coasta nordică, la 22 km vest de Puerto de la Cruz este Icod de los Vinos, cândva renumit pentru produc­ţia de vin Malvasia, care a fost reînviat cu succes după secole întregi de uitare. Oraşul mai are şi o arhitectură tradiţio­nală, biserici baroce, vegetaţie luxu­riantă, restaurante tradiţionale bune şi copacul dragonului (numit astfel pen­tru aspectul său noduros, monstruos), vechi de o mie de ani. Dezvoltarea lentă şi înclinaţia pentru locuri sălba­tice fac din acest oraş un loc extrem de rar si se speră să se păstreze aşa cât mai mult timp.

Gran Canaria

Imagine superba surprinsa in Gran Canaria- Insulele Canare

Este cea mai populata insula din arhipelagul Canarelor. Aici turismul are o importanta deosebita, insula nefiind industrializata precum Tenerife. Acest lucru se datorează în parte celor 50 km de plaje, dar un alt motiv îl constituie peisajele incredibil de variate.

Interiorul este dominat de forma­ţiuni vulcanice, făcând coasta nor­dică mărginită de stâncă să fie mai umedă, mai înnorată şi perfectă pentru plantaţiile de bananieri. Prin contrast, cele mai populare plaje mărginesc teritoriul aproape deşertic al coastei sudice. Partea de vest este dominată de canioane, iar pla­toul central variază de la păduri de pini la impunătoare stânci vulcanice.

Aceste peisaje diverse sunt străbă­tute de o întinsă reţea de trasee montane. Naturaliştii se îndreaptă către Parque Rural de Nublo, pe versanţii Pico de las Nieves (1.949 m), unde se găseşte cel mai mare număr de specii endemice din arhipelag.

Cea mai mare atracţie din Gran Canaria este plaja lungă de 8 km, împărţită în trei staţiuni: San Agustin, Playa del Inglés şi Maspalomas. Printre nenumăratele servicii se numără sporturile nautice şi bogata viaţă de noapte, dar cea mai frumoasă privelişte este zona unduitoarelor dune de nisip cu oaze de palmieri de la Maspalomas. Pe coasta de vest sunt staţiuni mai mici, printre care atrăgă­torul port pescăresc Puerto de Mogăn (cu fructe de mare foarte bune) şi izolata Playa de Güigüi.

Las Palmas de Gran Canaria, imensa capitală şi cel mai mare oraş din Insulele Canare, s-a dezvoltat pe o limbă de pământ care oferă acces ia mare pe ambele părţi. Acest mare port la Atlantic a fost întemeiat în 1478 de Isabel la Católica, iar cartierul istoric Vegueta supravieţuieşte prin­tre blocurile modeme de locuit Aid vei găsi catedrala cu turnuri gemene şi frumoasa Casa de Colón renascen­tistă, care are exponate des­pre cele patru opriri ale lui Coiumb pe insulă şi despre importanţa Insulelor Canare în călătoriile către America. La Museo Canario  îţi poţi face o idee despre cultura indi­genă Guanche. Centro de Arte Moderno are o colecţie de artă contemporană spaniolă, găzduită într-o clădire transformată, datând din secolul al XVIII-lea. Portul este dominat de Castillo de La Luz, cons­truit în secolul al XVI-lea pentru apărarea împotriva piraţilor, acum un centru expoziţional ocazional. Playa de las Canteras este cea mai agio* merată plajă a oraşului.

Lanzarote

Desi este o insula mai micuta Lanzarote are atractiile sale: dromaderi, arhitectura sensibila la mediul inconjurator si plaje albe orbitoare. Lanzarote este de asemenea deosebita datorita relifului sau vulcanic.

Istoria sa vulcaniza a dat nastere unor locuri extraordinare:

  • Parque national Timanfaya
  • Montanas del Fuego

Principalul oras si totodata port al statiunii este Arrecife, a carui denumire este data de recifurile ce marginesc coasta de sud a insulei.

 

arrecife lanzarote

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.