Vacanta in Insula Evia, una dintre frumusetile mai putin cunoscute a Greciei

“Specialistii” in vacante de la noi nu iti vor spune foarte multe despre Evia, asta daca o vei vedea in oferta agentiilor. Grecii stiu totul despre frumusetile Insulei Evia, dar turistii straini care au ocazia sa le vada sau chiar sa le aprecieze sunt foarte putini. Desi Evia este o insula, aceasta este legata de partea continentala a Greciei printr-un pod modern, fapt pentru care de multe ori este asimilata printr-o grava eroare ca parte a continentului.

Podul reprezinta un mare avantaj daca vrei sa iti petreci timpul intr-o zona a Greciei care nu este foarte invadata de turisti. Chestia asta cu podul am mai vazut-o in vacanta din Trogir-Croatia, despre care vom vorbi cu siguranta in articolele viitoare. Este apropiata si de Atena, lucru care mie imi pare din nou un avantaj, pana in capitala Greciei faci in jur de 2 ore cu masina. Un alt avantaj este dimensiunea ei mare, fapt ce ii confera multe zone de liniste, departe de zgomotul si agitatia statiunilor prin care romanii merg mai des.

Dupa Creta, Evia este a doua insula din Grecia in functie de marime. Asemenea Cretei, si Evia are un aer aparte, parandu-ti un pic desoebita de restul Greciei. In unele zone se simt influentele albaneze, in altele cele turcesti. Nu are foarte multe plaje de nisp fin cu adevarat bune, un lucru care-i face pe turisti sa o ocoleasca, acestia preferand insulele mai sudice.

Ca si Creta, Evia este o insula alungita, ingusta si preponderent muntoasa. Are cam 175 de kilometri de la un capat la celalalt, cel mai inalt punct al sau fiind Muntele Dirfys, situat la o altitudine de circa 1780 de metri. Este insa un loc fertil, fiind plina de paduri, livezi de pomi fructiferi, maslini si podgorii. Este cunoscuta pe intreg teritoriul grecesc pentru vinurile sale, astfel ca soiul cunoscut drept retsina, provine de aici. Numele vechi al insulei este Euboea, care inseamna “bogata in vite”.

Cu toate ca se intine pe o suprafata destul de mare, Evia nu este prea bogata in situri arheologice, astfel ca cei ce sunt pasionati de aceste activitati aleg mai degraba PeloponezCu toate acestea, un sit important care nu trebuie sa lipseasca din orice traseu turistic de acest gen este cel ce dateaza din Eretria Antica. Conform mitologiei, Evia a devenit insula atunci canz zeul Poseidon a creat canalul care o separa de partea continentala dintr-o lovitura de trident.

Daca ai de gand sa iti petreci concediul aici, trebuie sa stii ca Evia este oarecum diferita de Grecia teritoriala si prin faptul ca aici localnicii nu prea vorbesc limbi straine, astfel ca nu uita sa iti iei cu tine un ghid de conversatie pentru limba greaca.

 

Halkida

Portul industrial Halkida sau Chalkis cum mai este cunoscut este capitala Eviei, si totodata prima asezare pe care o vezi atunci cand vii cu masina peste podul ce o leaga de continent. Aici, latimea canalului Evvoikos este de doar 40 de metri. Halkida este o capitala de insula foarte atractiva si populata, unde exista o gramada de intreprinderi industriale. Printre atractiile sale se numara si cartierul turcesc, unul animat. Insa, asa cum vei vedea, atmosfera agitata din oras nu reflecte deloc stilul de viata din restul insulei.

In prezent, desi la prima vedere neatragator, orasul Halkida merita o vizita de o zi doua din concediul tau, timp necsar pentru a aprecia muzeele, zona sa veche dar si locatiile de la malul marii. Principala promenada de pe tarm se afla pe stanga, cum vii de pe pod; aici, vei gasi restaurante, cafenele, ouzerii si hoteluri. Este un loc de-a dreptul perfect in care sa te asezi la o cafea sau sa servesti masa in timp ce privesti peste canal catre continent. Atenienii chiar si-au facut un obicei din a veni aici doar pentru a lua cine, dupa strabaterea celor 88 de kilometri. Ca in mai toate statiunile si orasele grecesti, si aici gasesti o piata in care producatorii locali isi vand fructele, legumele sau pestele proaspat, ea fiind zilnic aglomerata.

In cartierul cunoscut drept Kastro, vei gasi o zona cu foarte multe stradute linistite. Multe dintre casele vechi de aici sunt dovezi clare ale mostenirii lasate orasului de catre turci sau venetieni.

Biserica Agia Paraskevi reprezinta crestinismul in insula, fiind asezata nu foarte departe de pod, si a carei constructie dateaza din secolul XIII. In secolul al XIV-lea, cruciatii i-au transformat interiorul intr-unul de catedrala gotica, de la care nu lipseste nici fereastra cu rozeta.

Muzeul de Arheologie al orasului este unul foarte ofertant. Situat in zona moderna din Halkida, acesta expune excelente sculpturi provenite din Templul lui Apollo din Eretria Antica, dar si obiecte gasite in siturile mai putin cunoscute ale insulei. Cladirea care adaposteste colectia are o vechime de aproape 100 de ani, laudandu-se cu cateva antichitati admirabile. Obiectele si figurinele din ceramica din secolul al III-lea I.Hr. au fost descoperite in cimitirul si orasul istoric din Manika, aflat la nord de Halkida.

 

Eretria

Eretria Antica este cel mai important sit arheologic din Insula Evia. Candva, inainte de secolul al VII-lea I.Hr., atunci cand Halkida a preluat controlul insulei, Eretria rivaliza cu aceasta pentru dominatia asupra insulei.Eretria a fost distrusa inca din anul 87 I.Hr. Eretria moderna s-a inaltat deasupra ruinelor cetatii antice. Aici exista in continuare multe lucruri de care te poti bucara, atat antice cat si moderne, desi cele mai valoroase descoperiri facute in sit se afla la Muzeul de Arheologie din Halkida.

In centrul orasului se afla temelia Templului lui Apollo, loc in care a fost candva si agora. Orasul Eretria se intinde astazi de-a lungul coastei si este una dintre principalele atractii ale insulei, dar nu si cel mai interesant loc in care sa ramai blocat atunci cand vii in Evia. Exista si alte statiuni mai placute decat aceasta.

Karystos

 

Aproape de extremitatea sudică a Eviei, Karystos este un oraş atră­gător, care are în principal origini moderne, fiind construit abia după Războiul de Independenţă (1821-1829). Lui Otto, primul rege al Greciei moderne, i-a plăcut atât de mult acest loc încât, plin de modestie, l-a redenumit cu propriul nume – Othonoupolis. A făcut din oraş noua capitală a ţării, invitând un arhitect bavarez care să creeze un plan urbanistic grandios, cu străzi lungi şi largi, mărginite de vile. Dar la puţină vreme după încheierea acestui prim pas, Otto nu a mai fost rege. Karystos şi-a recuperat numele şi şi-a păstrat străzile aşa cum erau. Astăzi, oraşul este una dintre des­tinaţiile feriboturilor pornite de pe continent, din Rafina, lucru care îl transformă într-un loc aglomerat – mai ales în timpul verii – dar într-un mod vioi şi captivant.

Dominând oraşul, Castello Rosso este o masivă fortăreaţă me­dievală care se ridică deasupra Karystosului modern pe locul acropolisului antic. Nu a mai rămas aproape nimic în interiorul fortăreţei, care îşi datorează numele culorii roşiatice a zidurilor sale, dar de aici te poţi bu­cura de o privelişte minunată asupra oraşului şi chiar către Muntele Ochi, aflat ceva mai în interior.

 

Kymi

Kymi se află la jumătatea coastei de nord a Insulei Evia, fiind un oraş aşezat printre podgorii şi livezi. Mu­zeul de Folclor este deosebit, având o colecţie fascinantă de fotografii vechi care ilustrează viaţa din seco­lul trecut în acest loc liniştit şi buco­lic. Aerul adormit al oraşului şi de­părtarea lui de restul lumii nu spun multe despre trecutul său bogat, care iese la iveală datorită frumoa­selor vile din secolul al XlX-lea care îi mărginesc străzile. Aceste case au fost construite din averile generate de producţia locală de mătase şi de comerţul naval internaţional.

Kymi mai are şi o biserică inte­resantă, cu hramul Panagia Koimisis, în care se găseşte o icoană rară, din secolul al Vll-lea, care o înfăţişează pe Fecioară cu Pruncul. La nord de oraş se află Mănăstirea Moni Sotira, spectaculos aşezată pe un vârf de stâncă, întemeiată în secolul al XVII-lea şi locuită şi astăzi de câteva maici. Accesul bărbaţilor în interior este interzis.

Steni Dirfyos

Datorită aşezării sale la poalele Muntelui Dirfys, care este cel mai înalt punct de pe Evia, satul montan Steni Dirfyos s-a transformat într-un prosper oraş turistic. Vârful oferă pa­norame spectaculoase asupra insulei, cu vedere până la Marea Egee şi chiar până în partea continentală a Greciei. Este relativ accesibil, cu condiţia să fii în formă bună şi să fii obişnuit cu as­censiunile montane. Urmează traseul de patru ore până sus şi vei avea parte de o zi excelentă petrecută în aer liber şi de un picnic de prânz în vârf de munte. Vei avea nevoie de o hartă. Traseul începe la capătul drumului principal, care străbate Steni Dirfyos şi care se pierde într-o parcare după aproxi­mativ 3 km. Urmează poteca şi caută locul în care drumul coteşte la stânga, marcat clar printr-un indicator pe care scrie „Refugiul Fântâna Uri”. De la re­fugiu vei urma un alt traseu, marcat pe stânci cu vopsea roşie, care te va duce direct către vârf.

Prokopion

Prokopion este un alt sat de munte, peste care se ridică cel mai înalt vârf din nordul insulei, Muntele Kandilio (1.246 m). Plimbarea cu maşina pro­pusă în paginile 208-209 trece şi prin Prokopion, unde merită din plin să faci o pauză. Mulţi pelerini se opresc pentru a vizita Biserica Agios loannis o Rossos, care adăposteşte rămăşiţele Sfântului loan Rusul. De origine ucraineană, acesta a luptat în armata ţarului, a fost capturat de turci şi făcut sclav, apoi ucis de aceştia în oraşul Prokopion din centrul Turciei. Odată cu schimbul de populaţii din 1923, adoratorii săi devotaţi ¡-au adus moaştele în Grecia, au numit noua aşezare Prokopion şi construit o biserică în care să depună preţioasele relicve. Este posibil să vezi aici şi vizitatori ruşi de confesiune ortodoxă; în 1962, Sfântul loan a fost canonizat şi de către Biserica Orto­doxă Rusă.

 

Loutra Gialtra şi Loutra Aidipsou

La capătul de nord-vest al Eviei te aşteaptă o surpriză plăcută. Aici vei găsi un golf larg, minunat, înconjurat de pante împădurite. Pe fiecare parte a golfului se află câte o staţiune de tratament balnear. Cea mai mică din­tre acestea, Loutra Gialtra, este şi un frumos oraş-port cu o veche moară de vânt şi o plajă decentă, care oferă acces către plaje încă şi mai bune, si­tuate către extremitatea nord-vestică a insulei. De cealaltă parte a golfului, Loutra Aidipsou este cel mai mare oraş cu staţiune de tratament balnear din întreaga Grecie, renumit pentru izvoarele sale sulfuroase – motiv pentru care aici se strâng în fiecare vară turişti dornici de a redeveni tineri şi frumoşi. Sezonul estival nu este un moment bun pentru a veni aici fără rezervare. Cu toate acestea, afluxul de turişti din timpul verii face ca oraşul să dispună de o mulţime de locuri de cazare (multe hoteluri au propriile iz­voare termale şi centre de tratament) care pot fi folosite şi în restul anului, când te poţi bucura de excelenta plajă a oraşului şi de farmecul portului pescăresc funcţional. Poţi alege şi să porneşti într-o excursie de o zi către Sporade.

                                                                   Loutra Gialtra
                                                             Loutra Aidipsou

 

Limni

 

Prin contrast, Limni, aflat pe coastă, la 45 km depărtare de Loutra Aidipsou, este un sătuc pescăresc liniştit care abia acum începe să se deschidă în faţa industriei turistice. Ii lipsesc plajele de calitate asemenea celor din Loutra Gialtra şi Loutra Aidipsou sau din alte staţiuni din Evia, aşa că deocamdată rămâne un simplu sat tradiţional cu case albe şi olane roşii, cu bărci care se leagănă în port, câteva locuinţe impozante din secolul al XlX-lea şi un ţărm relaxant, presărat cu cafenele şi taverne. Vizitează-I cât încă mai poţi. Turiştii ceva mai antrenaţi parcurg pe jos întregul drum de 8 km până la mănăstirea bizantină Moni Galataki. Aceasta este cea mai veche mănăstire de pe Evia, aici existând şi părţi care datează din secolul al Xlll-lea; însă cele mai multe dintre clădirile sale sunt construite în secolul al XVI-lea. Frescele din biserică, şi ele tot din secolul al XVI-I ea, au supravieţuit extrem de bine, inclusiv o detaliată scenă a Judecăţii de Apoi care mai mult ca sigur că înspăimântă pe orici­ne dintre cei care au rătăcit calea cea dreaptă. Mănăstirea, părăsită timp de mulţi ani, a fost redeschisă în anii ’40. în prezent este locuită de călugăriţe, şi poate fi vizitată.

 

Plajele din Evia

Gregolimano Beach

Este asezata aproximativ la jumatatea distantei dintre Loutra Gialtra si satucul Kokkinias. Pornind spre sud de la Loutra Gialtra , pana la plaja Gregolimano sunt cam 4, 5 kilometri. Plaja dispune de nisip fin. Are o lungime de aproximativ un kilometru si o latime chiar si de 80 demetri in unele locuri. Pe plaja se afla Club Med Gregolimano care in timpul zilei serveste bauturi, sucuri sau cafele.

Pili Beach

Seafla in partea de Nord Est a insulei in proximitatea localitatii Pilio. Are o lungime de 400 de metri, nisip fin dar si ceva pietre. Este intr-o mai mica masura utilata cu sezlonguri, umbrele sau chiar locuri de servit masa.

Hiliadou Beach

 

Se afla in partea de Nord Est a insulei . Are o lungime de 1 kilometru si o latime de 40 de metri. Este o plaja cu nisip fin, dar si ceva pietre, fiind de calitatea medie. Are in schimb insa o panorama magnifica.

Kalamos Beach

Se afla in partea de Est a insulei. Este formata din 2 segmente care impreuna totalizeaza 250 de metri si o latime de 20. Este amenajata cu umbrele si taverne.

Metochi Beach

Seafla in partea de Nord Est si are o lungime de 600 de metri si o latime de 15 metri. Este o plaja linistita cu nisip fin si ceva pietre. Panoramica pe aceasta plaja este una deosebita.

Korasida

Se afla in partea de Est a insulei Evia. Are o lungime de 130 de metri. Este un mixt de nisip fin si pietris. Are de asemenea o latime de 20 de metri.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.