Ubeda: Impresii, poze si detalii importante din vacanta in Andaluzia

Ca si sora ei Baeza (aflata la doar 8 km distanta), Ubeda a intrat in Patrimoniul Mondial datorită arhitecturii de tip renascentist. Ambele sunt situate în provin­cia Jaén. Úbeda a fost întemeiată ca Ubbadat al-Arab şi a fost unul dintre cele mai importante oraşe din regiunea maură a Al-Andalus.

După ce Fernando al lll-lea a cucerit Úbeda în 1234, oraşul a devenit baza luptei sale împotriva musulmanilor, ajungând la apogeu în secolul al XVI-lea, când aurul din America se scurgea în Spania. Rezultatul a fost un grup de construcţii din oraşul vechi, neatinse de agitaţia vieţii moderne. Aşezat pe plajă, lângă esplanada din Plaza de Vázquez de Molina, cu faţa către Biserica El Salvador dinaintea ta, are în partea stângă primăria, iar în dreapta, Santa María, Palacio del Marques de Mancero şi fostul hambar. El Salvador (Calle Baja del Salvador, tel. 953 75 81 50) are un altar extrava­gant, cu o sculptură a lui Hristos, realizată de Alonso Berruguete şi o sală interioară din lemn sculptat.

 

Úbeda a fost cunoscută vreme îndelungată pentru obiectele sale de ceramică cu smalţ verde-închis. Mergi către Caile Valencia, imediat la nord de Puerta del Losal, una dintre vechile porţi ale oraşului. Aici îi poţi urmări pe meşteşugari la treabă. în drum opreşte-te să admiri frumoasa Biserică San Pablo (Plaza del 1 ° de Mayo), situată în vechea piaţă, o bise­rică în stil gotic timpuriu cu portaluri frumos sculptate. La câţiva paşi mai departe este un mic Museo Arqueológico (Casa Mudéjar, Calle Cervantes 6, tel. 953 75 37 02, închis duminica dupâ-amlazâ şi luni), atrăgă­tor plasat într-o casă mudejară din sec. al XlV-lea. Pe drumul spre Baeza, opreşte-te la Puente del Obispo pen­tru a afla mai multe despre uleiul de măsline la Museo de la Cultura del Olivo. Acesta face parte dintr-un complex care mai include un hotel, două res­taurante excelente, un colegiu ali­mentar şi un loc de campare.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.