Vacanta in Puglia: O calatorie de neuitat prin valea caselor Trulli

 

Ineditele case Trulli

Casele trulli din Puglia, de formă rotundă şi cu un singur etaj, au origini misterioase. Nu se cunoaşte vechimea exactă a acestor construcţii, aşa cum nu se cunoaşte nici motivul formei conice a acoperişurilor. Nemaiîntâlnite nicăieri în Europa, ele pot fi vizitate în superba zonă rurală de la sud de Bari, dar în special împrejurul oraşelor Alberobello şi Martina Franca. Ambele localităţi sunt înţesate de turişti dornici să admire aceste construcţii inedite.

                     Orasul Alberobello este format in intregime din case trulli
                                            Casele Trulli din Martina Franca

 

Aproape totul la aceste case trulli este învăluit în mister. Singurul lucru simplu la ele este modul în care au fost fost construite şi remarcabilul lor caracter practic – sunt răcoroase vara, călduroa­se iarna şi uşor şi ieftin de construit. Singura nelămurire este absenţa lor în restul regiunilor mediteraneene, unde condiţiile climatice şi materialele de construcţie sunt adesea identice. Cele mai simple dintre ele au ziduri de piatră necimentate peste care se sprijină acoperişul. Majoritatea sunt văruite în alb şi unele au în vârful acoperişului câte un semn distinctiv, de % obicdf o cruce sau un simbol bizar, indicii cu semnificaţie magică sau superstiţioasă necunos­cută. Adesea, şi acoperişurile sunt pictate cu hieroglife ce ţin de tarat.

Cele mai vechi teorii cu privire la aceste cons­trucţii fac referire la şiretenia ţăranilor. în timpul secolului al XV-lea, Ferdinand I de Aragon le-a interzis supuşilor săi din Apulia să-şi mai ridice case permanente, în ideea că îşi va putea muta forţa de muncă oriunde ar fi dorit Drept răspuns, locuitorii din Apulia – sau cel puţin aşa se presu­pune – au construit aceste case uşor de dărâmat, în cazul în care stăpânii lor ar fi dorit să se mute în altă parte sau dacă ar fi venit ştire că unul dintre împuterniciţii imperiali pregătea o vizită inopinată. Mai există o altă teorie, cum că aceste case repre­zentau o metodă sofisticată de evitare a taxelor, aragonezii impuseseră taxe asupra tuturor locuin­ţelor, excluse de la aceste taxe fiind acele locuinţe care erau neterminate; or, locuitorii din Apulia intrau foarte uşor în această categorie, deoarece ei puteau foarte uşor să scoată (şi mai apoi să pună la loc) bucăţi de piatră din structura caselor lor.

Aceste teorii sunt, într-adevăr, destul de bizare, dar probabil că originile acestor case trulli sunt şi mai ciudate de atât Cele mai vechi probabil datea­ză de prin secolul al Xlll-lea, chiar dacă majoritatea dintre ele nu sunt mai vechi de 200 sau 300 de ani. Unii specialişti au asociat aceste construcţii cu cele din Micena, Grecia, ceea ce înseamnă că ele ar aparţine unei civilizaţii vechi de aproape 5.000 de ani. Aceste asocieri nu sunt deloc hazardate, având în vedere că porturile din Apulia sunt cele mai apropiate de teritoriul grecesc dintre toate porturile Italiei. Plus de asta, mare parte a acestui teritoriu a aparţinut cândva de Magna Graecia – sudul Italiei şi Sicilia au fost colonizate de greci între secolele al Vlll-lea şi al lll-leaî.Hr.

Din păcate, această teorie nu explică de ce casele trulli au o extindere geografică atât de limi­tată. Ar mai exista o teorie cum că ar fi înrudite cu aşa-numitele case „căpăţână de zahăr” descoperi­te în Siria şi în alte ţări din Orientul Mijlociu şi că, iniţial, ar fi fost construite pe post de cavouri sau chilii de către călugării veniţi de acolo în Apulia. Mai apoi, localnicii ar fi copiat aceste construcţii şi le-ar fi adaptat pentru uz casnic. O altă teorie este că stilul acesta arhitectonic ar fi fost introdus prin aceste părţi de către cruciaţii care debarcau în porturile din Apulia, la întoarcere din cruciade.

Dacă te interesează casele trulli, porneşte către Alberobello, unde vei găsi aproximativ 1.500 astfel de construcţii. Alberobello înseamnă „copac frumos” şi provine de la denumirea latină iniţială, Silva Arboris Belii, inspirat de pădurile de stejar ce împodobeau cândva această regiune.

Nu uita însă că oraşul este extrem de aglomerat, pentru că unele dintre aceste trulli au fost trans­formate în hoteluri, restaurante şi magazine unde se vând tot felul de suvenire.

Alte trulli pot fi admirate într-un peisaj mai idilic, pe drumul ce duce către oraşul Martina Franca şi pe cel ce şerpuieşte de-a lungul văii râu­lui Itria, de la Martina Franca la Locorotondo.

Deşi suburbiile lasă mult de dorit, merită să faci o escală şi la Martina Franca, pentru a admira clădirile baroce de pe Via Cavour, Palatul Ducal (1668) şi Biserica San Martino (1747-1775). Zidurile oraşului şi Viale de Gaspari, în special, oferă o privelişte superbă asupra regiunii.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.