Totul despre Toledo, Spania

EXCURSIE TOLEDO

Cum ajungem in Toledo?

Cand am fost in Madrid, am vizitat si Toledo. Datorita apropierii sale de capitala Spaniei, Toledo a devenit o destinatie clasică pentru o excursie de o zi (75 de minute cu trenul), însă numeroasele sale monumente şi strania atmosferă nocturnă îţi garantează in acelasi timp si o sedere peste noapte.

Impresii excursie Toledo

Este unul dintre cele mai mari oraşe istorice din  Spania. Beneficiaza de o asezare spectaculuoasa , pe varful  unui deal şi înconjurat practic de râul Tajo. Pictorul grec El Greco a trăit şi a pictat la Toledo până la moartea sa, lăsând o copleşitoare moştenire artistică.

Istoria orasului Toldeo

In anul 554 d.Hr., Toledo devenea capitală vizigotă, având un rol major în următoarele opt secole. Sub dominaţie maură, a fost un centru comercial înfloritor, când evrei, musulmani şi creştini munceau cot la cot în 1085, când Toledo a fost cucerit de Alfonso al VI-lea de Castilia şi León, cele trei comunităţi au continuat să prospere în pace sub dominaţie creştină până la jumăta­tea secolului al XlV-lea, când a înce­put persecutarea comunităţii de evrei. Din 1492 s-a instalat declinul, odată cu expulzarea şi represiunea evreilor şi a musulmanilor.

Modemul Toledo depinde, mai presus de toate, de turism şi te poate obosi vederea atâtor meniuri şi magazine de suvenire multilingve.

Ce vizitam in Toledo?

Schiţează-ţi cu atenţie ruta!

Catedrala din Toledo

Catedrala din Toledo

Toledo este un labirint de străzi pavate, în pantă.  Extraordinara cate­drală este cel mai evident punct de plecare, o simfonie de turle gotice şi de turnuri înălţându-se peste Piazza  del Ayuntamiento. Construcţia sa a început în 1226, dar a fost nevoie de peste 250 de ani pentru a fi termi­nată, ceea ce a avut ca efect o con­vergenţă bizară de stiluri şi de artişti.

Priveşte portalul vestic, alcătuit din trei intrări sculptate masiv (Iadul, Izbăvirea şi Judecata), la turla din stânga în stil gotic flamboaiant şi la cupola renascentistă din dreapta, realizată de fiul lui El Greco, Jorge Theotocópuli (care a conceput şi ele­ganta clădire a primăriei de vis-a-vis).

Accesul se face prin lateral, din Caile Cisneros, unde, pentru a vizita comorile catedralei, trebuie să cumperi un bilet din magazinul de vis-a-vis din interior. Intre coloanele cu multe striaţii şi cele 800 de ferestre impodobite cu vitralii,, prima privelişte este cea a stranei corului, ce se distinge prin sculpturile sale perfecte.

Stranele corului sunt adevarate capodopere de arta, în special cele din partea de jos, datând din secolul I al XV-lea, sculptate de Rodrigo Alemán cu fiare mitice şi scene de luptă inspirate din cucerirea Grana- I dei. Mai sus, sunt saunele dn alabastru datând din secolul al XV  (de Alonso Berruguete şi Felipe Viganyl separate de coloane de jasp.

Inconjoară pereţii exteriori ai corului (cu scene din Vechiul Testament) până la Marele Altar o sculptură policromă de proporţii gigantice, în stil gotic flamboaiant, înfăţişând viaţa lui Hristos. în dreapta este o altă lucrare de mari dimen­siuni, o pictură murală de 9 m/înfâtişându-l pe Sf. Cristopher. In spatele altarului este cea mai remarcabila atracţie arhitecturală şi artistica, El Transparente (1732). Această nebu­nie barocă a fost creată de Naraso Tomé pentru a-i permite luminii să pătrundă prin tavan şi să ilumineze tabernaculul. Trebuie să-ţi apleci mult capul pentru a admira incredi­bilele garguie sculptate de pe cupola pictată, unde Sf. Fecioară se pierde într-un nor de sfinţi şi îngeri.

interior catedrala Toledo

Alcazarul din Toledo

Dominând linia orizontului, Alcázar (Cuesta Carlos V2, tel. 925 22 16 73, redeschis la sfârşitul lui 2008) este o fortăreaţă masivă. Ea datează din Evul Mediu, dar s-a păstrat puţin din structura sa originală. în secolul al XVI-lea, şi Carol (Carlos) al V-lea, şi fiul său, Filip (Felipe) al ll-lea, au extins-o pentru a o folosi drept reşe­dinţă regală, dar incendiile succesive din secolul al XVIII-lea şi al XlX-lea au devastat-o până în temelii. O altă distrugere s-a petrecut în timpul Războiului Civil, când armatele lui Franco au instituit un asediu şi au bombardat-o timp de zece săptămâni.

După ce a fost reconstruit, Alcázar a devenit cartierul general al organizaţiilor militare, iar exponatele sale presupun un interes viu pentru istoria militară. Dacă te aventurezi în subsol pentru a vedea cuptorul care cocea zilnic 1.735 de pâini în timpul asediului, vei trece pe sub o boltă maură, o relicvă a unei structuri şi mai timpurii, datând din anul 970.

Imediat la nord de Alcázar, treci pe sub bolta în formă de potcoavă din Piaza de Zocodover pentru a ajunge la cea mai frumoasă clădire din Toledo, Hospital y Museo de Santa Cruz (1524), un fost orfeli­nat Faţada, arcadele şi scările sale delicat sculptate sunt capodopere platereşti realizate de Alonso de Covarrubias, iar grădina din patio este un extraordinar de liniştit loc de retragere. Acum este principalul muzeu de artă, artă industrială şi arheologie din Toledo. Etajul inferior merită vizitat doar pentru a vedea giganticul fildeş de mamut din paleolitic; tot aici sunt şi mozaicuri şi vase ceramice romane. La etajul superior se găsesc tablouri de El Greco, tapiserii flamande, sculpturi de Pedro de Mena şi obiecte meşte­şugăreşti locale.

alcazar 2

Plimbare prin Toledo

Această plimbare te poartă pe străzile tipice şi abrupte din centrul oraşului! Cu opriri la interesantele biserici si mănăstiri şi chiar şi la moschee – un sinopsis al oraşului cândva pătruns de spiritualitate.

Porneşte de la intrarea principală a catedralei O Şi urcă treptele alăturate ale Palacio Arzobispal (palatul arhiepiscopal) de vizavi. în capăt, în frumoasa Plaza Consistorial; ia-o la dreapta şi urcă Cuesta del Ordenal, unde vei face dreapta şi apoi stânga pe Callejón de Jesús María, în capăt ia-o la dreapta şi vei vedea impozanta faţadă a San Ildefonso, la-o la stânga pe lângă biserică pe Calle de San Román, care duce la Biserica San Román 0; intrarea este după colţ, din Calle San Clemente. San Roman este cea mai veche biserică din Toledo. De origine vizigotă, a fost mai târziu folosită ca moschee, înainte de a fi reconstruită în stil mudejar, în secolul al XIII-lea. Acum ser­veşte ca muzeu de cultură vizigotă, Museo de los Concilios y de la Cultura Visigoda (Iglesia de San Román, Calle de San Román, tel. 925 22 78 72, închis duminica după-amiază şi lunea). Interiorul neobişnuit este o combinaţie de arcade califale, coloane romane, capiteluri vizi­gote şi mozárabe şi, dincolo de toate, de minunate fresce ce acoperă aproape fiecare perete şi fiecare boltă.

Plecând de la biserică, traversează strada şi la capăt ia-o la stânga prin Piaza de Padilla, traver­sează piaţa în diagonală şi coboară scările, iar apoi fă dreapta pentru a ajunge la mănăstirea şi biserica Santo Domingo el Antiguo 0 (tel. 925 22 29 30, închis duminica dimineaţă). Aceasta a fost prima mănăstire din Toledo, fondată în 1085 de către cistercieni. Astăzi are în jur de 14 călugăriţe, din a căror activitate face parte şi ghidarea turiştilor pentru a le prezenta impor­tantele lor comori şi pentru a le vinde dulciuri de casă. tn interior, biserica este în stil neoclasic şi are trei picturi de El Greco, precum şi câteva copii. Două dintre originale (înfăţişându-i pe loan Botezătorul şi pe San Bernard) fac parte din altar; cea de-a treia este excepţionala „Reînviere a lui Hristos”, aşezată în partea dreaptă. înainte de a vedea vechiul cor, aprinde torţele pentru a pătrunde printr-un grilaj în capela cu tavan încasetat şi prin podea către modestul mormânt al lui El Greco, din criptă. Această încăpere impunătoare şi anticamera sa de alături sunt de un viu interes – superbul tavan încasetat, un cap al lui loan Botezătorul, sculptat de Pedro de Mena , aco perămintele pentru altar, bogat brodate, docu­mente din secolele al Xll-lea—al XVI-lea, printre care şi contractul lui El Greco cu mănăstirea, precum şi altele semnate de regii Sancho al lll-lea (1154) şi Alfonso al Vll-lea (1150).

Coboară pe Caile de Santa Leocadia şi fă la dreapta pe Caile Real, trecând pe lângă gran­dioasa clădire a consiliului local, apoi, în capăt, fă la dreapta şi imediat la stânga, pentru a ajunge pe o străduţă îngustă tipică, Caile Buzones. Aceasta te poartă până la faţada Mănăstirii Santo Domingo el Real, una dintre cele câteva mănăstiri din zonă. Străbate cobertizo (o pasarelă de trecere), ia-o la dreapta pe o alta şi vei ajunge la Biserica mudejară San Vlcente, datând din secolul al Xlll-lea, ce domină piaţa. în stânga se află Las Gaitanas, o mănăstire cu galerii de chilii; în spatele Bisericii San Vicente este Palacio de Lorenzana, în stil neoclasic, la-o la stânga pe Caile de los Alfileritos, apoi fă la stânga pe a treia străduţă, Caile des Cristo de la Luz. Vei ajunge la Mezquita del Cristo de la Luz Q (Caile del Cristo de la Luz; tel 925 25 41 91), o uluitoare moschee, intactă, datând din anul 999, cu un sanctuar romanic din secolul al Xll-lea.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.