Venetia. Cel mai frumos oras din lume rareori dezamageste- 50 de poze reale si detalii de calatorie

Cel mai frumos oras din lume rareori dezamageste: “Prefer sa fiu in Venezia intr-o zi ploioasa decat in orice capitala intr-o zi frumoasa”. Cuvintele ii apartin lui Herman Melville si sunt rostite in anul 1857, captand exact esenta orasului, a carui magie te prinde in mrejele ei in orice anotimp- chiar daca il vizitezi in miezul iernii, cand burnita cuprinde intreaga laguna, sau in zilele stralucitoare, fierbinti sau inabusitoare de vara, cand canalele, bisericile vechi si nenumaratele palate sunt scaldate in razele soarelui.

Am ajuns prima oara in Venezia cu o excursie cumparata din Pola, Croatia. Drumul cu katamaranul pana la Venezia a durat un pic peste doua ore. Pana sa ajung  in “gara centrala” ,cum spun ei Terminal San Basilio, am ramas fara cuvinte. Cum am intrat in oras, mi-am dat seama ca mi-a fost dat sa vad ceba uimitor: cladiri plutitoare. Normal, am revenit la un an dupa in Venezia.

Principalele atractii din Venetia

Canal Grande

Venezia e impartita in sase sestieri, sau cartiere, cate trei de fiecare parte a Canal Grande, principala artera  maritima. O plimbare  pe acest canal poate fi de departe cea mai buna introducere in oras. Nu exista o calatorie mai desavarsita decat una pe Canal Grande, principala artera acvatica, ce serpuieste in bucle si serpentine fermecatoare prin centrul vechi al Veneziei. De oriunde si oricum ai ajunge in oras trebuie sa te imbarci neaparat pe unul dintre vaporetti, un soi de autobuze de-ale noastre care isi fac cursele regulat pe traseul marginit de palate. Astfel, ramai cu o poveste de neuitat de imagini si sunete si o ocazie buna de a intrezari excentricitatile vietii venetiene de zi cu zi.

Vase pe Canal Grande in Venetia- Italia

Canal Grande in Venetia- ItaliaScari catre mare- Canal Grande -Italia

La Bordul unui taxi- boat pe canalul principal in Venetia

Imensele vase de croaziera vin in terminalul San Basilio la fiecare ceas

Plimbare pe Canal Grande din VenetiaGondole pregatite de plimbare pe Canal Grande in Venetia

Agitatia cea mai mare este bineinteles pe Canal Grande

Ponte Rialto

Imbarca-te la Piazzale Roma sau din fata garii (Terminal San Basilio) si poneste spre piata San Marco. Prima biserica pe care o vezi pe partea stanga, dupa pod, se numeste Scalzi, este proiectata in anul 1656 de catre Baldassare Longhena, arhitectul lui Santa Maria della Salute. In continuare, tot pe partea stanga se afla San Geremia, lacasul pretuitelor moaste ale Sf Lucy, un martir din sec IV. Pe malul opus este Fondaco Dei Turchi, plin de arcade, in prezent Muzeul Natural de Istorie a Venetiei. Vis a Vis se poate vedea Deposito del Megio.

Palazzo Vendramin-Calergi al lui Marco Coducci este unul dintre cele mai frumoase palate de pe Canal, in prezent gazduieste in cazinou. Putin mai in fata sunt alte doua palate renumite: Ca Pesaro si splendidul Ca D’Oro, acum muzeu de arta moderna. Abia cand ajungi la Pescheria (piata de peste a orasului), te afli in fata unuia dintre cele mai importante obiective, respectiv Ponte di Rialto.

Dincolo de Rialto se afla Palazzo Loredan, din sec XIII si Palazzo Farsetti, impreuna alcatuiesc in prezent Primaria.

Ponte di Rialto

Piazza San Marco

” Cel mai frumos salon din Europa ” a spus Napoleon despre Piazza San Marco, celebra piata centrala a Venetiei, care este nu numai sediul frumoaselor cladiri Basilica San Marco sau Palatul Dogilor, dar si al unor cafenele istorice, al Campanieli si al Muzeului Correr. Cele mai distincyive monumente aici sunt urmatoarele: Basilica San Marco, Palatul Dogilor, Liberia San Soviniana, Torre dell’OrologioMuseo Civico Correr, Campanille (este cea mai inalta constructie din din Venetia, cu cei 100 de metri si ofera cea mai incantatoare priveliste), Procuratie ( o cladire cu arcade).

Basilica di San Marco. E greu sa-ti imaginezi o cladire din Vestul Europei mai frumoasa sau mai bogat impodobita, cu mostenire arhitecturala si artistica mai indelungata decat ea. Admira mozaicurile din Loggia dei Cavalli si balconul exterior.

Palazzo Ducale, sau Palatul Dogilor. A fost mult timp resedinta de  aproape o mie de ani, nu numai a dogilor care au condus Venetia, a politiei secrete sau a Curtii de Justitie, ci si a inchisorilor municipale, a camerelor de tortura si a multor institutii administrative. Arhitectura te lasa fara cuvinte.

Piata San Marco

Piata San Marco inundata

Catedrala San Marco

Turisti in Piata San Marco din VenetiaCoada de turisti la Palatul dogilor din Venetia

Palatul Dogilor din Venetia

Palatul Dogilor din Venetia 1

Santa Maria della Salute

Daca ratezi aceast important si totodata impozant monument in stil renascentist, vei pierde cu siguranta unul dintre cele mai importante repere ale orasului. Cocotata la gura Canal Grande, edificiul cu un turn inalt, ocupa un loc de frunte in peisajul orasului de mai bine de 350 de ani.

Santa Maria de la Salute

Santa Maria de la Salute vegheaza Canal Grande din Venetia

 

Plimbare cu Gondola

Primul gand care iti vine in minte cand iti amintesti de Venetia este alunecarea rapida a gondolelor pe apele canalelor. Cea mai ieftina plimbare cu gondola necesita o tranghetti care face curse la intervale regulate pe Canal Grande. Tarifele sunt fixe( 100 euro). Este insa mai scump daca te plimbi intre orele 8.00 am si 8.oo pm si se aplica costuri suplimentare pentru fiecare 25 de minute ce depasesc cursa standard de 50 de minute.

Plimbare cu gondola in Venetia 1

Plimbare cu gondola in Venetia 2- Italia

Plimbare cu gondola in Venetia 3- Italia

Plimbare cu gondola in Venetia 4- Italia

Bisericile din Venetia

Cele mai importante biserici din oras sunt Santa Maria dei Frari si Santi Giovanni e Paolo.

Galeriile de arta

Accademia si Collezione Peggy Guggenheim, Museo Civico Correr, Ca D’oro si Ca Rezzonico.

Daca ai ocazia, admira mastile venetiene.

Ele au fost interzise pe vremea lui Mussolini, dar ele se fabrica si se vand in magazinele din tot orasul inca de la relansarea Carnavalului de la Venetia, in anul 1979.

Mastile venetiene

Cafe Florian, cafenea fondata in anul 1720

Venezia este un oras extrem de scump, si pe langa asta, atractiile sunt multiple. Cu toate astea, daca ti-au mai ramas 20 de euro, bea un espresso in centrul Piazza San Marco, la Cafe Florian. Aici a baut cafea chiar Napoleon. In pretul de 20 de euro, intra uneori si orchestra care te va insoti pe toata durata acestei activitati.

In fata cafenelei Cafe Florian din Venetia- Italia

In fata cafenelei Cafe Florian din Venetia- Italia 1

Scaunele colorate ale cafenelei Florian din Piaza San Marco- Venetia- Italia

 

Detalii importante: 

Cazarea pe noapte in Venetia depaseste 150 euro. Recomandam cazarea in Mestre, e un pic mai la sud de Venetia

Gondola are pret fix: 100 euro

O felie de pizza: 3 euro

Taxi boat: 20 de persoana

Un espresso la Cafe Florian: peste 15 euro

Din Pola- Croatia: se fac putin peste 2 ore, se pleaca cu katamaran, pretul era in jur de 50 de euro per persoana

 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.