Trogir: Una dintre perlele ascunse ale Coastei Dalmate

Acum cateva luni intocmeam pe acest site un Top 10 al celor mai atractive locuri de pe Coasta Dalmata. Este foarte greu insa sa alegi ceea ce poate fi mai frumos pe aceasta coasta. Chiar daca Dubrovnik conduce in orice top de acest gen, cele cateva sute de kilometri de coasta Dalmata ascund statiuni -perle mai putin cunoscute. Una dintre aestea este Trogir, care se afla in proximitatea orasului Split, fiind practic un fel de anexa a acestuia. Statiunea Trogir este unul dintre Siturile Mondiale recunoscute de UNESCO si totodata unul dintre cele mai atragatoare locuri de la Marea Adriatica. Asezata pe propria insula, statiunea se leaga de teritoriul croat si Insula Ciovo prin poduri rabatabile.

 

Impresii din Trogir

Orașul formează un nod strălucitor de acoperișuri portocalii și clădiri tradiționale construite din piatră, printre care se află si una dintre cele mai remarcabile catedrale ale Croației. Ca si in celelalte orase istorice ale Croatiei, si in Trogir Centrul vechi este bine conservat, fiind probabil cel mai inchegate dintre orasele croate. Deși constatările din zona locală sugerează că trebuie să fi existat așezări pe actualul stabiliment al Trogir înca din vremuri preistorice, istoria orașului începe cu o mica așezare greacă în secolul III î.Hr. Grecii de pe insula Vis au fondat așezarea Tragurion, care apoi a devenit parte a Imperiului Roman care se extindea prin Dalmația la vremea respectivă.

Trogir a intrat sub dominația maghiară și croată în următoarele câteva secole, inclusiv în timpul domniei regelui croat-maghiar Bela al IV-lea în 1242. În 1420, din nou, ca majoritatea Dalmației, a devenit parte a imperiului venețian, până la căderea imperiului în 1797  Trogir a devenit apoi parte a Imperiului Austriac (cu ocupație scurtă de către francezi în primii ani ai secolului al XIX-lea).

După primul război mondial, Trogir a făcut parte din Regatul sârbilor, croaților și slovenilor (devenit Iugoslavia), deși a fost ocupat de Italia în timpul celui de-al doilea război mondial. În 1991, Trogir făcea parte din Croația atunci când și-a declarat independența.

 

Cum ajungem in Trogir?

Noi am ajuns in Trogir cu masina. Cum am mai amintit aici in articolele despre Dubrovnik, autostrazile din Croatia sunt unele dintre cele mai frumoase din Europa. Chiar daca tarifele acestora vi se vor parea un pic piperate va asiguram ca merita toti banii.

Traseu: Am pornit din Bucuresti pe ruta Turnu Severin- Smederevo (Serbia) – Belgrad (Serbia)- Zagreb (Croatia)- Split ( cu mentiune ca inainte cu 20 de kilometri de a ajunge in Split trebuie urmarit indicatorul de Trogir) – Trogir.

Intre Severin si Smederevo se merge pe drumuri nationale. Drumurile acestea au asflat bun si rareori sunt limite de viteza si politie. Datorita faptului ca nu sunt indicate foarte des trebuie sa luam ca reper (ma rog, pana intr-un anume punct Dunarea, care trebuie sa fie in partea dreapta) orasul Belgrad. In cazul in care ne ratacim, intrebam localnicii despre Belgrad. Dupa aproximativ 250 de kilometri ajungem in Smederevo. In acest punct ne urcam pe autostrada Nis – Novi Sad, pe sensul catre Novi Sad. Taxa pe aceasta autostrada este de 2 euro pana la Belgrad.

                                                       Prin Belgrad- Serbia

 

Dupa aceea continuam catre Zagreb- Split.

                                                    Pe autostrada catre Split

Costurile de autostrada sunt in total de 40 de euro, cel mai scump segment fiind Zagreb – Split, care are 440 de kilometri si se percep 20 de euro pentru un autoturism.

In Trogir se poate ajunge si cu avionul, folosindu-ne de Aeroportul din Split, oras care se afla la doar 10 kilometri.

                                                       In sfarsit am ajuns in Trogir

Atractiile din Trogir

Trogir este unul dintre exemplele de continuitate urbana, lucru care poate vedea aproape la orice pas prin arhitectura, organizare si economie. Trogir ofera turistilor o sumedenie de atractii. Poate cea mai importanta dintre ele este Catedrala Saint Lawrence (Katedrala Lovrijenac) ale carei lucrari de construcție au inceput în anul 1213 pe un loc in care anterior a fost o catedrală anterioară; Partea principală a catedralei a fost terminată în 1250. Turnul clopotnitei catedralei a fost construit între secolele al XIV-lea și al XVI-lea și poate fi urcat pentru a vedea privelisti fantastice din partea de sus. Trebuie să vedeți în interiorul catedralei Capela Sf. Ioan, construită în 1468 și care este considerată cea mai bună priveliște renascentistă din Dalmația.

                                Centrul statiunii Trogir- Catedrala din Trogir

O parte din zidurile orașului, construite între secolele 13 și 14, sunt vizibile astăzi pe partea sudică a orașului. În mijlocul zidului orașului se află poarta orașului, construită în 1593.

                                                           Portul din Trogir

O loggia a orașului se află în apropierea catedralei, construită în secolele al XIV-lea sau al XV-lea. De-a lungul anilor, a avut o serie de utilizări, inclusiv cea a unei instanțe de judecata. Palatele Cipiko, vizavi de catedrală, găzduiau familia nobilă din Trogir în secolul al XV-lea.

                                                         Pe strazile din Trogir

Fortareata Kamerlengo a pazit Occidentul in bataliile cu Orientul de-a lungul timpurilor inca din sec 15. Astazi este gazda a numeroase festivaluri si concerte in timpul verii, dar si a turistilor care urca in varful acesteia pentru asurpinde imagini incredibile cu orasul vechi.

                                             Barcile de lux din Portul Trogir

Muzeul Civic este gazduit de cladirea numita Palatul Garagnin- Fonfogna si prezinta detalii despre trecutul democratic si procesul electiv istoric al orasului.

 

Plajele in Trogir

Trogir nu detine foarte multe plaje de nisip, dar dispune de foarte multe locuri de baie. Noi am fost foarte atrasi de 2 dintre acestea. In primul rand este vorba despre un loc de imbaiere natural din pietre imense ce se afla chiar in spatele locatiei noastre de cazare. Pentru că era facut din piatră, noi  l-am numit Fred și Barney. Cea de-a doua plajă, una nisipoasă, este situată la aproximativ 20 minute de mers pe jos din centru se numește Okrug Gornji. Este cea mai mare, cea mai cunoscută și mai populară plajă din Riviera Trogir. La doar 3 km de orașul istoric Trogir, în partea de sud a insulei Ciovo, se întinde o frumoasă plajă de nisip si pietriș de peste 2 km, cunoscută sub numele de “Okrug Copacabana“. O gama largă de pizzerii, restaurante, cafenele și baruri cu diferite ritmuri muzicale surprinde cu adevărat spiritul brazilian.

 

                             Plaja Fred si Barney din Trogir- Insula Ciovo

 

                                                     Marea Adriatica in Trogir

 

                                                       Plaja Okrug Gornji 1
                                                     Plaja Okrug Gornji 2

 

Cazarea in Trogir

Noi am inchiriat pentru o saptamana o vila de 5 camere al carei pret pe camera era undeva la 150 de euro/ camera dubla. Vila era situata in apropierea centrului din Trogir si avea camerele orientate catre port.

                                                Cam asa se vedea din camera noastra…
                                                   Terasa vilei din Trogir…

Trebuie mentionat ca de la aceasta locatie se faceau cam 5 minute pana in Centrul Vechi al orasului, cam 5 minute pana la Plaja Fred si Barney, si cam 15 pana la plaja Okrug Gornij

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.