Vacanta in Italia: O plimbare pe malurile Lacului Garda

Această călătorie te va duce de jur împrejurul celui mai mare şi mai pitoresc lac din Italia, începând de la coasta sudică, plină de verdeaţă, înconjurând dealurile stâncoase cu pante abrupte din nord, înainte de a te întoarce pe flancul estic, umbrit de munţi.

Porneşte din Peschiera del Garda, un sat adă­postit într-un golf liniştit, dominat de o fortăreaţă redutabilă. Mergi pe SS11 spre vest, către Sirmione , cea mai populară staţiune. O altă fortăreaţă, Rocca Scaligera , construită de familia Scaligera, veghează asupra micului port al satului şi a căsuţelor atrăgătoare. De aici te poţi îmbarca pe vaporaşele care merg în toate satele aşezate la malul lacului, şi merită să faci o plimba­re pentru a putea admira lacul, satele şi grădinile minunate care nu se văd de pe şosea. Centrele locale pentru vizitatori dau informaţii detaliate despre posibilităţile de a face înot, drumeţii, de a juca golf sau plimbări cu barca.

 

 

                                                                                               Peschiera del Garda

 

                                                                                               Satiunea Sirmione

 

la-o spre vest, pe drumul de pe malul lacului, şi mergi spre Desenzano del Garda, cel mai mare oraş din Garda, renumit pentru vinurile şi vecinătatea cu Solferino, locul în care s-a dat sân­geroasa bătălie din 1859, care a dus la înfiinţarea Crucii Roşii. După Desenzano, pe SS45 bis, mergi spre Saló , despre care se ştie că a fost capitala republicii, cu o viaţă foarte scurtă, creată de Mussolini după armistiţiul Italiei, din 1943. Acesta este cel mai atrăgător loc pe coasta vestică în care să-ţi stabileşti baza, are un aer tradiţional şi o catedrală din secolul al XV-lea absolut minunată.

                                                                           Portul din Desenzano del Garda

Gardone Riviera  este la 5 km nord de Saló, pe SS45 bis. Pe vremuri cea mai elegantă staţiune a lacului, marchează începutul celor mai spectaculoase peisaje ale Gardei. Este doar la un kilometru de cel mai minunat obiectiv turistic, Villa II Vittoriale, o vilă transformată într-o casă a comorilor kitsch de Gabriele d’Annunzio (1863— 1938), un renumit poet, soldat, militant pentru drepturile femeilor şi simpatizant al fasciştilor. Uită-te cu atenţie la exponate şi la decoraţiunile ciudate – totul, de la o broască-ţestoasă îmbălsă­mată la un biplan din Primul Război Mondial.

                                                                            Hotel de lux pe Riviera Gardone

Mergând spre nord, treci prin câteva sate drăgu­ţe – Gargnano Oeste de-a dreptul încântător – şi profită de posibilitatea de a te abate din drum pentru a vedea şi alte locuri frumoase. Cel mai indicat ar fi să mergi la altarul Madonna di Monte Castello  şi la Pieve di Tremosine, lângă Campione, (la-o pe şoseaua marcată de pe SS45 bis, la nord de drumul cu tunel, dincolo de Gargano). Drumurile riverane lacului şi celelalte se întâlnesc la Limone sul Garda o, una dintre cele mai dez­voltate staţiuni.  de la extremitatea nordică a lacului. Este cea mai cunoscută staţiune a lacului, foarte popu­lată de windsurfed. Clădirile medievale, cu vedere spre lac, ca multe dintre satele din zona Garda, păstrează mult din farmecul Lumii Vechi.

Mergând spre sud de-a lungul malului lacului, pe SS249, ajungi la Malcesine , cea mai frumoasă staţiune de pe partea estică, renumită pentru fortăreaţa bine păstrată şi pentru plimbarea la mare înălţime cu telecabina, spre Monte Baldo, lucru pe care ţi-l recomandăm şi ţie să-l faci. Priveliştile de pe vâr­furile acestui munte (2.218 m) sunt senzaţionale, şi ai trei posibilităţi de alegere pentru a urma numeroasele trasee marcate pentru drumeţii. Zona mai este renumită pentru flora sa, şi pe vre­muri era cunoscută drept hortus europae, sau gră­dina Europei, datorită numărului mare de varie­tăţi de specii florale care cresc aici. Apele lacului şi arcul ocrotitor pe care îl fac Dolomiţii în nord creează un microclimat blând şi variat, care favo­rizează varietatea florală şi vegetaţia neobişnuită pentru această zonă – măslini, lămâi, smochini, chiparoşi şi viţă-de-vie. Clima blândă încurajează şi înotul pe plaja la Malcesine şi în alte staţiuni.

                                                                Domul din Malcesine- In spate se afla Monte Baldo

Mergând spre sud pe SS249, de-a lungul malu­lui tivit cu măslini, treci prin Torri del Banaco, gazda unui alt castel al familiei Scaligeri, şi pro­montoriul de la Punta di San Virgilio, unul dintre cele mai romantice locuri de aici – mai mult decât se poate spune despre Garda, din apropiere, o staţiune populară, dar neatrăgătoare, care s-a dez­voltat după cel de-al Doilea Război Mondial.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.