Vacanta in Italia: Plimbare cu masina prin Puglia

Puglia (Apulia) este o regiune asezata in sudul Italiei fiind marginita de Est de catre Marea Adriatica, de Marea Ionica in partea de sud-est  iar in sud este barata de Stramtoare Otranto si Golful Taranto. Partea ei mai sudica, cunoscuta drept Salento formeaza “calcaiul lui Ahile” pe cizma Italiei. Se invecineaza cu regiunile Molise in partea de Nord, Campania (cu capitala la Napoli) si Basilicata in partea de sud vest.  Relieful regiunii este foarte variat ea gazduind in nord Muntele Gargano. Resedinta este la Bari.

Călătoria pe care o propunem astazi este conceputa pentru a începe din Bari, un port modern şi aglomerat, cu un interesant centru istoric, continuând prin mai multe oraşe renumite pentru bisericile lor romanice, cele mai atractive fiind cele din Puglia, dar şi pentru fortăreaţa împăratului Frederic al ll-lea, Castel del Monte.

                                       Marea Adriatica la malurile orasului Bari

Incepe plimbarea din Bari, al cărui port modern şi suburbii neatrăgătoare se deschid înspre  Citta Vecchia, un labirint captivant de străduţe şi alei, unde se află principalele atracţii turistice ale oraşului. Dintre toate, la loc de cinste este Cattedrale di San Sabino (sfârşitul secolului al Xll-lea) si Basilica di San Nicola (1087) ambele fascinante exemple de arhitectură romanescă, ce au făcut Apulia cunoscută lumii întregi. Stilul acesta arhitectural a înflorit în această regiune din mai multe motive. în primul rând, datorită puternicei influenţe, vreme de mai multe secole, a conducăto­rilor normanzi, suabi şi angevini, care au asigurat banii şi stabilitatea necesară pentru ridicarea acestor clădiri, a căror finalizare a durat, în unele cazuri sute de ani. în al doilea rând, această regiune a fost creuzetul mai multor culturi, lucru ce a dus la apari­ţia unor clădiri ce au îmbinat cu măiestrie diferite stiluri arhitecturale, precum roman, normand, bizantin, lombard, arab. în al treilea rând, Apulia s-a aflat la o răscrucea mai multor curente religioase, fiind situată în apropierea unor rute de pelerinaj extrem de importante şi a porturilor de unde se îmbarcau pelerinii şi cruciaţi care porneau către Ţara Sfântă.

                                                 Piazza del Farrarese- Citta Vecchia
                                                       Cattedrale di San Sabino
                                                   Catedrala San Nicola din Bari

După ce ai explorat vechiul centru istoric al oraşului Bari, îndreaptă-te către vest, pe cornişa SS16, până ajungi la Trani, un port înfloritor având case vopsite în alb, unde se înal­ţă o impozantă catedrală romanescă, o construc­ţie renumită atât pentru superba ei aşezare – în apropiere de mare dar şi pentru portalurile din bronz din secolul al Xll-lea. Catedrala îi este dedicată lui San Nicola Pellegrino, un sfânt local mai puţin cunoscut despre care se spune că ar fi ajuns la Trani pe spinarea unui delfin.

           Portul din Trani in care se inalta maiestuasa catedrala San Nicola Pellegrini

Explorează satul înainte de a pomi din nou al drum, pe şoseaua SS16, până la Barletta 0, un oră­şel cam monoton, dar animat datorită catedralei romaneşti Chiesa del Santo Sepolcro (Corso Garibaldi la intersecţie cu Corso Vittorio Emanuele) şi de „Colosso” (Corso Vittorio Emanuele) cea mai mare statuie de bronz din lume. De la Barletta, porneşte către sud, pe şoseaua SS170, până ajungi în oraşul Andria; de aici, urmărind indicatoarele rutiere, se ajunge la Castel del Monte.

Castel del Monte este una dintre cele mai monu­mentale şi mai misterioase atracţii turistice din sudul Italiei. Această imensă fortăreaţă, vizibilă pe o rază de mai mulţi kilometri, este situată la o altitudine de 540 m deasupra câmpiei apuliene şi a dealurilor înalte de calcar – o regiune cunoscu­tă sub numele de Le Murge; scopul şi stilul arhi­tectural al acestei catedrale au uimit generaţii întregi dft istoria şi savanţi.

Construită între anii 1229-1240, această cate­drală este creaţia lui Frederic al ll-lea, împărat roman şi una dintre cele mai de seamă personalităţi ale Evului Mediu. Totul la această construcţie trădează o obsesie pentru armonia matematică şi, în mod special, pentru cifra opt Clădirea are o bază octogonală, o curte ortogonală şi opt turnuri orto­gonale, fiecare dintre ele având două etaje cu câte opt încăperi. Unii pretind că cifra opt este simbolul coroanei şi al uniunii dintre Dumnezeu şi omenire; alţii susţin că forma şi proporţiile castelului reflectă un soi de configurare astrologică a raiului; alţii însă sunt de părere că această clădire a fost o simplă reşedinţă de vânătoare sau un adăpost pentru pele­rinii porniţi în căutarea Sfântului Graal. Nu încape nicio îndoială că trebuie să fi avut o semnificaţie anume: este singura fortăreaţă ortogonală dintre cele 200 de castele în formă de patrulater coman­date de Frederic al ll-lea după întoarcerea sa din Cruciadă.

 

După ce ai vizitat fortăreaţa, când ajungi la intersecţia de la poalele castelului, fă la stânga, pe şoseaua SS170, şi îndreaptă-te către Ruvo di Puglia  (semnalată prin indicatoare rutiere), a cărui catedrală este şi ea un exemplu impresionant al stilului romanesc dezvoltat în Apulia. în Grecia Antică şi la începutul Imperiului Roman, oraşul acesta era renumit pentru combinaţia de roşu şi negru a obiectelor de ceramică (denumită şi cera­mică apuliană); câteva astfel de obiecte se află expuse la Museo Archeologico Nazionale latta . De la Ruvo, şoseaua SS98 duce spre est, la Bitonoto 0, un orăşel înconjurat de crânguri de măslini, a cărui catedrală romanescă are unele similarităţi cu cea de la Trani.

                                                Catedrala din Ruvo di Puglia

 

 

 

 

 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.