Vacanta in Grecia, Pelopones: Obiectivele turistice si siturile arheologice din Nafplio, Tiryns si Argos

Daca intr-un articol antyerior despre Pelopones am discutat despre Corint, Micene si Epidavros, care dupa am observat, sunt incarcate de istorie si astazi sunt adevarate campuri arheologice, astazi vom descoperi alte zone cel putin la fel de interesante. Vom vorbi despre Nafplio, Tyrins si Argos.

Nafplio

Vedere din cetatea din Nafplio

vedere panoramica din cetatea Nafplio- Pelopones

Castelul Bourtzi

 Castelul Bourtzi din largul Marii- Nafplio- Pelopones

Nafplio este cel mai încântător oraş din întregul Pelopones. Mare parte din farmecul său se datorează arhitecturii medievale din oraşul vechi, care datează din timpul celei de-a doua ocupaţii veneţiene (1686-1715), ca să nu mai vorbim de castelele sale impunătoare ş\ de priveliştile sale marine. Mai puţin cunoscut decât Mieene, dar, în mare parte, mai bine con­servat, Tiryns merită o vizită de un ceas sau două. Numărându-se printre primele oraşe din Grecia, Argos are şi el câteva ruine demne de explorat.

Există mai multe motive pentru care să vizitezi Nafplio, la loc de frunte printre acestea fiind aşezarea sa la malul mării, cu vedere minunată asupra golfului, dar şi către munţii din estul Peloporesului. Străzile înguste şi casele simple, văruite în alb, din oraşul vechi duc cu gândul la o insulă tipic grecească, la care se adaugă şi excelentele restaurante din oraş . Atracţia pe care o exercită Nafplio este sporită de două for­tăreţe înalte care domină clădirile scunde din restul oraşului.

Fortăreaţa principală este veneţiană şi datează din secolul al XVIII-lea, deşi în spatele zidurilor sale de exterior există ruine ale altor trei fortăreţe mai mici, pe care meri­tă să le explorezi, urcând cele 999 de trepte până sus, lucru nerecomandat celor slabi de inimă, sau pe şosea, pe drumul mai accesibil (dar şi mai lung).

Priveliştile din vârf merită din plin efortul de a ajunge acolo.

Cealalta fortareata,  Its Kale, al cărei nume înseamnă în turceşte „castel interior,” este ceva mai puţin spec­taculoasă. Acesta este locul vechiului acropolis al oraşului Nafplio şi, de a lungul secolelor, aia s-au înălţat mai multe castele. Au rămas puţine lu­cruri de văzut, dar este un loc plăcut pentru o scurtă plimbare. Un alt traseu de plimbare te poartă în jurul dealului pe care se ridică fortăreaţa.

Pe o insuliţă din golf se află o altă fortăreaţă mai mică, numită Bourtzi. Construită în secolul al XV-lea, în perioada ocupaţiei veneţiene, aceas­ta îşi datorează importanţa apelor înşelătoare din zonă, care par adânci, dar de fapt nu există decât un canal navigabil către Nafplio. Strazile din Bourtzi puteau bloca acest canal întinzând lanţuri peste el, între insu­liţă şi oraş. Printre multiplele funcţii îndeplinite de fortăreaţă de-a lungul anilor, până în 1930 s-a numărat, şi cea de casă a călăului oraşului, iar mai târziu cea de hotel de lux în prezent.

Muzeele din Nafplio merită vizi­tate din mai multe motive, în piaţa principală, Plateia Syntagmatos, se găseşte Muzeul de Arheologie, găzduit de o clădire elegantă, fost depozit veneţian.Punctul central al colecţiei de aici este o armură de bronz care a rezistat intactă din perioada micenia- nă (aprox. 1500 î.Hr.) până azi. Multe dintre obiectele din muzeu au fost descoperite în situl Tiryns , aflat în apropiere şi la Mieene .

Muzeul de Folclor  din Nafplio este unul dintre cele mai bune din ţară. Condus de Fundaţia Folclorică din Pelopones, acesta expune nume­roase costume tradiţionale viu colo­rate, provenite din întreaga regiune; explicaţiile pentru fiecare exponat sunt clare, atât în greacă, cât şi în engleză. Bogata colecţie de obiecte agricole şi casnice oferă informaţii despre traiul rural al oamenilor din zonă. In excelentul magazin de suve­niruri, găseşti de vânzare obiecte mi­nunate lucrate manual de cei care ţin în viaţa tradiţia artizanatului local.

 

Tyrins

Situl arheologic din Tiryns

Situl arheologic din Tyrins- Pelopones

In epoca civilizaţiei miceniene (aprox 1400-1200î-Hr.), Tiryns se ridica pe malul Mării Egee, apărând de atacuri cetatea Mieene şi Argosul învecinat.

De atunci, marea s-a retras, lăsând oraşul Tiryns eşuat pe uscat la câţiva kilometri în interior, dar uşor accesibil din drumul către Atena, la doar 4 km vest de Nafplio.

Homer a descris Tiryns ca având ziduri puternice, aces­tea fiind şi astăzi primul lucru pe care îl vei observa în oraş. Ruinele acestora – reconstruite în secolul al XHHea îHr., au 700 m lungime, ajung până la 8 m lăţime şi 10 m înălţime, deşi iniţial erau. de două ori mai înalte

Situl arheologic este conservat mai bine de­cât cel de la Micene, dar nu are nimic comparabil ca faimă cu mormintele regale de acolo, astfel că nu a fost excavat şi nici îngrijit la fel de bine.

Accesul este interzis în unele zone, din motive de conservare a sitului şi de siguranţă a vizitatorilor.

Când ajungi la cetate, rămâi impresionat: urci rampa de intrare, aceeaşi pe care a trebuit să învingă şi atacatorii din trecut, abruptă şi cu o curbă strânsă în capăt. Marea Poarta, care era la fel de faimoasa ca Poarta Leilor din Micene, nu s-a păstrat la fel de bine, şi sculpturile de pe ea nu au rezistat in timp. Din palatul regal nu a mai rămas mare lucru în afară de fundaţie. Totuşi, cu ajutorul unei hărţi pe care o poţi găsi în magazinele din Mice­ne – varianta contemporană – (nu aştepta să ajungi la sit), este pasibil să descifrezi unele părţi ale acestuia, ca de pildă apartamentele regale. Una dintre băi este uşor de identificat, po­deaua acesteia fiind realizată dintr-o singură lespede uriaşă. Scara de piatră care coboară până la o poartă secun­dară a supravieţuit aproape intactă.

 

Argos

Plaja din Argos, una dintre cele mai frumoase din Pelopones- Grecia

Argos se află la o răscruce, acolo unde drumul Nafplio-Atena se în­tâlneşte cu drumul Tripoli-Atena, şi este staţie de schimb pentru cei care călătoresc cu autobuzul. Dispune de toate facilităţile de care ai putea avea nevoie: bănci, magazine, oficii poştale şi benzinării.

Muzeul de Arheologie de aici, situat în apropiere de piaţa centrală, expune obiecte găsite atât la Micene, cât şi laTiryns. Cele mai valoroase din­tre acestea se afla în prezent în Muzeul Naţional de Arheologie din Atena , dar Argos se poate mândri cu o cască şi o platoşă de bronz care datează din epoca miceniană, dar şi cu colecţii excelente din epoca romană târzie.

Importanţa Argeşului de-a lungul istoriei poate fi văzută în situl  anticului Argos aflat la mică distanţă de centru, lângă şoseaua către Tripoli. Atracţia principală de aici este amfi­teatrul, care este mai mare decât cel din Epidavros şi în ale cărui gradene abrupte încap 20.000 de spectatori.

A fost construit către sfârşitul seralului al IV-leaî.Hr, romanii modernizându-l apoi de două ori. Situl mai conţine şi ruinele unor construcţii, precum o baie romană, un teatru, un apeduct şi canale de scurgere de mari dimensi­uni, care indică mărimea şi importanţa aşezării care s-a dezvoltat aici.

Deasupra sitului se află o alee care duce până la fortăreaţa uride era situat acropolisul original din Argos, înainte de a fi înbeuit de castelul medieval (deşi parte din ziduri datează din seralul al Vl-lea dHr.). DeaJu este abrupt, aşa că s-ar putea să preferi traseul ocolitor, de făcut cu maşina Din vârf vei putea admira priveliştile extraordinare oferite de Marea Egee, către nord spre Golful Iklaina este un sat de munte, având între 300 şi 400 de locuitori, situat in extremitatea sud-vestică a Peloponesului. Se află Ea mai puţin de 14 km in interior faţă de staţiunea litorală Pilos. Pilos este un oraş-port mic, dar atrăgător, străjuit de două castele medievale şi aşezat intr-unui dintre cele mai impresionante porturi naturale din Pelopones Golful Navarino.

Specialistii recomanda!

Participa ca voluntar la sapaturile arheologice din situl ILKANIA.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.