Vacanta in Mexic: Puerto Vallarta

Puerto Vallarta este unul dintre cele mai mari golfuri din lume, el aflandu-se in zona cunoscuta drept Bahia de Banderas.  Desi pana la sfarsitul secolului al XIX-lea aici nu locuia nimei in mod permanent, golful a fost traversat si folosit timp de sute de ani ca loc de oprire pentru pirati, preoti, militari sau alti navigatori. Mai demult a fost un satus idilic, cu plaje de nisip alb, insa acum este un adevarat magnet pentru turisti, avand un lant de hoteluri de lux ce inconjoara intregul golf.

Puerto Vallarta a devenit interesant practic, peste noapte. Totul s-a intamplat odata cu turnarea filmului “Noaptea Iguani” ce i-a avut ca mari actori pe Elizabeth Taylor si Richard Burton. Din acel moment, turistii continuat sa soseasca treptat, orasul initial continuand sa se extinda pana la o arie totala de 40 de kilometri din Bahia de Banderas. Statiunea este specializata in galerii si magazine, in care se vand obiecte de artizanat, inclusiv unele facute de indienii Huichol, care locuiesc in munti. Unele galerii se axeaza pe creatiile exclusiviste de arta populara din Oaxaca, Chipas si Michocan.

                                                           Bahia de Banderas

Principalele atractii in Puerto Vallarta

 

Inima vechiului oras este Vallarta Vieja, in care cladirile sunt vopsite in alb, in urma unui decret prezidential. Acoperite cu tigle rosiatice si decorate cu bougainvillea de culoare fucsia, casele scaldate in soare se inalta pe dealurile acoperite de palmieri. De aici, Rio Cuale coboara, pentru a imparti orasul in doua sectoare, de sud, respectiv de nord.

Turistii, trecatorii si soferii se splimba  pe ambele maluri ale raului si merg  pe Insula Rio Cuale, unde exista restaurante si magazine, inconjurate de gradini in care adie cea mai simtita briza din oras, dar unde poate fi observat si micutul Museo del Cuale. Sub podul de pe strada Insurgentes exista o piata in care artizanii vand suvenire produse manual pentru public.

                                     Puerto Vallarta- Rio Cuale Bridge to Rio Cuale

Plaza Principal se afla la cateva strazi spre nord., sau cum mai este numita Plaza de Armas, fiind inconjurata de primarie si amfiteatrul in aer liber Los Arcos, in care adesea se organizeaza concerte. Faleza se intinde spre nordul pietei principale si pana in sud, ea fiind marginita aprope pe toata distanta de baruri, magazine si restaurante. Este un loc perfect atunci cand apune soarele, lumina acestuia facand ca statuile din bronz amplasate in apropiere sa sclipeasca puternic.

 

In partea de Nord a orasului se afla multe constructii noi. Prima dintre acestea este zona hoteliera, o fasie ticsita cu hoteluri inalte, amplasate dezordonat. Cei mai multi turisti inchiriaza echipamente acvatice d-a lungul plajelor. Mai la nord se afla Marina Vallarta, care este practic o enclava de complexuri hoteliere si apartamente ce inconjoara un port de 380 de locuri, un club de yachiting si un teren de golf. Acestea sunt foarte apreciate de turisti, desi plajele in aceasta zona nu sunt cele mai bune din zona Vallarta. Pentru partidele de pescuit si croazierele de o zi, excursiile incep din Maritime Terminal.

Plajele in Puerto Vallarta

Cei care sunt dispusi mai mult la actiune se strang in preajma golfului Vallarta. In apropiere de Rio Cuale, plajele Oltas Altas si Playa de los Muertos sunt dintre cele mai populare in randul acestora.

                                                                  Plaja Los Muertos

 

Soseaua de coasta continua la sud de oras, trecand de Playa Conchas Chinas si de alte plaje cu nisip alb, ascunse intre golfulete stancoase. Pe masura ce drumul continua spre Mismaloya, locul unde a fost filmat “Noaptea Iguanei”, dealurile sunt presarate cu locuinte luxoase. Aici,  imensul Hotel Mismaloya, dispune de o plaja cu vase de pescuit colorate, ancorate intr-o laguna idilica.

                                                         Playa Conchas Chinas

Un drum interior duce catre El Eden, un loc in care se practica parasautism si care dispune de un bun resturant local in se pot servi fructe de mare. De aici, pasionatii de scufundari sau snorkeling pot urca la Los Arcos, un parc subacvatic protejat, situat chiar pe tarm, sau catre plajele aflate mai spre zona de sud. Cea mai apropiata este Boca de Tomatlan, la care poti ajunge cu masina sau autobuzul.

                                                                  Boca de Tomatlan

Plajele de dincolo de Boca de Tomatlan sunt accesibile dor cu ambarcatiunile. Playa Las Animas ofera, cu chirie, ecipamente necesare tuturor sporturilor practicate in aceasta zona, iar Quimixto este foarte buna pentru snorkeling. Ambele sunt inzestrate cu restaurante mici.

Yelapa este paradisul mexican, cu restaurante simple. pe plaje nisipoase, asezata cu fata spre golful adanc. Croazierele ajung zilnic pe aceste plaje, asa ca, daca vrei sa eviti multimea, incearca sa vii foarte devreme ori foarte tarziu.

                                                                   Yelapa Beaches

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.